Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

WTV 188 – Nikka Coffey Grain

Fredagen den 8 november så lanserades årets tilldelning av Nikka Coffey Grain hos Systembolaget. Vi här på Whiskytower tar då givetvis tillfället i akt att prova den igen för att se om vi ändrat vår uppfattning om denna single grain. En till anledning är att för att ännu en gång förklara att detta INTE har något med kaffe att göra. Senast vi provade Coffey Grain var i WTV 086 som ni kan se HÄR.

Nikka Coffey Grain har en ABV på 45% och kostar 599kr via Systembolaget.

Inlägget WTV 188 – Nikka Coffey Grain dök först upp på WHISKYTOWER ....

Läs mer https://www.whiskytower.se/wtv-188-nikka-coffey-grain

Inget mindre än en skandal!

Den 4 december släpps en ”svensk” whisky i begränsad upplaga: 977 flaskor till priset av 977 kronor.

…fast så stod det i pressmeddelandet som bolaget skickade ut igår. När jag nu kollar upp varan på bolaget står det förbryllande nog att säljstart är redan imorgon, den 27 november .

Märkligt. Det är som vi ska få se mycket som är märkligt med denna vara.

Whiskyn kommer från ett riktigt doldisdestilleri i Skåne, Skånska Spritfabriken, som släppte whiskyn W för fyra år sedan. Såhär ser den nya whiskyn ut:

imageBildkälla: pressmeddelandet, länkat nedan.

Detta skulle kunna vara en häftig nyhet. En...

Läs mer http://tjederswhisky.se/inget-mindre-an-en-skandal/

Systembolaget menar att Ardbeg kan vara svensk whisky

När jag nyss gav Skånska spritfabriken en rad synnerligen välförtjänta örfilar för att de låtsades att deras franska whisky var svensk kommenterade några kritiskt kring Systembolagets hantering av whiskyn i fråga. Nej nej, svarade jag, ansvaret för det hela ligger på Skånska spritfabriken. Systembolaget kan inte förväntas ägna sig åt polisverksamhet över alla producenter av alkohol i Sverige.

Många hörde av sig till Systembolaget med frågor om Skånska spritfabrikens whisky. Under gårdagskvällen fattade Systembolaget beslut i frågan. De många många många som hörde av sig med frågor började få svar. Beslutet är minst sagt förbluffande. Såhär lät det från Systembolaget...

Läs mer http://tjederswhisky.se/systembolaget-menar-att-ardbeg-kan-vara-svensk-whisky/

Svenska Eldvatten Silent Swede ex-Sherry

Ni kan storyn vid det här laget: destilleriet Grythyttan som bara var igång två och ett halvt år, lagret som köptes upp av Bergslagens destilleri, den svenska oberoende buteljeraren Svenska Eldvatten som drog igång en serie single casks från konstifika fat och gav ut.

Grythyttan är något så bisarrt och ovanligt som ett underskattat svenskt destilleri. Silent Swede är något så ovanligt som single casks från Svenska Eldvatten som inte vid varje lansering säljer slut snabbare än du hinner ropa ”Göteborgshumor!” Dagens whisky lanserades den 5 juni i en upplaga av 412 flaskor och har inte sålt slut . 995...

Läs mer http://tjederswhisky.se/svenska-eldvatten-silent-swede-ex-sherry/

Kilchoman 2010 Vintage

Imorgon släpps en whisky som Systembolaget eller Kilchomans importör tycker heter 9 years old. Det är lite mysko, eftersom den ju inte heter så, utan 2010 Vintage. Det är ett ganska stort släpp, 15000 flaskor på 48% och ett bourbonfatsdominerat recept: 42 bourbonfat, tre oloroso sherryfat. Den buteljerades helt nyss, så applåder för att den redan dyker upp på bolaget. (Det är annars, för en sådan som jag som spenderar fånigt mycket tid i internationella whiskygrupper på sociala medier, alltid frustrerande att se hur folk i många många månader hojtar om en viss whisky som sedan efter något halvår rasslar...

Läs mer http://tjederswhisky.se/kilchoman-2010-vintage/

Svenska Eldvatten Silent Swede Virgin Swedish Oak

Huka er i bänkarna, för nu laddar vi tulpanen med flygbränsle! Svenska Eldvattens serie Silent Swede, single cask på 235 liter av ny svensk ek buteljerad på fatstyrka. Fatstyrka innebär i detta fall 64,4%. Ny svensk ek brukar betyda att dofter och smaker vrålar. 64,4% brukar betyda att gommen utsätts för något som bäst kan liknas vid övervåld. Det här är en whisky som gör mig…rädd.

