Amrut 2009 / #3434 Het!

http://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/8c/41/23/amrut-2009-cask-3436-bottled-2013-single-cask-ex-bourbon-cask-finish-whisky-80-1446492925.jpg
 
88 (1)
0
Skriv en tastenote
Amrut_2009_cask_3434.jpg

Whisky

Distilleri
Amrut
Ursprungsland
Indien
Region
World
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single cask
  • Single Malt
Destillerad
2009-06
Buteljerad
2015-06
Fattyp
Bourbon
Fatnummer
3434
ABV (%)
62.8
Antal flaskor
150
Lagrade år
NAS
Övrigt om flaskan
Buteljerad för whiskybase.com

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
88
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
(Updated: november 03, 2015)
Poäng 
 
88
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Indiska Amrut levererar. Med hög luftfuktighet och det varma klimatet resulterar detta både i positiva och negativa effekter. Negativt är att de har en Angels Share (änglarnas andel som är yttrycket för den del som avdunstar i fatet) på ca: 12% där man i Skottland ligger på en 1,5-2%.
Detta betyder att man inte kan lagra i speciellt många år innan det är oekonomiskt då mänden som kvarstår resuterar i få flaskor (om vi pratar Singke Cask) kvar att buteljera.

Det positiva som vi gång på gång får erfara från destillerier med samma förutsättningar (Paul John, Kavalan för att nämna ett par) är att whiskyn mognar betydligt fortare än i Skottland och en 3-årig whisky kan i många fall upplevas som mer än dubbelt så gammal.

Dagens whisky är ca: 6 år och på stöddiga 62,8%
Doft
För att hålla sina stöddiga 62,8% måste jag medge att den inte känns speciellt påträngande. En söt honungslimpa, vått trä, peppar, vanilj och marshmallows i första vågen följt av aprikos, mango.
Därefter sveper jordiga toner och en kolad trä karaktär in och på toppen lätta örtiga inslag. Två droppar vatten och 1cl i glaset ökar de kryddiga ek tonerna något tillsammans med vått träspån
Smak
Som doften förnimmande möts vi av en fyllig och rund munkänsla mer än en kraftig och alkoholstark dito.
Mer inslag av ek som bidrar till en lätt torr munkänsla. De exotiska inslagen övergår i mer citrusbetonad form
och örtigheten består. Bakom backar vanilj och honungen upp vilket ger en bra fyllighet. Med vatten ökar tanninerna och den blir mer citrus besk i sin karaktär tillsammans med brända ek toner
Avslut
Lång eftersmak som kommer i tre etapper. Först fyllig av honung, ek, vanilj och toppiga örter. Övergår ganska snart i en lätt vattning symfoni av föregående vilket gör en något frustrerad….va f”n, inte sluta såhär, men sen böljar de pigga ek tonerna och vaniljsötman in tillsammans med nätt salmiak och kolade toner i en gräddig profil. Vi tackar för detta!
Beskrivning / Sammanfattning
En livfull och sammansatt whisky som trots sin höga alkoholhalt inte var påtängande och för undertecknad trivdes den bäst helt oförändrad.
Man känner att det finns vissa yngre tendenser på ek karaktären, men den flätas fint ihop med det övriga och håller whiskyn på en underhållande och njutningsfullt plan.
Lika kul att bara dricka som att grotta ner sig i och leta preferenser.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se