Box The Explorer Het!

http://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/10/e8/5f/BOX-Explorer-1000px-72dpi-76465-57-1432039139.jpg
 
87 (3)
0
Skriv en tastenote
BOX-The-Explorer-48,3.jpg

Whisky

Distilleri
Box whisky
Ursprungsland
Sverige
Whiskytyp
Single Malt
Buteljerad
2015-05
ABV (%)
48.3
Antal flaskor
10000
Lagrade år
03

Vad besökare tyckte

3 tastenote

Poäng 
87
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
(Updated: maj 27, 2015)
Poäng 
 
85
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
20
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
BOX The Explorer....en "lill gammal" grabb med stor ryggsäck!

Detta är den tredje utgåvan i deras serie Early Days Collection.

Detta är den första whisky som vi tre i TasteNote har recenserat på var sitt håll. För att inte bli färgar av dels mina kollegor på TasteNote, eller någon av de andra sex bloggare som fick möjligheten att åka upp till BOX på en förhandsprovning av denna utgåva, har jag inte läst någon recension innan jag gjorde min egen.

Doft
Direkt upphälld i glaset fylls närliggande områden av en påtaglig maltsötma.
En brödig och söt doft ungefär som när man gräddar ett bröd i sin jästa och söta nyans. Vi låter den stå till sig ett tag…..nu har maltigheten backat och det osar rök av brända och kolade toner från trä. Maltsötman finns kvar men ligger mer som en bas och adderar djup till de något mer högfrekventa och kryddiga tonern av vitpeppar, ingefära och trä flis. Mitt emellan kryddiga toppar och röken finner vi örter av olika slag tillsammans med frisk lime. Med tiden växer sig vanilj och pärontoner fram tillsammans med nötig mandel vilket är välkommet för att inte de friska ek tonerna skall få för stort spelrum. En intressant doft som pulserar liv och karaktär och där du blir belönad ju längre du låter den andas i glaset.
Smak
Medelfyllig munkänsla och initialt söt med maltig kärna.
Här hoppar eken upp några snäpp och blir något mer kryddig av ingefära.
Även röken bröstar upp sig och spelar en tydlig roll i munhålan.
Lätta beska toner likt känslan när du tuggar på vindruvskärnor.
Fortsatt frisk av ek och örter med en lätt känsla av kolsyra.
Avslut
Lång eftersmak med lätt kropp. Fortsatt lätt beska av ek (eller känslan av vindruvskärnor) viss sälta och citrus. Röken består i lite mindre skala än i smak och i botten en svagare nyans av vanilj. Klingar ut en lätt gräddig ton av ek, lätt sälta och aska.
Beskrivning / Sammanfattning
En relativt komplex näsa och den delen i resan som tilltalade mig mest.
Man kan känna att detta är en ung whisky men på det hela möts vi ändå av en ganska ”lill gammal” grabb som ändå har en hel del kompetent material i väskan.
I smaken och eftersmaken kunde vi däremot känna ynglingens närvaro mer
med friska tydliga ek toner och grynigheten från det krossade kornet. Jag föredrog denna utan vatten då jag tyckte att de friska och kryddiga topparna fick för stort spelrum. Hade önskat lite mer fyllighet i smak men på det hela en kompetent och bra whisky i stor upplaga och där Roger fått till något riktigt bra med tanke på den ringa ålder de faten han har att jobba med.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
87

Whisky

Tastenote titel
Det har tagit sin tid att smälta alla upplevelser från när Jag, Putte och Roland var i Ådalen och fick upplevelser för livet när vi besökte Box destilleri i Ådalen. Nu när man har plockat upp sin käke från marken och har återhämtat sig från all information man har snappat upp så är det dags för att sätta det tredje släppet - The Explorer på prov. Ett mycket stort tack till Hasse, Roger och Cecilia för denna spännande resa! Då dyker vi ner med näsan först i glaset!
Beskrivning / Sammanfattning
Doft: En tydlig doft av sockrat smör, påminner faktiskt en hel del om smörkrämen i drömtårta..! Det som skiljer sig mest i doft från själva bakelsen skulle vara att det finns en väldold beska i bakgrunden, lite som brännt socker. Är det nyeken som gör sin röst hörd här, måntro? Röken som ändå skall vara påtaglig i blandningen tycker jag inte är så framstående utan får inte så mycket av en syl i vädret för de kraftfulla dofterna som den nya eken bidrar med. Här finns även en angenäm blommighet och en aningen spritig parfymton som retar näsan.
En rolig egenskap med denna whisky är att jag upplever doften helt annorlunda efter man tagit sin första sipp och går tillbaka till att gräva ner näsan i glaset - helt plötsligt är röken med nyeken och samspelar på en balanserad nivå. Intressant!