Whiskyn är sex år gammal, fatet gav 364 flaskor, de kostar 995 bagis och finns fortfarande att få tag på från Systembolaget. Receptet är det som jag blivit allra mest förälskad i av de...

Läs mer http://tjederswhisky.se/svenska-eldvatten-silent-swede-virgin-swedish-oak/

En asbra Highland Park från Adelphi

Först, en kort berättelse om hur jag kom att äga denna flaska: för att den var billig. För att folk inte budade så mycket. För att den fantastiskt högkvalitativa oberoende buteljeraren Adelphi är ganska okänd i Sverige. Jag såg den, såg vad den låg på, och dollartecknen väcktes i själen: en 26 YO single cask Highland Park från Adelphi för under 2000 kronor? Så jag högg den.

Och fick mina vanliga samvetskval: nu har jag gjort det, köpt en whisky för att jag tänker att denna kan jag sälja dyrare. Och som ofta – inte alltid, men ofta ändå – lyckades...

Läs mer http://tjederswhisky.se/highland-park-1989-2016-26-yo-adelphi/

Lagavulin 10 YO

Så har det då hänt till sist: en Laga för travel retail. En del hardcorefans har suckat tungt och lagt pannan i djupa veck inför detta uppenbara selloutbeteende. De har också klagat på den ”låga” alkoholhalten: 43%. Lagavulin 10 YO har ett RRP (rekommenderat pris) på £50. Jag plockade med mig ett par flaskor på väg hem från Whisky Show i London, och då var priset sådär en £46 ungefär.

Lagavulin 10 YO släpptes för några månader sedan. Här har du den i whiskybase . Jag kan inte låta bli att kommentera att några som heter ”The really good whisky...

Läs mer http://tjederswhisky.se/lagavulin-10-yo/

Glen Garioch: Founder’s Reserve 1797 och 12 YO

Glen Garioch: destilleriet som sedan urminnes tider används av nördar i det ultimata nähä jag vet mer än du-testet: ”Det uttalas faktiskt Glen Geerie” har mången man sagt till annan man genom åren. Idag provar jag deras core range, som består av två buteljeringar: NAS-aren Founder’s Reserve 1797 och 12 YO. Båda är buteljerade på den förhöjda alkoholstyrkan 48%.

Jag har inte antecknat när jag köpte dessa samples, men det är inte aslänge sedan, så dessa kanske buteljerades sådär en +-2017.

Glen Garioch Founder’s Reserve 1797, 48%

Denna whisky lanserades 2009 och kostar 470 på bolaget (men 100 spänn mindre...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glen-garioch-founders-reserve-1797-och-12-yo/

Santa 19

Nu är det jul igen, nu är det jul igen, och därför släpper Bergslagens en till Santa! Detta är den tredje i serien. Den släpptes 28 oktober i en liten upplaga på bara 480 flaskor och sålde slut…samma dag, right? På några timmar? Priset var 795 kronor, flaskstorleken som vanligt 50 cl och den är med stor sannolikhet 8 YO. Om inte 8 YO så är det i alla fall en 2011 Vintage, buteljerad i september 2019.

Sist, med Santa 18, hade Bergslagens dragit till med den lite crazy julmust cask finish. Den här gången heter slutlagringsfaten sherry romfat. 50...

Läs mer http://tjederswhisky.se/santa-19/

NAS

Detta är ett utdrag ur min kommande bok om whisky, där världens destillerier, större oberoende buteljerare, produktionstermer, whiskslang och en hel del annat tas upp. För andra utdrag som jag lagt upp på denna blogg tidigare, se här .

Förkortning för Non age statement: whisky som utges utan att whiskyns ålder anges på buteljen. Du har alltså, om vi pratar om officiella buteljeringar, destilleriets namn och namnet på whiskyn, men ingen information om hur gammal whiskyn är. I princip alla storsäljande blended är NAS, och har ofta men inte alltid också varit det historiskt. När man i whiskykretsar diskuterar och...

Läs mer http://tjederswhisky.se/nas-whisky-en-ordbok/

Cask collaboration with Agitator – The first big step!

