Talisker 175th Anniversary Het!

http://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/1e/ca/a1/874-26-Talisker-175th-Anniversary-Edition-46-1386676484.jpeg
 
87 (1)
0
Skriv en tastenote
Talisker_175_Anniversary_Edition.jpeg

Whisky

Distilleri
Talisker
Ursprungsland
Skottland
Region
Islands
Whiskytyp
Single Malt
ABV (%)
45.8
Antal flaskor
60000
Övrigt om flaskan
Limited Edition

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
87
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
87
Näsa 
 
21
Smak 
 
22
Avslut 
 
23
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Detta är min första tastenote, hoppas att ni alla tycker om den!

Talisker - jag har inte druckit så många av dem, men osch vilka bra minnen jag har från dem, bland annat när jag började dricka single malt så rekommenderade en god vän att jag skulle köpa Diageos Classic Malts Gift Pack, varav en var Talisker 10.

Denna Talisker har jag googlat ihop lite små faktan kring. Den släpptes 2005 för att fira Taliskers 175:e födelsedag, släpptes i 60 000 flaskor och det sägs innehålla en viss andel som lades på fat ända tillbaka till mitten av 70-talet - och att de yngsta är minst tio år gamla.
Doft
Det första jag känner är torv av den jordiga karaktären, blandat med toner jag förknippar med vitt vin. En fräsch sötma finns också där, i form av apelsinskal och äppelcider.

Jag vet att många förknippar Talisker med peppar och jag vill säga att den finns där, men man får leta efter den, jämfört med t.ex 10-åringen.
Smak
Torven ligger fortfarande i fören, men övergår till en mer askliknande ton. Här känner man också att havet bidrar med sälta, men även sötman från äppelcidern är närvarande. Det är även något som får mig att tänka på rostat surdegsbröd.

Jag måste säga att denna är mycket lugnare i mun än vad jag vill minnas andra Taliskers.
Avslut
Jepp, torven finns även här, men jag kände inte att den var så pass rökig förrän nu. Den rostade surdegskänslan hänger med från smaken, men träder fram mer som jäst bröd som väntar på att knådas ut. Även äppelcidern tittar fram ur ett hörn och säger hej.
Beskrivning / Sammanfattning
Denna var ganska intressant tycker jag! Enligt mig så går doften och smaken åt olika håll, men ändå inte för långt ifrån varandra och lappas även ihop snyggt av eftersmaken.

Om jag minns rätt så var tioåringen lite väl stormig och vass för min smak. Den här var nog aningen för lugn..! En snäll Talisker, helt enkelt. Men med tanke på vad den hade för pris när den släpptes, så tycker jag att den var väl värd sin peng då, som var runt 55£.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se