Smak: HÄR däremot så har röken knött sig fram. Omedelbart så kommer bilder i huvudet på fuktig drivved som nyligen lagts på en brasa - och kryddig är den dessutom! Det sprakar och fräser härligt som svartpeppar på tungan och är minst sagt levande i munnen! Men jag hittar även en slags exotisk krydda i denna blandning, är det spiskummin kanske? Det känns verkligen som att det sker någon slags kemisk reaktion i munnen, för här slåss de olika smakerna mot varandra. Utan tvekan en komplex utmaning för smaklökarna.

Eftersmak: Likt ett glödande kol så bränner resterna av whiskyn en kort stund i munnen samtidigt som en mild, smått bitter savighet tillsammans med läder träder fram.

Helhetsintryck: Jag måste verkligen slå ett slag för både valet och blandningen av fat som herr Melander stått för. Om jag tror rätt så bidrar nyekens kraftiga influenser till en väldigt mogen smak- och doftprofil. Av de buteljer jag smakat på med endast "färsk" ek så tar det över och blir tjockt, strävt och får en enformig smak av sirap. Men med endast 10% i mixen så bildas det harmoni och en härlig komplexitet. Om jag jämför med tidigare släpp från Box så känns denna verkligen redo och har fått mogna tillräckligt länge. Mycket snyggt komponerat, Box!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
(Updated: maj 24, 2015)
Poäng 
 
88
Näsa 
 
23
Smak 
 
22
Avslut 
 
21
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Så har det då blivit dags att recensera den tredje delen i The early days collection. Den 5 juni 2015 är det lansering och vi har fått chansen att prova denna exclusivt i förväg. Tack till Hasse och Roger för att vi fick komma till er på er hemmaplan för att prova och ta in atmosfären direkt vid distilleriet. Jag har även skrivit ett längre blogg inlägg om vårt besök på distilleriet som du hittar under bloggar uppe i menyn.
Doft
Det som slår en först är den fantastiska mognaden trots sina endast dryga 3 år. Den maltiga tonen med hö och dammig lada finns där i grunden och skvallrar om ursprunget. Vanilj, päron och torvrök som slingrar sig fram mellan lager av citrusfrukt med grape och apelsin. Efter en liten stund i glaset kommer en mer bränd söt crème brylee lik doft fram. mmm jag gillar detta. Trots sin ringa ålder har den en mycket stor och vuxen doft och jag tycker att Roger lyckats mycket väl med i denna batchen som i förhållande till de första två är mycket större och på dryga 10 000 flaskor. Det stora antalet gör det så mycket svårare att lyckas och jag tycker Roger har gjort väl avvägda val här och lyckats hitta bra fat som lirar mycket väl tillsammans i denna buteljering. I Explorer har han kunnat laborera med allt från ny ek från både Sverige och Ungern samt ex. bourbon fat. Han har ju många fat att välja på men ganska liten variation i ålder. I explorer får också det rökiga receptet mer plats och står för en bit över hälften av innehållet.
Smak
Först citronlakrits i en något typisk ung Islay stil. Vanilj och fortsatt citrus lurkar på tungan och blommar ut i en härligt söt sotig rök. Jag upplever den som ganska pepprig och de 48,3% som den har känns faktiskt som lite mer. Otroligt egentligen att man lyckas kram ur så mycket på så få år. Jag jämför med tidiga Kilchoman som ofta höll enormt hög klass redan i sina unga år.
Avslut
Eftersmaken är len men med ett visst motstånd från bourbon eken med en typisk pepprighet som i den unga islayrök stilen. Det får inte glömmas bort att detta är en mycket ung whisky och bör inte bedömas med jämförelser mot fat som fått dryga 10 år på nacken. Men det i åtanke tycker jag ändå att Explorer når nya höjder för Box. Pioneer var ganska tvär i kanterna. Challenger utmanade och Explorer vinner matchen. Kanske inte lika bra som Festival butlejen från förra året men det är inte långt borta.
Beskrivning / Sammanfattning
Den 5 juni lär vi få veta exakt vad det är för fat då Box sällan utelämnar någon information i sina buteljeringar. Det blir nog inget kaos vid lanseringen denna gången och flaskorna ska nog räcka i alla fall några dagar. Jag är rätt säker på att inom ett par dagar är alla 10 000 borta och det skulle inte vara oväntat om de också stiger en del i värde på andrahandsmarknaden redan inom något år.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se