Mackmyra TIO Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/0a/5c/bb/MackmyraTIO-small-97-1424376163.png
 
79 (1)
0
Mackmyra_TIO.png

Whisky

Distilleri
Mackmyra
Ursprungsland
Sverige
Region
World
Whiskytyp
Single Malt
Buteljerad
2014
Fattyp
Bourbon
Fatbeskrivning
Bourbon Cask, First Fill Quarter Cask Finish
ABV (%)
46.1
Antal flaskor
7000
Lagrade år
10
Övrigt om flaskan
Bodås Gruva

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
79
 
Poäng 
 
79

Whisky

Tastenote titel
Sveriges första 10 åriga whisky har nu sett dagens ljus. När jag provade denna hade jag deras senaste släpp Mackmyra Vintage (Moment) som sparring partner då även denna mer eller mindre håller samma ålder. Ni kan läsa mer i introduktionen på Vintage utgåvan.

Denna kan man enbart köpa som privat import via Mackmyras hemsida och minsta antal är en låda om 12 flaskor. Två jämngamla whisky med stora skillnader.....

Denna gång har jag valt att skriva min tastenote i läget: ENKEL där du sätter ETT total betyg och har en Beskrivningsruta där du själv skriver vad du vill.
Beskrivning / Sammanfattning
Doft:
Jämfört med Vintage mer friskare och komplexa doft möts vi här av en söt gräddkola med päron och vanilj. Bakom pyr en nätt ton av smultron. Det blir snabbt översött och enformigt och man saknar en dynamik i doften för att det skall bli intressant.
Med tiden anländer dock en lätt pepprig ek ton in tillsammans med svaga ört toner vilket väcker liv i doften. Det skulle dock behövas lite mer fart på grejorna då doften tenderar att bli för kola söt och sliskig, men på det hela en ok upplevelse.

Smak:
Medelfyllig munkänsla med initialt fortsatt vaniljsötma men detta bryts upp av grape toner och en påtaglig smak av lakrisal.
Här vrider det till i munhålan och här hade jag gärna fått lite mer av de söta kola tonerna.
Bakom en nätt päron ton tillsammans med den återkommande ört karaktären. Här blir trä tonerna mer i kolat utförande än i ny eks karaktär.

Eftersmak:
Kort och lätt eftersmak med nätt päron och ek. Eftersmaken känns urvattnad och lämnar mycket kvar att önska. På sluten en urkramad känsla av ek, lätt vanilj och grape........

Balans:
Svänger en del med en överrepresenterad kolapåse i doft, avsaknaden av densamma i smak för att avslutas i en förvirrad urvriden trasa....


Slutkommentar:
För att vara säker på det jag upplevde gick jag tillbaka till denna en vecka senare och körde den helt själv. Skillnaden nu mot då var att doften uppvisade mindre söta kola toner än vid första tillfället. Jag valde då att tilldela den ett poäng mer än vid första tillfället. Resterande upplevelser var den samma.


Doft=21 ,Smak=20, E-smak=18, Balans=20
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se