Laphroaig Cairdeas 200th Anniversary Edition Het!

http://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/b5/e9/7e/Laphroaig-Cairdeas-feisile-2015-200th-Anniversary-85-1436973093.jpg
 
86 (3)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Laphroaig
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
Buteljerad
2015
ABV (%)
51.5
Lagrade år
NAS
Övrigt om flaskan
Friends of Laphroaig

Vad besökare tyckte

3 tastenote

Poäng 
86
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
(Updated: januari 03, 2016)
Poäng 
 
85
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
21
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Bättre sent än aldrig. Jag borde naturligtvis ha skrivit om Cairdeas 2015 för länge sedan, men flaskan gömde sig längst bak bland alla samples och jag har pga det glömt av den.

Nåväl. Jag inleder då 2016 med med ett av mina favoritdestillerier och deras årligen återkommande buteljering "Cairdeas". 2015 års utgåva från 200 års jubilerande Laphroaig har lagrats ca 12 år på first fill bourbonfat. Man har till skillnad från tidigare år använt eget golvmältat korn och destillerat det i dom minsta pannorna. Detta för att få en fruktigare smak och försöka att efterlikna hur Laphroaig tillverkades för ca 200 år sedan. Whiskyn har sedan lagrats i det berömda No 1 Warehouse, som ligger vid havet och buteljerats vid kralliga 51,5 procent. Singelmalten är som sig bör, vare sig kylfiltrerad eller färgad med sockerkulör.
Doft
Härligt mjuka och fylliga dofter av salt torvrök och den för mig karakteristiska lukten av plåster inleder. Sedan fin fruktighet där bl.a röda äpplen visar sig. Vidare hittar min nos även vanilj, aska, citrus, en diskret kryddighet och gräddkola. En imponerande och komplex nos.
Smak
Oj, här händer det saker! Fruktsötman ligger på en bra nivå och fungerar fint tillsammans med den salta torvröken. Smakpaletten bjuder på krämighet samtidigt som svartpeppar, salt, nejlikor, och chili resolut tar plats i munnen och dansar loss rejält på mina smaklökar. Häftigt!
Avslut
Ett ganska så långt och torvrökigt avslut där sältan tar stor plats. Citrus, malt, aska och brinnande ved visar sig också. Tyvärr är fruktsötman och gräddkolan nu lite väl diskret.
Beskrivning / Sammanfattning
Laphroaig kan det här med singelmalt, inget snack om den saken. Cairdeas 2015 är en intressant buteljering som tar oss tillbaka till destilleriets rötter och hur whiskyn då tillverkades.
Jag tillhör dock dom som överlag gillar litet sötare malt och tycker att Laffes buteljeringar Brodir och PX Cask är riktigt lyckade. Cairdeas 2015 kommer inte riktigt upp på samma nivå som dessa två, även om den för all del är både välgjord, häftig och välsmakande. Så som så ofta när det gäller vårt älskade livets vatten, handlar det om tycke och smak. Gott så.

Ps. Vattning tycker jag inte tillför något positivt då Cairdeas 2015 blir för utslätad.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
85
Näsa 
 
22
Smak 
 
20
Avslut 
 
22
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Testade årets Cairdeas släpp parallellt med den nya 15 åringen som också släpptes 200 års firandet och den 23 åriga vintage Laffen från 1989. Var det till Cairdeas fördel?

Hmmm låt mig se...
Doft
Medicinal torvrök, som en rökt hostmedicin med lakritssmak (Quilla simplex, som faktiskt innehåller hela 6% etanol och är därför i styrka med starköl. Det skulle morsan vetat när man fick den som barn). Här finns också tydliga inslag av krämig vanilj, nästan vaniljglass faktiskt, söt lemoncurd och en örtighet som blir tydligare och tydligare ju längre glaset för stå. tror det är koriander och basilika som jag associerar det mest med. Kanske grönt te också som Rolle förslår? Ja jag köper det.
Smak
Den anländer på tungan med en balanserad syrlig-besk käftsmäll, kraftfull torvrök och den är väldigt sotig. Under tiden som den utvecklas på tungan kommer det fram lite salt mineral, och här kommer också Quilla Simplex hostmedicinen fram igen med sitt sötningsmedel men inte alls lika tilltalande sötma som i doften. Under tiden den rullas runt i gommen tycker jag mig känna att smakerna disintegrerar, dvs spritigheten lämnar smakerna att flyta ovanpå och upplevelsen av destillatet eller kornspriten blir tydlig.
Avslut
Avslutet är lika kraftfullt som åskvädret som dundrar på utanför denna augustiinatt. Nymald svartpeppar och tung torvrök inleder svansen som mynnar ut i citronskal (med det vita bittra kvar) på sidorna av tungan och beskan balanserar faktiskt röken riktigt bra. Var finns sötman? Jag hittar den inte tydligt här.
Beskrivning / Sammanfattning
Trots att Cairdeas är en hyfsad produkt kunde den inte alls mäta sig med de andra två vilket påverkar mitt omdöme om den. I skrivande stund har den medelpoäng på 88.80 med 92 omdömen på Whiskybase och nej, så bra blir den nog aldrig i min gom trots att det faktiskt är en bra whisky.

