Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Vad är vintage?

Normalt lanseras whisky antingen som NAS eller med åldersbestämning. En del destillerier och oberoende buteljerare väljer istället att släppa sin whisky som man gör i vinvärlden, i form av vintages. Men vad betyder det när du köper en flaska och det står 1992 Vintage på den? 

För att en whisky ska kunna ha ett vintage måste all ingående whisky i blandningen vara lagd på fat samma år. En Glenwhatnot 10 YO som är buteljerad den 31 december 2002 kan ju faktiskt ha ingående fat som är äldre är 10 YO och som alltså inte fylldes just 1992. Heter flaskan istället Glenwhatnot...

Läs mer http://tjederswhisky.se/vintage/

En maffig Glenburgie

Tjugoett år gammal Glenburgie som legat i en first-fill sherry butt och buteljerats av Gordon & MacPhail speciellt för Symposion. En sådan whisky sätter ribban högt bara genom att finnas till; Gordon & MacPhail är en mycket pålitlig oberoende buteljerare, och svenska Symposion är inga duvungar, precis. Glenburgie, vars produktion i stor utsträckning går till Ballantine’s, är ett Speysidedestilleri jag kan ganska illa. Det lilla jag har provat har jag gillat, för det mesta. 

Allt du behöver veta om denna whisky. Fatet fyllt: 11 september 1990. Buteljerad: maj 2012. Alkoholstyrka: 50%, det vill säga nedvattnad men till ganska hög alkoholstyrka....

Läs mer http://tjederswhisky.se/glenburgie-1990-gm-for-symposion/

En kaxig rökwhisky, blindprovad

Jag blindprovade en whisky häromdagen, och gissade, tycker jag, riktigt bra (men i slutändan fel, som i princip alltid). Såhär tyckte jag om whiskyn, komplett med alla mina felgissningar och tankar kvar:

Doft : Tjenare, vilken doft! Rök i botten (inte torv, vid första nosningen), längst fram ligger syntetgodis i mängder typ Hubba Bubba, också både mörka frukter och röda bär. Portvinsfat? Rödvinsfat? Gillar detta skarpt! Gamla kopparmynt. ”Traditionell” honung, alltså inte flytande. Bären svåra att plocka ut, som sötade röda vinbär. Winegum. Ett stänk vitpeppar. Finns det torkad ingefära här också? Det är verkligen en doftbomb, detta. Tror detta...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ledaig-2005-hermitage-2017-gordon-macphail/

Vad är reflux?

Reflux betyder bokstavligen återflöde. Eftersom knappt någon människa skriver om hur återflödet ser ut på ett givet destilleri har jag valt att behålla den engelska termen. På svenska heter det alltid saker i stil med att det ena eller bidrar till ”mer reflux”.

Reflux är att delar av det som håller på att destilleras (destillanden) förs tillbaka i riktning mot pannans botten, dess kittel. Säg att du har en panna som har en så kallad kokboll på svanhalsen, alltså en rund utbuktning. Denna kommer att göra att ångorna får ta omvägar på sin väg uppåt mot lyne arm. En hel...

Läs mer http://tjederswhisky.se/vad-ar-reflux/

Japansk höst

Att japansk whisky mer eller mindre har knockat whiskyvärlden har vi sett i flera år nu, och det hörs närmast unisona lovsånger varhelst den österländska whiskyn öppnas. Så till den grad populär har den blivit att det är med yttersta svårighet som det stora bolaget Nikka kan fortsätta leverera. Flera marknader blir utan.

Symposion har länge varit något av en japansk ambassad och glädjande nog får vi ännu en hyfsad tilldelning. Den 20 och 21 september fyller vi på Japanhyllan med samurajwhisky i världsklass.

Det här kännetecknar den japanska whiskyn

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/09/11/japansk-host/

Connoisseurs Choice – idén som förändrade whiskyvärlden

För precis 50 år sedan lanserade Gordon & MacPhail de första buteljeringarna i Connoisseurs Choice-serien. Det var en banbrytande insats. För första gången såg maltwhisky från destillerier som aldrig tidigare buteljerats dagens ljus.  Serien var en föregångare som lyfte fram maltwhiskyn och gav den en position som något unikt, där varje destilleris särart fick glänsa istället för att blandas bort i blendwhisky.

Sedan Connoisseurs Choice kan man tala om maltwhisky som ett affärssegment för samtliga Skottlands destillerier – tidigare hade sådan whisky främst förekommit hos ett fåtal stora spelare, sällan eller aldrig hos de många små destillerierna i Speyside. Nu...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/09/11/connoisseurs-choice-iden-som-forandrade-whiskyvarlden/

Longrow for Sweden

Exklusiva utgåvor bara för den svenska marknaden tycker vi om, inte för att vi vill reta samlare och whiskyfantaster i andra länder, men vi gläds när de skotska producenterna tycker att den svenska marknaden är så spännande att de faller för våra påstötningar och gör egna buteljeringar bara för oss. Nu har vi fått våra vänner på Springbank att göra en exklusiv buteljering av en 16-årig Longrow. Det betyder mumma för alla vänner och samlare av detta vårt favoritdestilleri. Det handlar om ett singelfat som först legat 7 år på ett first fill Bourbonfat och sedan 9 år på ett...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/09/11/longrow-for-sweden/

Benromach – prisbelönt 15-åring

Gordon & MacPhails eget destilleri Benromach är bland det roligaste som hänt i Speyside på många år. Inte bara för att det så betydelsefulla whiskyföretaget via köpet av det nedlagda destilleriet kunde förverkliga en dröm om att bli ”sin egen” producent. Utan också för att familjen Urquharts generationer av passion och kunskap visat sig resultera i en makalöst bra whisky. Benromach är i dag ett av Speysides mest prisbelönta destillerier och whiskyn hyllas i många länder, inte minst Sverige.