Dear friends, followers, and supporters alike! On the 4th of maj 2018 I did my first visit to Swedish Distillery Agitator . If you haven’t already read my article from that visit please do so by clicking here and you will not only get some background info for this article, but also learn a bit about what makes Agitator such a unique whisky distillery. 
During the end of that first visit I filled bourbon casks no.111-116 (barrels, 180L) with the newmake I had helped to produce. The new make was made from peated barley (30ppm) and the mix was 58%...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2019/11/cask-collaboration-with-agitator-first.html

Swedish whisky from High Coast Whisky – Quercus 4: Mongolica 50,8% ABV!

image
Dear friends, followers, and supporters alike, to my own joy (and hopefully yours) I'm finally back after a long and great summer break! Today I bring you my tasting notes and thought on an upcoming release from swedish distillery High Coast (formerly known as Box Distillery). 
This time around they are releasing the fourth and concluding chapter in the series titled Quercus (maturation in oak of different origins). For this chapter Mongolica oak sets the character (more specifically oak grown in the northeast of China, near the border to Russia). 
The whisky has been made from 100% unpeated barley. The...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2019/09/swedish-whisky-from-high-coast-whisky.html

NIKKA Coffey Grain

En av Nikkas mest prisbelönta whiskysorter är deras supereleganta grainwhisky, Nikka Coffey Grain. Glädjande nog har vi fått god tilldelning av årets strikta allokering av denna så omtyckta grainwhisky. Gjord på majs, körd i Miyagikyos två klassiska Coffeypannor och därefter lagrad på bourbonfat. Inte mindre än 13 gånger har Nikka Coffey Grain blivit utsedd till Japans bästa grainwhisky.

image

NIKKA Coffey Grain, 45%

Säljstart:  Fredagen 8 november Artnr:  40655-01 Pris:  599 kr Alkoholhalt:  45% Typ:  100% Single Grain. Fat:  Refill Casks, Remade Casks, Recharred Casks Ålder:  Ålder anges ej på etiketten, men inofficiellt brukar det sägas att snittåldern ligger på cirka...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/13/nikka-whisky-co-6-nov/

Taketsuru – Kronjuvelen från Nikka

Det japanska whiskybolaget Nikkas mest prestigefyllda range är hyllningswhiskyn till den japanska whiskyns fader och Nikkas grundare Masataka Taketsuru. Sedan hyllningsserien lanserades har dessa åldersbestämda whiskysorter mer eller mindre gjort grand slam vid världens stora whiskytävlingar. Taketsuru är sannolikt världens mest prisbelönta blended malt, alltså maltwhisky som blandats av ett eller flera destillerier. I Nikkas fall de två templen Miyagikyo och Yoichi. Taketsuru-whiskyn är hårt allokerad, eftertraktad över hela världen och vi är mycket glada åt att ha fått del av årets allokering.

NIKKA Taketsuru 17 YO

17-åringen blandas av singelmalter från Yoichi och Miyagikyo. Detta mästerverk har flera gånger...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/13/taketsuru-kronjuvelen-fran-nikka/

Cadenhead Rum # 28

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

image

Cadenhead Foursquare 2005 13 YO, Cask Strenght, 62 %

Säljstart:  Torsdagen 21 november Artnr:  40673-01 Pris:  940 kr Alkoholhalt:  62% – cask strength Ålder:  13 år Destillerad:  2005 Buteljerad:  2019 Fat:  1 x Barrel      Total antal flaskor:  252 fl Antal flaskor till Sverige: 42 fl

Smaknoter

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/13/cadenhead-rum-28/

Symposion 25-årsfirar med buteljeringar från Gordon MacPhail

När Sverige gick med i EU och importmonopolet upphörde var Symposion redan igång och blev en av Systembolagets första privata leverantörer. Första whiskysamarbetet inleddes med Gordon & MacPhail och premiärlistningen blev en Connoisseurs Choice-buteljering av Caol Ila 1980. Den kostade då 362 kronor. Resten är, som det heter, historia.

Nu firar Symposion 25 års-jubileum och det är en närmast hisnande upplevelse att bläddra i gamla listor och se vilka sagolika whiskies som importerats genom åren. Tack vare samarbetet med Gordon & MacPhail kunde utbudet av singelmalt på Systembolaget raskt mångfaldigas och bidrog till ett växande och så småningom blomstrande svenskt...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/13/symposion-jubilerar-med-gordon-macphail/

Cadenhead Whisky # 28

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

image

Cadenhead Glenrothes 2002 17 YO Cask Strength, 55,5%

Säljstart:  Torsdagen 21 november Artnr:  40677-01 Pris:  999 kr Alkoholhalt:  55,5% Ålder:  17 år Destillerad:  2002 Buteljerad:  2019 Fat:  2 x Hogsheads  Total antal flaskor:  480 fl Antal flaskor till Sverige:  90 fl

Smaknoter

 


image

Cadenhead Tennesse...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/13/cadenhead-whisky-28/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se