Glenmorangie Nectar D'Or Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/71/fc/69/glenmorangie-nectar-dor-56-1389624236.jpg
 
86 (2)
0
Glenmorangie_Nectar-Dor.jpg

Whisky

Distilleri
Glenmorangie
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
Vin
Fatbeskrivning
Sauternes Finished
ABV (%)
46
Lagrade år
12

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
86
 
Poäng 
 
87
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
21
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Lagrad på exbourboun och sen vinfat blir första gången jag testar. Sample 10 cl öppnad 161120
Doft
Vitt vin, söt fruktig doft dominerar, bakom hittas citrus, vanilj samt nybakad sockerkaka.
Smak
Först mycket vitt vin, lime och krydda som följs av söt apelsin och vanilj. Lätt oljig i konsistensen.
Avslut
Mediumlång. En behaglig sötma dröjer sig kvar lönge
Beskrivning / Sammanfattning
Inte så komplex whisky men god och lättdrucken. Len och fin med behaglig krydda.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
84
Näsa 
 
21
Smak 
 
21
Avslut 
 
21
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Som svar på er outalade fråga. Ja, jag tycker om och har stor respekt för höglandsdestilleriet Glenmorangie och deras intressanta slutlagringar på olika typer av vinfat. ;-) Efter att tidigare testat och skrivit om The Original 10 Years Old, Finealta, Lasanta, Quinta Ruban och Signet, har turen nu kommit till den på pappret spännande Nectar D'Or.

Nectar D'Or har lagrats i sammanlagt 12 år. Först på fd. bourbonfat och sedan en slutlagring på fd. Sauternesfat. Sauternes är ett sött vitt vin från appellationen Sauternes i distriktet Graves i vinregionen Bourdeaux i sydvästra Frankrike. Whiskyn är buteljerad vid 46%.
Doft
Muskotnöt är den första doft jag registrerar. Sedan ljusa frukter som lime, apelsin, vindruvor, aprikos och grönt äpple. Över hela doftpaletten vilar en fin fruktsötma, lite åt marmeladhållet till. Även honung, malt, ek, blandade kryddor och en trevlig nötighet ingår.
Smak
Nu tittar vininslaget fram och det är klart intressant. Det är inte för framträdande, bara intressant. Kryddigheten inklusive peppar ökar i intensitet och värmer skönt på tungan. Malt och ek samsas fint i munnen och den goda marmeladsötman möter upp riktigt bra. Jag testar att ha i två droppar vatten, men tycker inte det tillför speciellt mycket. Vidare känner jag även smaker av honung, muskotnöt, ingefära och vanilj.
Avslut
Ett medellångt avslut där kryddor och peppar värmer. Citrusfrukterna stannar kvar tillsammans med uttorkande ek, malt, marmeladsötman, vanilj och det vinösa inslaget.
Beskrivning / Sammanfattning
Glenmorangie Nectar D'Or är en mycket trevlig och lättdrucken singelmalt, som med sin ljusa fruktighet borde ha en självklar plats i samlingen nu när våren och sommaren närmar sig. Whiskyn är fint balanserad och slutlagringen i Sauternesfat är klart lyckad, med ett djup och god sötma som balanseras väl mot den ljusa frukten. En 70 cl flaska med beställningsnummer 84924 kostar 605 kronor på Systembolaget, vilket får anses vara mycket prisvärt.

Ps. Nectar D'Or passar riktigt bra ihop med några bitar choklad. Väl värt att prova.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se