Ardbeg Perpetuum Het!

http://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/5f/59/f2/image-4-1435827268.jpg
 
80 (2)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Ardbeg
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
  • Bourbon
  • Sherry
Fatbeskrivning
Ex. Sherry Ex. Bourbon
ABV (%)
47.4
Lagrade år
NAS
Nr. Systembolaget
11647

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
80
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
80
Näsa 
 
20
Smak 
 
20
Avslut 
 
21
Balans 
 
19

Whisky

Tastenote titel
2015 år Feis Ile släpp från Ardberg tog mig inte direkt ut på några segertåg.....
Doft
En citrus beklädd, fenolisk och medicinal inledning med tydliga ekfats toner.
En mycket frisk och toppig doft med örter av olika slag, mentol och stundtals sveper Dijon senap förbi i sin fräna ton.
Den känns mycket ung och påminner mer om det rökta mältade kornet i handen än någon dito som legat till sig på fat under en längre tid. Detta behöver ju nödvändigtvis inte betyda att det är dåligt, men jag hade en liten diskussion med en kollega (Stefan PN) och vi var rörande överens om att den sakna botten och fyllighet.
Whiskyn ligger tyvärr enbart och pyr på de högre registren och det blir både spretigt, platt och påträngande. Efter en längre tid i glaset utvecklas tydliga inslag av viol pastill som ligger som en hinna vid sidan om glaskanten.
Smak
Där doften viskade om att jag förmodligen skulle få en vattning upplevelse, fick vi som tur är fel.
Medelfyllig och rund inledning med betydligt större sötma och mer aska.
Dock tar detta över och vi saknar dimensioner från ekfatets kryddigheter. Lätta ört inslag tillsammans med malten består men primärt blir det en ”tvålig” upplevelse med artificiella smakinslag mer än något som utvecklats naturligt i fatet….
Avslut
Lätt kropp och medellång till lång eftersmak med fortsatt sötma och maltighet.
Ebbar ut i lätt ek beska tillsammans med lakrits, sälta, örter och aska i en söt piruett.
Beskrivning / Sammanfattning
En spretig och ointressant upplevelse för undertecknad. Doft och smak skilde en hel del och i detta fall var det inte direkt till någons fördel. Tyvärr får jag anse detta som Ardbeg´s mindre lyckade släpp men som sagt….det är jag
och kanske inte du.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
79
Näsa 
 
20
Smak 
 
20
Avslut 
 
19
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Precis som Laphroaig, firar i år även Islay grannen Ardbeg 200-års jubileum och kommer också att släppa flera begränsade utgåvor under 2015. Men där Laphroaig inlett året med en 15-åring kommer Ardbeg med en......NAS. Hm. Men OK. NAS utgåvor kan faktiskt vara bra, det har Ardbeg tidigare bevisat med bl.a Uigeadail som undertecknad gillar en hel del.

Perpetuum består enligt Ardbeg av en blandning av äldre och yngre whisky. Single malten har lagrats i fd bourbon och sherryfat och buteljerats vid 47,4% alkoholstyrka.
Perpetuum är glädjande nog vare sig kylfiltrerad eller färgad med sockerkulör - E150.
Ardbeg släppte tidigare i år en sk "Distillery edition" av Perpetuum. En utgåva på 49.2% alkoholstyrka som bara fanns att köpa på destilleriet under Feis Ile 2015 festligheterna.
Jag testar dock den utgåva som släpptes worldwide och som hamnade på Systembolaget.
Doft
En lätt fruktig sötma som av banan, päron, rött äpple och en citruston är det första jag registrerar. Dom traditionella Ardbegdofterna av havssälta och torvrök finns naturligtvis även i Perpetuum tillsammans med vanilj och choklad. Överlag bjuds vi på en betydligt lättare och mer diskret doftpalett jämfört med Uigeadail.
Smak
En rejäl portion havssälta når min tunga först, sedan torvrök, aska och kryddor inkl kanel och chilipeppar. Jag känner även viss fruktighet av päron, banan och rött äpple, men havssältan tar snabbt över. Vidare tittar torra ektoner fram tillsammans med en chokladig ton och en inslag av plåster. Men var är fylligheten, rundheten och krämigheten? Det känns som att whiskyn är rejält ung och ger ett tunt och litet stickigt intryck. Några droppar vatten och tid i glaset (minst 35 min) mjukar dock upp dofter och smaker en del.
Avslut
Ett torrt och ganska kort avslut innehållande sälta, ektoner, citrus, aska och kryddor inkl chilipeppar som känns på läpparna. Ektonerna dröjer sig dock kvar längre.
Beskrivning / Sammanfattning
Perpetuum är en svårbedömd rackare. Visst innehåller den typiska Ardbegkvaliteter som tex. havssälta, torvrök och fruktighet tillsammans med charkuterier. Men såsen är alldeles för tunn för min del. Fundamentet, dvs fyllighet/rundhet och krämighet ingår knappt. Jag saknar även djup i både doft och smakpaletterna, det blir lite väl platt. Nåväl. Det kanske är så att Ardbeg har velat ta fram en lättdrucken sommarwhisky, eller bara en annorlunda utgåva?

Angående betyget. Jag tänkte först ge Perpetuum 82 eller 83 poäng, men det betyder enligt Tastenotes 100-poängsskala "81-85. En välgjord whisky med personlighet och kvalitet över genomsnittet" och det anser jag inte att den förtjänar. Alltså får den ett pinnhål lägre betyg; "76-80. En enkel men välgjord whisky, dock utan djup, koncentration och personlighet".
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se