Bowmore 10 Devil´s Cask Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/1f/65/aa/Bowmore-Devils-Cask-73-1386053368.jpg
 
87 (1)
0
Bowmore_Devils_Cask.jpg

Whisky

Distilleri
Bowmore
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
First Fill Sherry Cask
ABV (%)
56.9
Antal flaskor
6000

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
87
 
(Updated: december 23, 2014)
Poäng 
 
87
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
En djävulsk whisky som tog slut fortare än helv....

Bowmore Devil´s Cask: Namnet är hämtat från en av de kändaste historierna i Skottland och är en förklaring till varför kyrkan i Bowmore är rund. Det sägs att djävulen besökte kyrkan och att denna då gjordes rund för att denna sate inte skulle kunna gömma sig i några hörn.
Trots detta var han för nyfiken och uppdagades av den lokala församling och jagades ner till Warehouse No 1 Vaults på Bowmore Distillery. Här var arbetet i full gång med att fylla whisky i tunnor som lastades ombord på hjulångaren The Maid of Islay. Här tror man då att denna mörkrets furste tryckte ner sig i en tunna och följde med in till fastlandet.
Doft
Börjar som en klassisk sherry Bowmore fast något mer nedtonad rök än Laimrig Batch 2.
Mer färskt fruktigt sherry. Bakom detta skymtar en något mer svagare svavel karaktär än i ”brodern” vilket i detta fall är till det bättre. Vi hittar även läder, piptobak och långt bak något som påminner om spiskummin. Doften känns något ”orolig” i sin presentation och har inte riktigt satt sig.
Smak
Börjar rund och med mycket sötma. Övergår i en stor portion aska, rök och tjärad kompott. Läder, plommon och svavel och en känsla av ingefära bryter upp sötman och samtidigt får den en strävare smak. Komplex med många lager.
Avslut
Lång eftersmak med en mer kryddigare uppblandning på sötman. Lämnar en lätt fet men ändå sträv smak av aska och tjära och som jag skrev så sitter den i lääänge.
Beskrivning / Sammanfattning
Till denna tastenote hade jag slått upp ett glas av Bowmore Laimrig Batch 2 då denna ligger nära till hands som sparring partner. Man kan säga att Laimrig känns mer sammansatt än Devil´s Cask, men då skall vi även beakta att Laimrig även fått ligga 5 år extra på fat. Devil´s är inte på några sätt en dålig whisky men jag hade gärna sett att den fått vila några år till och på så vis ”lugnat” ner sig något och gift sig med fatet.

Denna släpptes 1:a november (2013) på bolaget och den tog slut på 3 minuter. Dock sägs det att det släpps ytterligare ett litet antal flaskor inom en mycket snar framtid så håll utkik;)
Skall även nämna att Bowmore Laimrig Batch 3 fortfarande finns på systembolaget och enligt undertecknad är detta något jag hellre hade köpt om jag var tvungen att välja mellan dessa två.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se