Benromach 15 Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/1f/3c/08/15-Years-Old-Bottle-Box-small-version-56-1436554401.jpg
 
86 (1)
0
Benromach-15.jpg

Whisky

Distilleri
Benromach
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
  • Bourbon
  • Europeisk ek
ABV (%)
43
Lagrade år
15
Nr. Systembolaget
40498

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
86
 
Poäng 
 
86

Whisky

Tastenote titel
Benromach når nu 15 år och lanserar sin första 15 åring sedan övertagandet av Gordon & Macphail. Lagrad på en blandning av ex. bourbon och sherry fat.
Beskrivning / Sammanfattning
En svagt rökig creme brulee näsa. Söt och något stängd till en början, vanilj och torkad frukt som ett brev på posten efter att man läst vilka fat som använts. Den tar fart efter en liten stund i glaset och saker och ting börjar hända. Jag får en ganska tydlig referens från faten men kan inte bestämma mig för vilket fat som fått mest plats här. Bourbon eller sherry!?? Jag låter denna frågan förbli obesvarad.

I smaken kommer de fruktiga tonerna fram med aprikoser, apelsin och något mer udda smak i en bittermandel. när jag tar en tredje sipp så dyker en mer kryddig gom fram. Den levererar dessutom ett uns av torvrök men bara såpass att man kan förnimma det, faktiskt ganska elegant skruvat av master blendern här. Sedan är det helt klart sherry faten som dragit det längsta strået i smaken. De har verkligen lyckats laborera fram en balanserad 15 åring här och trots nervattnad till 43% så tycker jag att den levererar ganska väl.

Slutligen så ger den ett balanserat och stabilt intryck men det blir inga hallelujah moments för min del. Den är en riktigt trevlig dram som man kan plocka fram när som man bara vill njuta och inte bli blåst av stolen. De 899:- kronorna som den landar på hos systembolaget tycker jag är lite i överkant och även om det kanske inte är en förmögenhet och du säkert inte skulle bli besviken så finns det en hel del i denna prisklassen som slår denna 15 åring på fingrarna. I detta fallet hade jag nog hellre satsat mina pengar på 10 åringen.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se