Logga in

Registrera


Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

WTV – Recension 3 Ardbeg Twenty Something (46.3%)

Innehållet i Ardbeg Twenty Something destillerades då Ardbeg gick på sparlåga. Nedläggningen var nära och ingen var villig att satsa på destilleriet. En av dem som faktiskt var med på den tiden var nuvarande destillerichef Mickey Heads. Extra spännande då att prova någonting som destillerades under denna mörka tid för destilleriet....

Läs mer http://www.whiskytower.se/wtv-recension-3-ardbeg-twenty-something-46-3

En whisky från förr som inte alls är god

Det kom ett sample i posten från den härliga lurifaxen Micke Tiderman. Ingen information på sampleflaskan, bara ett hjärta. Här är mina noter.

Doft : otroligt försiktig, som en nästan helt neutral sprit som lagts på ekfat. Är detta ens whisky? Roslagens Eko hade de här tonerna av ett alltför rent destillat. Linolja; en aning av mörka frukter; solvarm fernissad mahogny (ja, jag har ägt träbåt, ber om ursäkt för lite skitnödig beskrivning). Måste ligga på 40%, det här, för hur mycket jag än aggressivt vrider runt whiskyn i glaset doftar det banne mig nästan ingenting. Russin som legat i...

Läs mer http://tjederswhisky.se/grand-award-12-yo-blended/

Port Charlotte 15 YO Fishes of Samoa

Härom kvällen blindprovade jag ovanligt många whiskies, hela fem stycken. Här är en av dem: en single cask Port Charlotte i serien Fishes of Samoa från den oberoende buteljeraren Archives (i princip teamet bakom Whiskybase när de buteljerar fat). Denna refill bourbon barrel som fylldes 2001 och buteljerades 2016, 15 YO, på brutala 62,2%. Bruichladdich fyller sina fat på så kallad natural strength, alltså runt en 70%, istället för att vattna ner new maken till 63,5% som nästan alla andra, därav den höga alkoholhalten. Fatet gav 210 flaskor. Inget av detta visste jag alltså när jag provade whiskyn.

Doft :...

Läs mer http://tjederswhisky.se/port-charlotte-15-yo-fishes-of-samoa/

ppm

ppm är en förkortning för parts per million; sålunda ett mått som används för att beskriva mycket små koncentrationer av specifika ämnen. Matematiskt är 1 ppm alltså en miljondel: 0,000001, eller 0,0001‰, eller 10 –6 .

I whiskysammanhang avser ppm i princip uteslutande halter av olika fenoler. Måttet avser då det mältade korn som används för produktion av rökig whisky. Det normala sättet att mäta fenoler i mältat korn är numera genom kromatografiteknik, HPLC (high performance liquid chromatography), som är mer exakt än tidigare tekniker som använde spektroskopi.

Medan orökig malt har 0 eller nära 0 ppm fenoler brukar runt...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ppm/

Ingvar Rönde – Maltwhisky Yearbook 2018

För oss whiskyälskare så är denna tid varje år ”lilla julafton”. Varför då kanske ni undrar? Jo, då kommer Ingvar Röndes årliga utgåva av Maltwhisky Yearbook ut. Enligt oss på Whiskytower så är detta mer eller mindre bibeln som är ett måste att införskaffa varje år. Årets utgåva är släppt och kan köpas HÄR . Vi tog kontakt med den genomsympatiske Ingvar för att få reda på vad vi kan förvänta oss av årets utgåva, Ingvars andra bok som han är aktuell med och hur han ser på whiskyvärlden idag.

image

Ingvar Rönde.

Hej Ingvar. Hur har mottagandet av den...

Läs mer http://www.whiskytower.se/ingvar-ronde-malt-whisky-yearbook-2018

Vi behöver extra personal till besökscentrat

Utbyggnaden är klar och vi behöver bli flera! Är du den vi söker? Är du glad, trevlig, serviceinriktad och tycker om att ta hand om människor, då är du kanske den person vi behöver. Vi behöver extra personal i besökscentret lite nu och då. Det gäller både vardagar, kvällar och helger. Det gäller servering, kassaarbete och allmänt gott värdskap till våra gäster. Du ska vara minst 18 år, glad attityd och sinne för ordning och reda. Känner du att det här är något för dig, kontakta Catarina på catarina@boxwhisky.se

Inlägget Vi behöver extra personal till besökscentrat dök först upp på...

