Ardbeg Uigeadail Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/90/da/09/file-7-59-1386761633.jpg
 
89 (2)
3
Ardbeg_Uigeadail.jpg

Whisky

Distilleri
Ardbeg
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
  • Bourbon
  • Sherry
ABV (%)
54.2
Lagrade år
NAS

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
89
 
Poäng 
 
86
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
22
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Bland whiskyintresserande svenskar som älskar ön Islay och dess torvrökiga whisky, är nog Ardbeg det mest kultförklarade skotska destilleriet. Man har med sina fina utgåvor under många år byggt upp ett enormt gott rykte och äldre buteljeringar säljs för rena fantasipriser på diverse auktioner. Men det var bättre förr säger kännarna och det beror mycket på att andelen äldre whisky i Ardbegs släpp minskar för varje år på grund av ökad efterfrågan som ger allt mindre i lager av gammal fin whisky. Detta problem har flera Islaydestillerier.

Uigeadail är ett av Ardbegs mest populära släpp och en så kallad No Age Statement (NAS) buteljering. Man blandar alltså yngre whisky med äldre utan åldersangivelse på flaskan för att få fram en sås som uppfyller destilleriets doft och smakkrav.
Ugglan - som många kallar den, tappas på fatstyrka (54,2%) och lagras i både fd bourbon och sherryfat. Ardbeg har dessutom skippat både kylfiltrering och sockerkulör.
Doft
Goda dofter av havssalt torvrök, tjära och plåster á la Laphroaig är dom första som möter min näsa. Vidare känner jag fruktig aprikossötma, mörk choklad, citrus och socker som av farinsocker. Allt i en härlig balans! Dofterna får mig att tänka på ett litet fiskeläge och nytjärat rep tillsammans med en fruktkaka. Det låter kanske underligt, men är mycket trevligt!
Smak
Dofterna kommer igen i smakpaletten, men det tillkommer fina kryddor och en härlig pepprighet. Med några droppar vatten blir det ännu bättre, smakerna får ett större djup och mjuknar. Fint balanserade och mjuka toner av honung och lakrits ingår också.
Avslut
En lång och sötsalt torvrökssmak stannar kvar länge i munnen, det gör även den fina pepprigheten tillsammans med fruktkakan som inte gärna vill lämna tungan.
Beskrivning / Sammanfattning
Visst är Ardbeg Uigeadail en kraftfull och god single malt, inget snack om den saken. Dom speciella kustdofterna och smakerna tar en gärna med storm, och gör den till ett utmärkt exempel på vad Islaywhisky är. Den är dock inte perfekt - jag hade önskat något mer av rundhet i smakpaletten, men den räcker långt. Priset är 699 kronor på Systembolaget och beställningsnumret 10407.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
91
Näsa 
 
22
Smak 
 
23
Avslut 
 
22
Balans 
 
24

Whisky

Tastenote titel
The dark side of Ardbeg
Doft
Det känns att fenolhalten är hög (normalt runt 50 ppm). Här finns det tjärtoner så det räcker men också frukt iform av bl.a. russin och aprikos. Citrustoner dyker upp efter en stund och nötter.
Smak
Fruktig först och sedan vidare mot sherry, och lite sötma. Som en spark arslet mullrar torvröken sedan fram och bombarderar dig med full kraft. Men man kan inte låta bli att gilla detta. Som så ofta i rökbomberna från Islay så återfinns också salmiak och lite nötiga toner mot slutet.
Avslut
En lång och kraftig eftersmak biter sig ilsket fast i gommen men det är inte en otrevlig upplevelse, tvärtom! Man ler lite löjligt för sig själv och ger tummen upp.
Beskrivning / Sammanfattning
Det en mörk historia som Ardbeg vill visa upp med sin Uigeadail. En historia som sägs snudda vid närmast mystiska omständigheter. Loch Uigeadail är namnet på den källa varifrån Ardbeg hämtar sitt vatten. Själva ordet är Gaeliska och betyder ”Mörk och mystisk plats” (fritt översatt). Jodå det må vara en kall avlägsen och mörk plats den där ön Islay men det är nog mer ett försäljningsargument än någon slags mystik som ligger bakom valet av namn.

Ardbeg har skaffat ett rykte om sig att vara en av de rökigaste malterna Skottland har att erbjuda. I alla fall om vi pratar om torvrökt malt. Allt sedan Glenmorangie tog över spakarna 97 har Ardbeg varit en up and rising star. Många hävdar att Ardbeg var bättre förr och de nya ägarna har ändrat en hel del sedan de satte tänderna i distilleriet. I detta sammanhang betyder det kanske inte så mycket att Jim Murray utsåg Uigeadail till 2009 års whisky of the year.

Vi på tastenote är i vilket fall mycket förtjusta i Uigeadail.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se