Bowmore 22 / 1989 #22557 Het!

http://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/1e/da/d3/Bowmore-22yo-1989-Auld-Rare-Whisky-34-1448559844.jpg
 
89 (2)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Bowmore
Oberoende buteljerare
Auld rare whisky Sweden
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single cask
  • Single Malt
Destillerad
1989-09-01
Buteljerad
2011
Fattyp
Bourbon
Fatbeskrivning
Bourbon Barrel
Fatnummer
22557
ABV (%)
51
Antal flaskor
60
Lagrade år
22
Övrigt om flaskan
Photo credits: Auld Rare Whisky Sweden AB

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
89
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
89
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
23
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Sveriges första oberoende buteljerare heter Auld Rare och har sin verksamhet i Skillingaryd i Småland. År 2008 drog Roger Svenningsson igång verksamheten och jag har under en längre tid varit nyfiken på flera av företagets omtalade släpp i dom vackra och speciella buteljerna som är inspirerade av gamla apoteksflaskor från förra seklet.

Bowmore 1989 - 22 Years Old Bourbon Barrel, är en Single cask utgåva som är buteljerad vid myndiga 51,7 procent. Den finns att köpa på Systembolaget i en 50 cl flaska för 1826 kr, men ingår även i två olika och mycket intressanta trepack som innehåller 3 st 10 cl flaskor för under 700 kr per trepack. Bowmore 1989 - 22 Years Old bourbon barrel, blev för övrigt utsedd till "Mässans lyxiga whisky" på 2015 års upplaga av Falkenbergs Öl & Whiskymässa.
Doft
En fyllig och varm doftpalett, innehållade havssälta, torvrök, vanilj, citrus och läder. Torvröken är något tillbakadragen, men detta ser jag som något positivt då andra dofter får chans att kliva fram. Tjärat rep - som vid ett fiskeläge, aska, honung, malt, mogen banan och syrlig frukt typ passionsfrukt. Jag hittar även en ton av kaffe och ett inslag av blommighet.
Smak
Här kliver den goda fruktigheten - innehållande bl.a citrus, mogen banan och passionsfrukt fram och tar för sig. Den är väl balanserad mot den havssalta torven, tjäran och malten. Ett inslag av lavendel pockar på uppmärksamhet, som står i fin kontrast mot aska och läder.
Malt, kryddig ek inkl peppar, står näst på tur och även en dos lägereldsrök.
Avslut
Ett långt, havssalt och pepparkryddigt avslut med inslag av god frukt, torv, aska, malt och en diskret ton av lavendel. Eken torkar ur munnen och lägerelden stannar kvar extra länge.
Beskrivning / Sammanfattning
Bowmore 1989 22 YO Single Cask Bourbon Barrel, är en riktigt imponerande buteljering av Roger Svenningsson och hans Auld Rare. En premium whisky väl värd all uppmärksamhet. Dofter och smaker håller hög klass, det gör även komplexitet och fyllighet. Det har varit ett rent nöje att tillbringa en helg med denna välgjorda singelmalt och jag är uppriktigt glad över att jag har en 10 cl flaska sparad. Ge den rejält med tid i glaset - minst 30 minuter och gärna ett par droppar vatten, så bjuds du på en utsökt Islayupplevelse i favoritfåtöljen.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
88
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Den andra whiskyn i deras 3-pack Islay.
Just denna vann priset: Mässans Lyxiga Whisky 2015 i Falkenbergs Öl & Whiskymässa.
Doft
Kraftfull näsa med rök, vanilj, sälta, cederträ och tobaksblad.
Till detta en kryddighet av vitpeppar och ingefära. Fatet har helt klart en tydlig roll. Med mer tid utvecklas citrus, passionsfrukt, kiwi tillsammans med maltsötma och honung.
Här kommer även den klassiska blomnyansen av lavendel men den lirar mer i bakgrunden. Stundtals något parfymerad i sin presentation
Smak
Söt och rund inledning och här hoppar de exotiska frukter upp ett par snäpp.
Snabbt därefter kickar eken in med ingefära och den gömda lavendeln bröstar upp sig. Citrus, sälta, passionsfrukt. Lätt besk av trä.
Avslut
Lång medelfyllig eftersmak med tydligare ek karaktär och lavendel.
Fortsatt sälta och citrus.
Klingar ut i en saltbeprydd lavendelpastill med aska, citrus, sälta och ek.
Beskrivning / Sammanfattning
Som i många fall med Bowmore finns den klassiska lavendelkaraktären där. Jag skulle dock säga att den inte framstår som tvålig som i många andra fall. Detta då det är så pass stor skopa av exotiska frukter och sälta vilket
håller den på ett behagligt plan.

Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se