Läs mer http://boxwhisky.se/vi-behover-extra-personal-till-besokscentrat/

Springbank 12YO Cask Strength (54.2%)

Springbank släpper varje år en 12-årig cask strength. Den vi provar dag är 2017 års utgåva som har en ABV på 54.2%. Den finns inte kvar i Systembolagets utbud så om ni vill ha tag på en så får ni söka utomlands.

image

Springbank 12YO Cask Strength, 54.2%.

Doft Kent: En härligt klassisk Springbankkaraktär med den lite skitiga bakgrunden och med en härlig ruffighet. En rökighet som bara Springbank har och som är så perfekt för den sprit man tillverkar. Alla dofter vilar på en mycket trevlig vaniljbädd kryddad med kakao. En stor mängd färsk frukt där päron står i främsta...

Läs mer http://www.whiskytower.se/springbank-12yo-cask-strength-54-2

Jan Groth – Whiskyambassadör och författare

Jan Groth är en man med många strängar på sin lyra. Brand ambassador för Box whisky , författare och en av människorna bakom World Whisky Forum som för första gången gick av stapeln 9-10 februari i år. Vi på Whiskytower är givetvis nyfiken på Jans kombinationer av mat och whisky som han skrivit böcker om och givetvis också kommande planer med Box och World Whisky Forum.

image

Jan Groth.

Hej Jan. Presentera dig för våra läsare? Jag har arbetet i industrin sedan 1999 och haft den stora glädjen och äran att varit en del av marknadsföring och försäljning av bland andra...

Läs mer http://www.whiskytower.se/jan-groth-whiskyambassador-och-forfattare

Mackmyra Skördetid (46.1%)

Mackmyra Skördetid är en ny säsongswhisky som är finishlagrad på Amaronefat från det Italienska vinhuset Masi. Whiskyn i denna utgåva har först lagrats i Bodås gruva mellan 2008 och 2012. Därefter har whiskyn fått en finish på 6 månaderpå Amaronefaten.

Mackmyra Skördetid är buteljerad på 46.1% ABV och släpps i begränsad upplaga via Systembolaget den 17 november. Priset kommer att ligga på 598 kr.

image

Mackmyra Skördetid 46.1%.

Doft Kent: Fruktigt och blommigt på en bädd av mycket vanilj. Tämligen söt doftbild med vinösa drag av druvor och bär. Faktiskt ganska inbjudande. Fruktigheten av främst päron men även äpplen upplevs friskt...

Läs mer http://www.whiskytower.se/mackmyra-skordetid-46-1

Old Pulteney 1985 single cask for Edingburgh airport

I am so happy that we are now beginning to see more and more releases of Old Pulteney, a distillery which lies close to my heart. Previously, Old Pulteney has basically only available been as 12, 17 and 21 YO, and in some not-always-great NAS guises for travel retail. With the core range being revamped (the stocks of the 17 YO will last about another year and the 21 YO is already off the shelves, being replaced with a 25 YO), what is a lover of Old Pulteney to do? Well, in the last few years, they have finally begun...

Läs mer http://tjederswhisky.se/old-pulteney-1985-single-cask-for-edingburgh-airport/

Castle Hill Doublewood

I flera år har jag hört glunkas om den schweiziska whiskyn Castle Hill som görs på destilleriet Whisky Castle. Deras olika varianter brukar ofta hamna allra allra sist i listor av riktigt usel whisky, och det är också så jag har hört dem omnämnas. Destilleriets whiskies har i skrivande stund en snittpoäng på just över 62 på whiskybase. Det är astronomiskt dåligt. Så, när jag nyligen recenserade Loch Dhu och en bekant i whiskysammanhang hörde av sig och skrev något i stil med att Castle Hill var ännu sämre var jag ju bara tvungen att anta utmaningen och be att...