Benromach brukar beskrivas som en Old School-whisky med stor fruktighet, viss rökighet och rika maltiga toner. Den tillverkas på ett mer...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/09/11/benromach-prisbelont-15-aring/

WTV 070 – Hazelburn 13YO, Springbank 21YO Longrow 18YO

Alla som följer oss på Whiskytower vet att vårt hjärta klappar lite extra för destilleriet Springbank och deras whisky. Den 30 augustii så släpps det tre nya utgåvor från dem via Systembolaget. En 13-årig Hazelburn som lagrats på Olorosofat. En 21-årig Springbank som till 70% är lagrad på romfat. Sist men inte minst en Longrow på 18 år.

Hazelburn Sherrywood 13YO har en ABV på 47.7% och kostar via Systembolaget 928kr

Springbank 21 YO har en ABV på 46% och kostar via Systembolaget 2625kr.

Longrow 18YO har en ABV på 46% och kostar via Systembolaget 1448kr.

Inlägget WTV 070 –...

Läs mer http://www.whiskytower.se/wtv-070-hazelburn-13yo-springbank-21yo-longrow-18yo

Kopparkontakt

Det talas mycket om kopparkontakt. Koppar har en formidabel förmåga att ta bort oönskade ämnen i den new make som produceras, särskilt då svavelföreningar. Hur mycket koppar den blivande whiskyn har kontakt med koppar vid destillering påverkar i stor utsträckning karaktären på doft och smak hos den färdiga whiskyn.

Detta har gjort att termen kopparkontakt, liksom förresten termen reflux, har fått ett väldigt uppsving i marknadsföring kring whisky. Ofta låter det som att all form av maximering av kopparkontakt är bra. Det är ett simplistiskt och faktiskt direkt missvisande sätt att se på saken.

Ett sätt att styra hur mycket...

Läs mer http://tjederswhisky.se/kopparkontakt/

En ruggigt bra Bowmore

Jag har provat en ruggigt bra Bowmore. Med råge den bästa Bowmore jag någonsin smakat, faktiskt. Jag visste precis ingenting alls om vad det var jag provade vid tillfället, dock. Här är mina blinda noter.

Doft : detta ligger helt klart på över 46%, rökigt destillat på sherryfat. Härligt smutsig rök, med metalliska inslag (rostigt järn), sur rök, torkad ingefära och, liksom mot slutet av doften, vitpeppar. Den där limtonen, typ tapetklister, som ibland finns i sherrylagringar. Det är fruktigt, också: mosad omogen banan eller skumgodis, och en lite gyttrig fruktighet som leder tankarna åt kompott. Vi snackar grejer som...

Läs mer http://tjederswhisky.se/bowmore-1971-21-yo/

Variationer – en essä

En artikel på utmärkta Malt Review, som inleddes med orden ”What, in my mind, makes for a good distillery? I can hear precisely none of you asking me this.” har föranlett mig att fundera över hur jag bäst skulle beskriva vår verksamhet och vad vi vill med Smögen, som whiskyproducent. (Eller producent av utmärkt sprit, vi har ju annat på vår repertoar också.)

Länk: https://malt-review.com/2018/08/17/smogen-sherry-project-22-single-cask-51-2011/

Artikeln som Malt Review skrev handlar om Smögen och våra två senaste släpp, i form av Sherry Quarters och Single Cask 51/2011. De tasting notes som ges är i sig intressant och positiv läsning, men det...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2018/08/variationer-en-essa/

Ardbeg: som om arkeologi vore fotboll

Det är den där tiden på året igen, då de mest inbitna Ardbeggianerna ropar hej och hå och tjo tjim och alla bloggare skriver som vanligt gratis copy åt Ardbeg (jag sitter och gör det nu) och trådar fylls överallt på nätet med bestämda åsikter om Ardbeg, fast ingen vet nästan någonting alls.

Minns ni den där texten som jämförde fotboll med arkeologi ?  Om att hur man än gjorde var det totalt omöjligt att komma undan, om arkeologi skulle ha den ställning fotboll har idag? Några godbitar:

So, you awaken to the clock radio. It’s 7AM. Just as you...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ardbeg-arkeologi-fotboll/

Tre stilikoner från Springbank

Vad är det som gör en whisky till en ikon? En förebild man pratar om i decennier och som de lyckliga få som har provat gång på gång berättar om? Svaret på den frågan är inte alldeles enkel att ringa in, men är det något destilleri som känner till, åtminstone delar av trollformeln, så är det Springbank.

Det finns knappast något destilleri som har fått sådant erkännande för sin äldre whisky som Springbank. Den robusta Springbank-whiskyn har en förmåga att mogna i ett aktivt ekfat i åratal. Ek är ett nyckfullt träslag. Inte sällan tar den överhanden och förvandlar ett...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/08/20/tre-stilikoner-fran-springbank/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se