Laphroaig 15 Years Old 200th Anniversary Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/52/3f/81/image-63-1435525297-93-1439371350.jpg
 
84 (3)
0
Laphroaig 15 Years Old 200th Anniversary

Whisky

Distilleri
Laphroaig
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
Bourbon
Fatbeskrivning
Ex. Bourbon
ABV (%)
43
Antal flaskor
72000
Lagrade år
15

Vad besökare tyckte

3 tastenote

Poäng 
84
 
Poäng 
 
80
Näsa 
 
22
Smak 
 
20
Avslut 
 
20
Balans 
 
18

Whisky

Tastenote titel
Laphroaig, ja vad skall jag säga :) Mitt absolut favorit destilleri, om man tittar i mitt whiskyskåp så syns det ganska tydligt.
Fast det är klart att jag har ju hittat mycket annat som har blivit favoriter dom sista åren, nog om det nu kör vi :)
Doft
En klassisk laffe doft är det första jag tänker på,rök, torv, en stor portion av citrus, en liten svag hint av aska tittar fram
Smak
Här kommer en rökig torrhet, en lite söt citrussmak, även honung
Avslut
Även här kommer torrheten fram, tycker nog att torrheten tar över lite väl mycket, såklart finns den klassiska laffe röken här.
Torrheten ligger kvar väldigt länge i munnen
Beskrivning / Sammanfattning
Jag är inte imponerad av den här Laphroaigen, visst det är en bra whisky men det känns som det fattas något.
I min mun är det nog att balansen inte riktigt finns i whiskyn hela vägen

Gillar du Laphroaig så kommer du såklart gilla den här också men jag hade hoppats lite mer från den här nya 15 åringen
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
87
Näsa 
 
23
Smak 
 
21
Avslut 
 
22
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Var lite skeptisk när man ville ersätta den i mitt tycke väldigt trevliga 18-åringen med en 15-åring vid lägre styrka. Men det är så tiderna är nu. Lagerna av äldre whisky börjar sina och något måste man ju fylla flaskorna med. Och en whisky som är 15 år gammal är faktiskt inte alls fy skam, en stabil och respektingivande ålder tycker jag. Men hur beter den sig i glaset?
Doft
Torvrök och bitter citrus är det första som slår mot näsan när jag lyfter glaset. Visst, här finns ju också maritima inslag som havssälta och lite tång. Den är också ganska matig, det är någon rätt som tillagas, något grillat kött med lime marinad. Sötman är också framträdande, här finns söt vanilj och florsocker, lite honung också tror jag? Och torrt gräs! Bakom all rök förstås.
Smak
Den anländer ganska syrligt men milt i gommen, syrlig rök och mild citron. Den utvecklas dock snabbt på tungan mot mer bitter citrus, citronskal, grapefrukt och rökt lakrits. Torvröken ökar en aning i intensitet för att snabbt åter minska och bli mildare, sötare och körs förbi av citron igen. Här handlar det om Ajax rengöringsmedel med citrondoft men också citrongräs och florsocker. Det som dök upp i doften återkommer igen i smaken, i olika lager, väldigt snyggt balanserat och detta gillar jag verkligen. Elegant är nyckelordet här.
Avslut
Avslutet handlar om torvrök, medicinal torvrök, lite plåster kommer in, citronmarmelad och Quilla Simplex hostmedicin med lakritssmak.
Beskrivning / Sammanfattning
Det handlar här om ett ganska stort släpp av flaskor (ca 72000 st) så även om det är limiterad utgåva så lär det finnas kvar ett tag framöver. Jag imponerades verkligen av dess balans och visst 43%. Den anlände väldigt milt, fanns inte mycket utrymme att experimentera med vatten men den höll verkligen måttet redan vid denna relativt sett låga alkoholhalt. Om det finns så mycket smaker, som så elegant balanserar varandra redan vid denna styrka finns det egentligen ingen anledning att buteljera vid högre. Precis som att faktist 10-åringen levererar redan vid 40%. Det är inte alla märken som kan konkurrera med det.

