Kilchoman 100% Islay / 5th Edition

http://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/26/24/ff/1002520Islay205th20Edition20Hi-0-0-73-1435086881.jpg
 
84 (1)
0
Skriv en tastenote
Kilchoman_100_Islay_5th_Edition.jpg

Whisky

Distilleri
Kilchoman
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
Destillerad
2009-10
Buteljerad
2015
Fattyp
Bourbon
Fatbeskrivning
Bourbon Cask
ABV (%)
50
Lagrade år
05
Nr. Systembolaget
85000, 938 SEK (1/6-2015)

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
84
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
84
Näsa 
 
22
Smak 
 
20
Avslut 
 
21
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Kilchoman 100% Islay…eller 99% Islay då allt utom jästen kommer från just Islay ;)
Ganska ofta påträffas man av att vid denna typ av släpp, med återkommande tema, att det är den första som är bäst och att allt eftersom nya kommer, förändras och/eller dalar det vi gillade med första släppet.

Vi är som sagt uppe i batch 5 av denna utgåva och som sparring partner har vi givetvis första utgåvan i samma serie.
Doft
En maltsöt och lätt brödig bas med en topp av friska och örtiga inslag.
Eukalyptus blandat med frisk ek, ingefära och tydliga fenoler, gör denna mer medicinal i sin presentation än första utgåvan. I maltsötman utvecklas citrus toner i en sorbet karaktär tillsammans med vanilj. Lätta eksavs inslag och en naggande ton av Dijon senap spär på kryddskålen. Mer frisk, örtig och medicinal, mindre oljig, söt och fruktig än första utgåvan.
Smak
Rund, söt och oljig ingress med försatt lätt örtiga kanter. Betydligt mindre av de kryddiga ek tonerna än vad doften gav sken av vilket gör att den faller i pondus och finess i förhållande till doften.
Mer karaktär av ny ek med savig känsla vilket bidrar till en lätt beska i munhålan. Svaga stick av lakrits och ingefära.
Här är 1:a utgåvan bättre balanserad med bra balans mellan sötma, kryddighet och de medicinala inslagen.
Avslut
Lång eftersmak med medelfyllig kropp. Fortsatta inslag av ny ek, örter och ingefära men här får vi även tillbaka lite av vanilj och citron. De medicinala fenolerna övergår i mer jordig karaktär. Klingar av i en lätt gräddig nyans av ek, vanilj, aska och sälta. Även här håller 1:a utgåvan en bättre balans trots att den ökar något i kryddigheten men vilket höjer upplevelsen
Beskrivning / Sammanfattning
Spretar något i sin presentation där vi i smak lite satt som frågetecken och undrade om det var samma whisky som vi doftade på. Räddades upp något av eftersmaken men på det hela kändes denna yngre än första utgåvan trots att denna håller 5 år och den första 3 år. Ett tydligt exempel på att destillatet håller en fyllig och fruktig karaktär och att vi nu med 5:e utgåvan fått tydliga influenser av faten.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se