Läs mer http://tjederswhisky.se/caste-hill-doublewood/

Whisky-honeymoon PART 3 – tasting Highland Park Valkyrie and Rebus30 10 year old

Dear friends and followers alike! Today I bring you PART 3 of my "Whisky-honeymoon" (sharing the whisky-related adventures that took place during the honeymoon me and my wife had in the beginning of this summer). For part one please click here . And yes, you are correct in noticing that part two, our visit to Bowmore Distillery has so far not yet been published, simmer down, it will come later (strangely enough, not very chronological ;) ).
Anyways, as you might remember from part one, before going to Islay my wife and I spent one night in Glasgow, and it...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2017/10/whisky-honeymoon-part-3-tasting.html

Skogsrå (58%) och Vätte (59.5%) från Bergslagens Independent Bottler.

Den andra Oktober så lanserade Bergslagens Independent Bottler de första två utgåvorna av fem i väsenserien. Skogsrå är en blandning av 200 liters ex-bourbonfat och 50 liters fat av Svensk nyek. Vätte är en mix av 200 liters ex-bourbonfat och 50 liters sherryfat. Båda destillerades 2011 och buteljerades 2017. 850 st buteljer finns att tillgå av varje. Nästkommande tre utgåvor av väsenserien kommer första halvan av 2018.

Skogsrå är buteljerad på 58% ABV och kostar via Systembolaget 995 kr för en butelj på 500 ml. Vätte är buteljerad på 59.5% ABV och kostar via Systembolaget 995 kr för en butelj...

Läs mer http://www.whiskytower.se/skogsra-58-och-vatte-59-5-fran-bergslagens-independent-bottler

Gordon MacPhail Speymalt Macallan 1998 (43%)

Den 6 oktober så lanserades 120 st flaskor av Gordon & MacPhail Speymalt Macallan via Systembolaget. Det finns några flaskor kvar ännu men troligtvis inte så länge till. Att se namnet Gordon & MacPhails namn på en butelj är en kvalitetsstämpel så god som någon. Det är inte ofta man blir besviken på dem.

Gordon & MacPhail Speymalt Macallan är buteljerad på 43% ABV och kostar 1269 kr via Systembolaget.

image

Speymalt Macallan 43% från Gordon & MacPhail.

Doft Kent: Oj, vilken inbjudande doft där mjuk och snygg peppar öppnar upp doftbilden. Sötma från sherryfaten med aprikoser och russin i främsta...

Läs mer http://www.whiskytower.se/gordon-macphail-speymalt-macallan-1998-43

Loch Dhu

The most notorious of whiskies? When a Facebook friend laughingly showed that he had found an open bottle of this ”classic”, I had to ask for a sample. I have always been of the opinion that all whiskies are interesting to try, even the really bad ones. It’s educational, isn’t it? Therefore, this 10 YO Mannochmore which apparently was launched in 1996 at 40% ABV has been on my bucket list for quite a while. And now, finally, it’s in my glass. What on earth have I gotten myself into?

On the nose : Hm… This does not have the...

Läs mer http://tjederswhisky.se/loch-dhu/

Reflections on the reopening of Brora and Port Ellen

Yesterday, a happy buzz went through the world of whisky. The Great News, in case you missed it, is this:

Brora and Port Ellen will be reopening.

Yes, it’s true: Brora. And Port Ellen. Will be. Reopening.

Yesterday, Diageo’s press release and other items concerning the great news were enthusiastically shared by dozens, perhaps hundreds, of whisky enthusiasts. And indeed, this is absolutely wonderful news. Both distilleries were victims of the radical closures of the early 1980s; Brora, because Distillers Company Limited had the newer Clynelish distillery to use for Johnnie Walker. Port Ellen, because it was basically a huge...

Läs mer http://tjederswhisky.se/reflections-reopening-brora-port-ellen/

Reflektioner om Broras och Port Ellens återöppnande

Idag råder det minst sagt rejäl ”buzz” i whiskyvärlden. I korthet kan nyheten kokas ner till sex ord som väl bara en handfull whiskyentusiaster på planeten inte får hjärtflimmer av:

Port Ellen och Brora öppnar igen.

Vi tar det en gång till. Port Ellen. Och Brora. Öppnar. Igen.

En dag som denna delas Diageolänken med pressreleasen under klang och jubel av ungefär varje whiskysida och entusiast på nätet. Och det är onekligen en fröjdens dag: en underbar nyhet. Vad gäller Brora, som tystnade 1983 eftersom det nyare systerdestilleriet Clynelish täckte behovet för Johnnie Walker, finns pannorna kvar. I många många...

Läs mer http://tjederswhisky.se/reflektion-brora-port-ellen/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se