Lagavulin 1979 / Distillers Edition Het!

http://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/b2/7f/2e/lgvob1979v1-83-1413280221.jpg
 
91 (1)
0
Lagavulin_1979_Distillers_Edition.jpg

Whisky

Distilleri
Lagavulin
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
Destillerad
1979
Buteljerad
1997
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
Double matured in Pedro Ximenez Sherry Wood
ABV (%)
43
Övrigt om flaskan
Bottle Code: lgv.4/463

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
91
 
Poäng 
 
91
Näsa 
 
23
Smak 
 
23
Avslut 
 
22
Balans 
 
23

Whisky

Tastenote titel
Den första utgåvan i Lagavulins serie Distillers Edition. En serie som har blivit en mycket lyckad följetång och som gick av stapeln 1997 och då lades denna på tunna 1979.

Tyvärr är denna rackare svår att få tag på och idag bringar den en ganska högt pris på auktionerna. I skrivande stund ca: 500 Euro (2016-01-01)
Doft
Fyllig och söt inledning med rom-russin, torkade fikon, och en ganska tydlig sötlakrits doft. I basen finner även bacon och mörk choklad och lite torra lädertoner. På toppen en knippe apelsinskal, lätt sälta och lite möbel polish. Med tiden utvecklas en nätt friskhet av örter och kolsyra vilket bringar ännu mer djup i doften.
Finns det rök då??....här finns lätt aska och svaga gummitoner men dessa ligger långt bak i bacon registret.
Allt sitter ihop på en mycket bra och finstämt sätt.
Smak
Rund och fyllig inledning med betydligt mer aska och rök än vad doften utlovade. Övergår i mer sälta, ostron och sötlakritsen blir mer lakrisal betonad. En skvätt apelsin och mer choklad.
Sötman hänger med i basen och fyller upp gommen med ett bäddande täcke.
Avslut
Medellång till lång eftersmak med söt aska, sälta, russin och torkade fikon. Fyllig karaktär som ebbar ut i aska och salt choklad.
Beskrivning / Sammanfattning
En riktigt bra rök whisky med sherry finish som engagerar hela vägen. Allt är intrigerat på ett fördömligt sätt och det känns att det var andra förutsättningar på denna tid jämfört med hur det är idag. Jämfört med 2015 års utgåva har vi här betydligt mer närvaro av sherry fatet och den är fylligare. Bör provas om tillfälle ges!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se