Jag upplevde inte riktigt samma saker som Rolle gjorde och detta är ju det fantastiska i whiskyvärlden. Det beror säkert delvis på att 15-årigen som jag drack parallellt är mycket sötare än denna varvid min upplevelse av sötma inte alls matchar Rolles.

Hittade inte heller riktigt samma komplexitet i denna vilken fullkomligt drunknade i komplexiteten från 1989:an. Smakerna påverkas ju mycket av det man har till och vad man har ätit eller druckit tidigare vilket delvis förklarar skillnader i olika recensioner.

Tur att jag har mer kvar av Cairdeas så att jag kan testa mot de andra Cairdeas-släppen i ett monstertest av alla Cairdeas längre fram. Och det ska bli kul att se vad ni andra hittar under all torvrök och hostmedicin i detta släpp.

Poängintervall 83-87 (alltså riktigt bra trots allt).

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
(Updated: juli 22, 2015)
Poäng 
 
87
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Kan inte ljuga om att det är med viss återhållsamhet som jag närmar mig årets utgåva då det på senaste tiden släppts en del kanske inte så lyckade släpp och där tex. Select borde begåvas med ett annat namn än Laphroaig för den gör inte detta destillat den rättvis på något vis.
QA Cask är en labb råtta som enbart bevisar att det är såhär man inte skall göra med det anrika destilleriet på Islay som vi så många älskar.

Jag kan inte heller påstå att jag direkt hoppa av stolen när de släppte en Cairdeas å Port fat även om det blev bättre än vad jag trodde.

Årets Cairdeas är dessutom under Laphroaigs 200 års jubileum och vi hoppas att John Campbell har fått på sig bäste byxorna och att vi får uppleva de tidigare släppens klang.
Doft
En uppkäftig inledning med medicinal torv karaktär tillsammans med tydliga citrus toner och äpple cider. Med tiden växer sötman av vanilj ihop med nötig mandel och vi får en referens till den klassiska mandelkubben.
Här finns även lätta blomster stick (lavendel) och tydliga inslag av örter (grönt te), frisk eukalyptus och man kan riktigt känna de friska ek tonerna
och det känns som om det en del yngre sprit med i blandningen.
När allt landat är kontentan en citrus frisk, medicinal rökkompott med tydliga ört inslag och en lagom dos vanilj sötma.
Smak
Medelfyllig och rund munkänsla och betydligt sötare inledning än vad doften utlovade. Citrusen finns där men här hoppar vanilj och tjäran upp ett par snäpp. Örter ligger och pyr i bakgrunden och skulle önskat lite mer kryddiga inslag från eken här men på det hela en bra käft.
Avslut
Medelfyllig och medellång till lång eftersmak med fortsatt sötma fast vi får mer ek karaktär som adderar en efterlängtad kryddighet.
Tjäran bröstar upp sig och kör sitt segertåg med understödd citrus och det gröna äpplet och örter. Ebbar ut i en vanilj-söt ek karaktär med tydlig tjära, aska och en släng av lavendel.
Beskrivning / Sammanfattning
Tycker att årets Cairedas var ett relativt lyckat släpp om man skall se till merparten av vad de släpper nu för tiden…läs Tax Free utgåvor.
Kanske en uns söt i smaken och skulle behövt lite mer av de friska tonerna från doften och kryddan av eken i eftersmaken men ändå helt godkänt.
Tyckte inte denna vann på vatten då den blev än sötare fast med en något tydligare ask ton, men det är upp till var och en.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se