Blanton's Straight from the barrel Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/91/96/b6/blantons20straight20from20the20barrel-12-1436962691.jpg
 
87 (1)
0

Whisky

Distilleri
Buffalo Trace
Ursprungsland
USA
Region
World
Whiskytyp
  • Bourbon
  • Cask Strength
  • Single cask
Buteljerad
2015-01-09
Fattyp
Amerikansk ek
Fatnummer
474
ABV (%)
65.9
Lagrade år
NAS
Övrigt om flaskan
080244002015
Nr. Systembolaget
86626

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
87
 
Poäng 
 
87
Näsa 
 
22
Smak 
 
23
Avslut 
 
20
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Prisvärd bourbon vid fatstyrka.

Den kostar 674 kr på systembolaget och genererar mycket smaker för de pengarna. Har själv inte druckit så mycket bourbon men de bästa jag druckit har kommit från Buffalo Trace Distillery. Detta Kentucky destilleri har en bred portfolio med märken som släpps över hela värden, bland dessa kan nämnas Eagle Rare, Pappy van Winkle, Sazerac, George T Stagg, Elmer T Lee med flera. Även deras core range Buffalo Trace som säljs på bolaget för 329 kronor i skrivande läge är mycket bra om man gillar söta kolatoner och balanserad pepprighet i sin dricka. Mycket bättre än Beam och JD i min mening, med hästlängder (om man ska dra paralleller med Blanton's) faktiskt! Slutskojat...
Doft
Ganska stängd till att börja med men öppnar snart upp med sin kryddighet, nejlika, kanel, ingefärspulver, och äpplecidervinäger. Med lite vatten kommer vaniljkolatonerna fram bättre, creme brûlée och hopvispad marsansås. Här finns också kokos och något som påminner om en linolium-matta som någon påpekade när vi testade denna. Ja minsann, nylagd linolium-matta finns med.
Smak
Den anländer starkt, kraftfullt med ett riktigt bett med sina 65,9% alkoholstyrka, kryddigt och sött, mörk sirap och farinsocker finns med. Den utvecklar sig i gommen mot torkad frukt, tänker närmast på torkade aprikoser men också torkade äppleskivor och pomeransskal. Med vatten kommer också kaffetoner fram och majs, ganska ordentligt med majs och fortfarande söt.
Avslut
Avslutet handlar om torkade frukter, aprikos och äpple finns med men även katrinplommon, russin och melass. Som en fat-lagrad rom vid fatstyrka nästan. Sötman från smaken hänger med men också röd balsamvinäger som balanserar upp detta väldigt bra och en påse med mixade pepparkorn. Svartpeppar, cayenne peppar och rosépeppar finns alla med på ett hörn. Avslutet är väldigt aromatiskt och väldigt parfymerat.
Beskrivning / Sammanfattning
Denna passade mig perfekt som ett varierande alternativ till all malt och de blends som prövas under semestern. Dock ska jag understryka att det är den första Blantons Straight from the barrel som jag testat och att det finns en ganska överhängande risk för variation mellan faten här i de olika släppen. Inte minst med tanke på att det handlar om ung whisky (eller whiskey rättare sagt). I skrivande stund är den tillfälligt slut hos leverantör enligt systembolagets hemsida. Den återkommer men då sannolikt med nytt fatnummer. Det gör inget, för detta ger en extra dimension av upplevelser för oss som uppskattar whisky, whiskey eller andra destillat.

(Poängintervall 86-89)

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se