Littlemill 21 / 1992 / Sherry Butt Het!

http://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/c2/35/48/Littlemill-21yo-1992-Sherry-Butt-86-1403601442.jpg
 
85 (1)
0

Whisky

Distilleri
Littlemill
Oberoende buteljerare
Hart Brothers
Ursprungsland
Skottland
Region
Lowland
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single Malt
Destillerad
1992-02
Buteljerad
2013-09
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
First Fill Sherry Butt
ABV (%)
53
Lagrade år
21

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
85
 
(Updated: juni 24, 2014)
Poäng 
 
85
Näsa 
 
21
Smak 
 
22
Avslut 
 
21
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
First Fill Sherry i 21 år och från en destilleri som inte sköljt så stora framgångar av massan.
Vissa kallar den t.o.m Lowlands Bastard. Det pratas även om att detta är det äldsta destilleriet i Skottland och även i världen med en "officiell" produktionsstart redan 1772. Det sägs t.o.m att det kan ha varit aktiv redan från 1750 men om detta är helt sant är nog svårt att utröna.

Produktionen lades ner 1992 och 2004 brann det mesta av byggnaderna ner.
Lagren var/är stora och det är ofta vi hittar nya släpp bland de oberoende buteljerare som även är i detta fall.
Doft
Börjar ganska kraftigt med kryddig sherry tillsammans med tydliga örtiga inslag och det är salvia som jag först kommer att tänka på.
Här gäller det att låta denna luftas något och efter detta är gjort kryper sötman fram något och
den blir mer "sherry typisk" med plommon och russin.
Vi har även punsch pralin med en något högre andel sprit, och i bakgrunden dofter av läder och tobak som bidrar till en jordig karaktär. Kryddig ingefära med tydliga örtinslag dominerar doften tillsammans med bitter grape frukt, vilket gör att doften blir något spretig i sin profil.
Smak
Medelfyllig munkänsla och här ökar den kryddiga eken och ingefäran i sin karaktär. Den bittra grape frukten hänger med och adderas med kakao och läder vilket bidrar till en stramare munkänsla. Även örtigheten består om än något mer återhållsam än det vi presenterades av i doften vilket är till en fördel.
Avslut
Medellång till långt avslut med fortsatt kryddiga ek toner och ingefära. Här blir smaken en uns spritigare i sin karaktär. Medelfyllig smak och på slutet återkommer kakaohaltig choklad tillsammans med sherry frukt.
Beskrivning / Sammanfattning
En bra whisky med personliga uttryck skulle jag vilja påstå. Gillar man sin sherry whisky uppblandad med en större andel kryddighet och örtighet, ja då är detta whiskyn för dig.

Finns att beställa via Whiskytaste Sweden AB på Systembolagets hemsida nr: 85420 och priset är satt till: 1349 SEK
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se