Sedan håller jag absolut med min malt-broder Stefan PN (doggiztyle) att en version vid fatstyrka hade varit precis hur intressant som helst.

Jag testade denna parallellt med den 23 åriga vintage-Laffen från 1989 och den nya Cairdeas som också hjälper till att fira 200-års jubileum tillsammans med denna 15-åring. En sådan vertikalprovning bidrar till att man verkligen kan hitta nyansskillnader i de olika släppen av samma märke. Rekommenderas om tillfälle ges.

Poängintervall 85-88p.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
85
Näsa 
 
21
Smak 
 
22
Avslut 
 
21
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Legendariska Islay destilleriet Laphroaig firar i år 200-års jubileum med pompa och ståt. Man kommer under 2015 att släppa flera begränsade utgåvor där denna 15-åring är den första.

Det är mer än fem år sedan man slutade att tillverka den mycket omtyckta 15-åringen som då ersattes av en 18-årig utgåva. Den 5 Juni i år släpptes dock 1200 flaskor igen på Systembolaget (72 000 worldwide) som en engångsrelease till alla Laffeälskares stora glädje. Innan dess - i mars närmare bestämt, släppte faktiskt Laphroaig 2500 flaskor av 15-åringen i sin nätbutik exklusivt för medlemmarna i Friends of Laphroaig. Dom sålde slut på en timme och servern gav upp och brakade ihop.

Laphroaig 15 Years Old 200th Anniversary har lagrats på fd bourbonfat, buteljerats vid 43% alkoholstyrka och verkar även vara lätt kylfiltrerad och färgad. Dessa uppgifter har jag fått vid googling. Om jag har fel vad det gäller kylfiltrering och färgning, får ni gärna meddela mig det. Så hur doftar och smakar den då?
Doft
Trots att den är buteljerad vid 43% föredrar jag ändå att avnjuta den med två små droppar vatten, då både dofter och smaker öppnas upp.
En lätt och fin sötma inleder. Vidare hittar jag vanilj, citrus, banan, grapefrukt och äpple. Visst ingår även havssältan och torven, men dom är inte så framträdande här jämfört med tex 10 YO CS. Detsamma gäller för Laffes typiska doft av plåster, som här finns längre bak i doftpaletten och är mer diskret. Det här är fruktigt sötare och lättare än vad jag är van vid från Laphroaig.
Smak
Litet mjuka och smått söta smaker av päron, äpple och mango. Jag hittar även tobak, torvsälta och lakrits. Efter ett tag kommer kryddpåsen och peppartonerna åkande tillsammans med tjäran. Det här gillar jag! Det är både lättdrucket och komplext, trots ev kylfiltrering och färgning.
Avslut
Torvrökigt med goda ektoner, havssälta inklusive kryddor, sötma som av honung och pepprighet. Det är ett ganska lugnt men fint avslut som är medellångt. Tobaken stannar dock kvar extra länge tillsammans med ett trevligt sotigt inslag och goda ektoner.
Beskrivning / Sammanfattning
Nej 15 Years Old 200th Anniversary är inte lika utsvävande och härligt uppkäftig i munnen som 10 Year Old CS är. Den har inte heller samma tyngd som 18-åringen har. Här bjuds vi på en fruktigt sötare och lättare utgåva, som enligt undertecknad sladdar in snyggt mellan 10 YO CS och 18 YO. Den är fint balanserad i både dofter och smaker och passar mig som gillar sherrylagrat alldeles utmärkt. Visst ingår Laphroaigs typiska dofter/smaker av havssalt torvrök och plåster, men dom är inte alls så framträdande i denna jubileumsutgåva.

Jag gillar 15 Years Old 200th Anniversary en hel del och rekommenderar den gärna. Lite trist dock att den buteljerats vid 43% och verkar vara både lätt kylfiltrerad och färgad. Vågar man hoppas på en framtida CS-utgåva? Chansen är stor att den skulle bli en riktig dräpare!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se