Redbreast Het!

http://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/c0/c6/78/redbreast-15-year-old-whiskey-89-1439915478.jpg
 
86 (1)
0

Whisky

Distilleri
Redbreast
Ursprungsland
Irland
Region
World
Whiskytyp
Annan
Fattyp
  • Bourbon
  • Sherry
ABV (%)
46
Lagrade år
15
Nr. Systembolaget
85856

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
86
 
(Updated: augusti 18, 2015)
Poäng 
 
86

Whisky

Tastenote titel
Irländarna hade i slutet av 1700-talet över 1200 destillerier (de flesta utan licens dock) men efter att skatt införts på mältat korn på 1820-talet sjönk antalet destillerier till ett 20-tal och ur de destillerier som överlevde föddes det en ny typ av whisky - Pot still whisky - som använde sig av både mältat och omältat korn. Redbreast är något av typexemplet på en pot still whisky tillsammans med Yellow Spot, Green Spot och Powers som alla kommer från Midleton distillery på Irlands södra kust.
Doft
En fruktig, blommig och något grön doft kommer upp ur glaset. Jag associerar det till gröna äpplen, marsipan, mandel, fläderblommor och hö. En frisk och tilltalande doft trots att det också finns en del associationer till desinfektionsmedel. Inte på något dåligt sätt dock.
Smak
Den anländer i munnen med fyllighet, täcker tungan med bittermandel och marsipan. Den utvecklas efter några sekunder mot röda äpplen, russin, torkade fikon, pepparkorn och ek som följs av en litet bett av alkohol. Ett sådant bett som man normalt kan få av något starkare blended whisky eller grain whisky.
Avslut
Avslutet är krämigt, lite kryddigt med nötter igen, fläderblommor, viol, lite örter och bittert trä. Inte särskilt långt, den avslutar definitivt som en blend.
Beskrivning / Sammanfattning
Intressant och fräscht och har man inte testat pot still whisky innan så är det en perfekt present till sig själv under vårkanten. Varför inte till St Patricks day? Denna finns i systembolagets beställningssortiment och kostar 459 kronor. Det är den absolut värd och faktiskt billigare än i on-line butikerna runt om i europa där den kostar ca 65€. Det är alltså billigare i Sverige än i andra länder.

Poängintervall 84-88p

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se