Recensionens detaljer

Poäng 
 
89
Näsa 
 
24
Smak 
 
21
Avslut 
 
23
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Jameson 18 år - Limited Reserve står det på flaskan. Hittar inget om hur många flaskor som släppts men det är minst 331 784 då detta är numret på flaskan. Kan det kallas begränsad upplaga? Tja, visst kan det väl det? Ett marknadsföringstrick förstås! Precis som det faktum att den mognat i "hand selected oak casks". Finns det något annat sätt att välja fat på undrar man ju då.

Doft
Vaniljsocker och toffee, marshmallows och en nyöppnad påse Ahlgrens bilar vittnar om bra fat av amerikansk ek som ligger bakom mognaden av denna whiskey. Efter en liten stund kommer det fram söta krusbär och gul kiwi vilket sannolikt kommer från destillatet. Granny Smith äpple finns också där precis som maräng (eller åtminstone vispad äggvita med socker). En helt outstanding whiskey att lukta på.
Smak
Den anländer på tungan milt och syrligare än vad doften antyder. Den är fräsch och krispig med en fruktig komplexitet. Efter en 10 sekunders smackande i gommen hinner sötman i kapp, Nu är det söt frukt, konserverade päron i sockerlag, lemoncurd eller snarare citrontarte med maräng.
Avslut
Avslutet är lika milt och försiktigt som då den anlände på tungan, med sockerkaka och konserverad frukt cocktail. Här finns också en näve Bassett's vingummi som slängts in i munnen. Den avslutar väldigt torrt och det drar långt bak på tungan. Här kommer beviset på ålder in och här finns säkert äldre whiskey än så i vattingen. Avslutet är längre än väntat av en så pass mild whiskey. Ett mästerverk!
Beskrivning / Sammanfattning
Billy Leighton som är master blender på Midleton distillery (vilket inte finns i listan över destillerier här på tastenote i skrivande stund Patrik, Claes och gänget!?) har gjort ett fantastiskt jobb med denna "högst begränsade" produkt..

Hur kan den vara så bra? Den är ju en alkoholsvag blend som många malt-nördar skulle ifrågasätta. Svaret är "därför att den klarar det". Den har så mycket substans och kvalitet, en riktigt gammaldags kvalitetswhisky som vi hade tagit för givet att alla whisk(e)y skulle varit för 15-20 år sedan men som vi inte gör i dag. Visst, med 46% abv kanske fler smaker blivit tydliga, vi hade haft mer spelrum med vatten men det behövs inte här. I mitt tycke är den betydligt bättre än Johnnie Walker Blue Label vilket är en annan exklusiv och högt prisad blend. Den kostar 939 kr på systembolaget och om man färdas i vissa europeiska länder med jämna mellanrum kan man plocka upp den för några hundralappar mindre. Det är den definitivt värd.

(Poängintervall 87-91)
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se