Glenmorangie Lasanta Het!

http://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/65/e8/c4/glenmorangie-lasanta-001-53-1389623899.png
 
84 (3)
0
Glenmorangie_Lasanta.png

Whisky

Distilleri
Glenmorangie
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
Sherry Finish
ABV (%)
46
Lagrade år
12

Vad besökare tyckte

3 tastenote

Poäng 
84
 
Poäng 
 
85
Näsa 
 
23
Smak 
 
21
Avslut 
 
21
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
sample 10 cl öppnad 161122
Doft
Sherry, malt, söt apelsin, vanilj och karamell. Fin balanserad näsa.
Smak
Krydda, söt apelsin och grape
Avslut
Medellång med krydda, sätma och bitterhet som dröjer sig kvar
Beskrivning / Sammanfattning
En av de tunnare Glenmorangie jag testat. Näsan lovar mycket men smaken och ffa avslutningen lever inte riktigt upp till priset. Den är god att dricka men finns bättre och billigare.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
84
Näsa 
 
21
Smak 
 
21
Avslut 
 
21
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Dags att gymnastisera mitt lukt och smaksinne tillsammans med en Glenmorangie igen. Jag har tidigare testat och skrivit om Finealta, Quinta Ruban och Signet, tre fina buteljeringar från detta intressanta höglandsdestilleri. Nu har turen kommit till den 12-åriga Lasanta.

Lasanta är förresten gaeliska och betyder värme och passion. Den lagras först 10 år på amerikanska fd. bourbonfat av vitek. Sedan slutlagras singelmalten i ytterligare två år på fd. Oloroso och Pedro Ximenez-fat från Jerez i Spanien. Whiskyn buteljeras vid 46 procents alkoholstyrka och är inte kylfiltrerad.
Doft
En litet frän och stickig doft når min näsa när jag öppnar flaskan för första gången. Jag har varit med om detta tidigare och lösningen brukar ofta vara att lufta whiskyn i både glaset och flaskan. En halvtimmes luftning i glaset och dessutom ett par droppar vatten, får dofter att både mjukna och utveckla sig. Lasanta är en rejäl sherrybalja! Fina toner av grönt äpple, russin, sherry, citrus som av apelsin, choklad, torkade frukter och diverse kryddor inkl kanel inleder. Vanilj ingår även tillsammans med ett nötigt inslag, farinsocker och jordgubbar. Gillas!
Smak
En "varm" smakpalett där den goda sherryn tar för sig. Kryddorna inkl peppar och kanel bröstar upp sig, men även mörk choklad, russin, jordgubbar, honung, vanilj och apelsin. Jag upplever inte att Lasanta är överdrivet söt, även om sötman finns där. En vuxen whisky.
Avslut
Ett pepparkryddigt och torrt avslut som framkallar värme i mun och kropp. Eken och kryddorna dröjer sig kvar tillsammans med apelsin, choklad, honung och nötter.
Beskrivning / Sammanfattning
Lasanta är en både lättdrucken och komplex whisky som jag gärna smakar vid fler tillfällen och har i min samling. Den når enligt mig inte upp till samma nivå som Signet - som å andra sidan är betydligt dyrare, men två pinnhål under Quinta Ruban hamnar den allt. Jag kan inte sluta fundera på hur Lasanta skulle smaka med ett större inslag av äldre whisky, då jag tror att både fyllighet och rundhet skulle slipa till och lyfta malten till ännu högre höjder. Trots min anmärkning rekommenderas Lasanta varmt, som ett utmärkt steg in i Glenmorangies intressanta och välsmakande whiskyvärld. 35 cl kostar 239 kr på Systembolaget.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
82
Näsa 
 
20
Smak 
 
22
Avslut 
 
20
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Jeg fikk en Glenmorangie Lasanta i gave - det var utrolig hyggelig! Jeg skrev en anmeldelse i april 2013, men valgte å ta nye notater da denne dukket opp som whisky på møtet i The Ladies’ Share i desember 2013.
Doft
Sherry, lakris, teak (olje), gress, alkohol, tre og nellik. En spennende kombinasjon!
Smak
Lakris, rund, mørk, søt, krydder og frukt. Egentlig veldig god!
Avslut
På ettersmaken har jeg bare notert meg at den rund, varm og søt. Grei nok.
Beskrivning / Sammanfattning
Whiskyen var alt i alt god. Etter å ha gjort unna selve smakingen og notatene, tok jeg et par litt større slurker – med stor suksess! Da ble den varm, god og rund, fortsatt uten å være søt. Dermed tror jeg whiskyen egner seg bedre å nyte i store slurker enn å nippe til den.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se