Glendronach 1994 20 Year Old PX Puncheon Single Cask 3398 batch 12 Het!

http://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/05/bf/43/image-49-1460926688.jpeg
 
90 (1)
0

Whisky

Distilleri
Glendronach
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
Single cask
Destillerad
1994-09
Buteljerad
2015-08
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
Ex. Pedro Ximenez Puncheon Sherry
Fatnummer
3398
ABV (%)
53.2
Antal flaskor
642
Lagrade år
20
Övrigt om flaskan
Batch 12

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
90
 
Poäng 
 
90
Näsa 
 
22
Smak 
 
23
Avslut 
 
22
Balans 
 
23

Whisky

Tastenote titel
Det är ca ett år sedan jag senast testade en single cask från sherrymästarna Glendronach, den 19 april 2015 för att vara exakt. Då var det en 18-årig utgåva - 1995 cask 3025, som fick mig på strålande humör. Denna gång umgås jag med en mörk, förförisk 20-åring från 1994 - cask 3398 batch 12, som Glendronach's Master Distiller Billy Walker omsorgsfullt valt ut.

Malten lagrades på ett Pedro Ximenez Puncheonfat, från september 1994 till augustii 2015 och gav 642 flaskor. Whiskyn buteljerades sedan vid fatstyrka - 53,2% alkoholstyrka.
Doft
Vi bjuds på en delikat och mogen sherrypalett, som drar åt det varmare hållet. Kanel, syrliga plommon, choklad och så dyker ett tydligt stråk av melass upp. En doft som hittas i rom. Vidare hittar min nos bl.a honung, mörka bär, fina ekkryddor inkl svartpeppar och apelsin. Det är en mäktig nos Glendronach fått till, som inbjuder till en längre tids sniffande och njutande.
Smak
En vackert avstämd fruktsötma möter kryddor, örtighet och choklad. Vi pratar om mörka bär/frukter som tex. plommon, björnbär, rött äpple och jordgubbar i skön harmoni. Även inslaget av apelsin återfinns i smakerna. Ekkryddorna gör sig snabbt påminda och pockar på uppmärksamhet med sitt fina bidrag av svartpeppar. Örtigheten är svår att klä i ord, men en snabb googling talar om klöver. Jag har svårt att tvärsäkert avgöra om det stämmer eller inte? Säker är jag dock på litet bitter mörk choklad, mint och melass.
Avslut
Ett långt och kryddigt avslut rundar av denna mäktiga upplevelse. Det är varmt med peppar och fruktigt gott. Eken torkar ur munnen föredömligt och det är bara att luta sig tillbaka och njuta till fullo av skådespelet i munnen.
Beskrivning / Sammanfattning
Glendronach 1994 20 Year Old PX Puncheon Single Cask 3398 batch 12, är en både vacker och mäktig upplevelse. Djup, balans och komplexitet imponerar en hel del på mig. Det gör även den läckra fruktigheten som är söt, men absolut inte för söt. Det ser kryddigheten till som möter upp på bästa sätt. Ett extra plus för inslaget av melass. Jag hittade det i förra veckans test av Amrut - Spectrum och nu alltså även i Glendronach. Betyget blir välförtjänt högt och får du chansen att smaka på denna fina Single Cask, så slå till. Den finns fortfarande att köpa i vissa utländska nätbutiker.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se