Glendronach 1995 18 Year Old PX Puncheon Single Cask 3025

http://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/30/6b/9f/image-52-1429475907.jpg
 
91 (1)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Glendronach
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single cask
Destillerad
1995-10
Buteljerad
2014-06
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
Ex. Sherry
Fatnummer
3025
ABV (%)
51.1
Antal flaskor
650
Lagrade år
18
Övrigt om flaskan
Batch 10

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
91
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
91
Näsa 
 
23
Smak 
 
23
Avslut 
 
22
Balans 
 
23

Whisky

Tastenote titel
När det gäller sherrylagrad whisky tillhör Glendronach utan tvekan favoriterna. Revival 15 Year Old som jag skrev om för en tid sedan, var den första jag smakade från Speyside destilleriet och den fick mig att bli riktigt nyfiken på någon av dom single cask utgåvor som Master distiller Billy Walker varje år väljer ut och släpper i begränsade batcher.

Denna 18-åring har lagrats i en fd Pedro Ximenez Puncheon. Den destillerades i Oktober 1995, för att sedan buteljeras i Juni 2014. 650 flaskor fick man ut av denna batch 10 som vare sig är kylfiltrerad eller färgad. Alkoholstyrkan ligger på rediga 51,1%.
Doft
Ljuvliga söta dofter av aprikoser, russin, kanel, apelsin(skal) och sherry inleder doftresan. Vidare känner jag choklad, nötter, mandlar, vanilj och ek. Vi pratar om en mogen, mjuk och mycket välbalanserad doftpalett som får mig att vällustigt utbrista -"ahhhh!".
Smak
Mogna smaker av sherry, blå druvor, mörk choklad, diverse kryddor och chilipeppar. En välavstämd dos av uttorkande ektoner känns i kinderna tillsammans med russin, läder och kanel. Allt känns elegant, kraftfullt och mjukt på samma gång.
Avslut
Även det medellånga avslutet håller hög klass med russin, druvor, chilipeppar, mörk choklad, sherry och torra ektoner. Just ektonerna stannar kvar extra länge tillsammans med russinsötman som sakta ebbar ut. Innan dess har chilipepparn lämnat tungan.
Beskrivning / Sammanfattning
En riktigt intressant single cask utgåva! Att Glendronach kan det här med sherrylagrad whisky råder det ingen som helst tvekan om. En elegant, mjuk och kraftfull sherrybomb som absolut bör testas och som passar riktigt bra i favoritfåtöljen tillsammans med stämningsfull musik i högtalarna. Ge den rejält med tid i glaset - gärna 45 minuter och tillsätt några droppar vatten, så belönas du med en doft och smakresa av riktigt hög kvalitet.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se