Benromach 10 Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/7f/f5/00/benromach-10-year-old-whisky-3-1388435716.jpg
 
87 (1)
0
benromach_10.jpg

Whisky

Distilleri
Benromach
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
Single Malt
ABV (%)
43
Lagrade år
10

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
87
 
Poäng 
 
87
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
21
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Gordon & MacPhail ägda destilleriet Benromach sägs vara Speysides minsta där endast två personer sköter produktionen. Trots det har man släppt flera uppmärksammade och internationellt hyllade buteljeringar. Som tex. 10 Year Old 100° Proof, vilken jag testade i mars månad och som imponerade mycket på mig med sin komplexitet och fyllighet.

100° Proof gjorde mig nyfiken på Benromachs 43 procentiga standard 10-åring, som bl.a blev utsedd till 2014-års bästa singelmalt av Ralfy på sin youtubekanal Ralfystuff. 80% av tioåringen lagras på fd. bourbonfat och 20% i sk. sherry hogsheads. Sedan följer ett års slutlagring på first fill Olorosofat. Whiskyn buteljeras som sagt vid 43%, men är inte färgad eller kylfiltrerad.
Doft
En fin sötfruktig och sherrydopad doft träffar min näsa först. En intressant torvaktig rökslinga framträder strax efter och sedan malt, ektoner, grönt äpple, vanilj, choklad och lakrits. Mums!
Ett välbalanserat och komplext knippe dofter som drar åt det mörkare hållet.
Smak
Den fruktiga sherrysötman visar sig direkt och den är riktigt god. Kryddiga ektoner inkl vitpeppar tar sedan plats. Jag hittar även inslag av bl.a jordgubbar, choklad, färsk och saftig tobak, citrus, rök med lite sälta, grönt äpple, lakrits och malt. En litet oljig och fyllig smakpalett som är mycket välkomponerad och välbalanserad. Två droppar vatten lyfter dofter och smaker.
Avslut
Ett värmande och uttorkande avslut där först sherryfrukten och ekkryddigheten visar sig. Sedan kommer malten, en mineralton och röken fram, och klingar sakta ut.
Beskrivning / Sammanfattning
Benromach 10 Year Old imponerar en hel del med sin komplexitet, fyllighet och balans. Hantverksskickligheten är uppenbarligen hög hos ansvariga och jag gissar att det ligger mycket kärlek och stolthet bakom destilleriets buteljeringar. 10 Year Old 100° Proof tog mig med storm och det gör även 10 Year Old. 100° Proof är något bättre, men denna 10-åring ligger inte långt efter. Priset för en 70 cl flaska ligger på 734 kr på Systembolaget, men den finns även som 35 cl flaska för 345 riksdaler. Prisvärt som bara den om ni frågar mig.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se