Kilkerran WIP 7 Sherry Wood Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/3d/ce/26/asdf-47-1439213728.jpg
 
86 (2)
0
Kilkerran WIP 7 Sherry Wood

Whisky

Distilleri
Glengyle
Ursprungsland
Skottland
Region
Campbeltown
Whiskytyp
Single Malt
Destillerad
2004
Buteljerad
2015
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
Ex. Sherry
ABV (%)
46
Antal flaskor
12000
Lagrade år
11
Nr. Systembolaget
20285

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
86
 
Poäng 
 
86
Näsa 
 
23
Smak 
 
21
Avslut 
 
20
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Det sjunde och sista Work-in-Progress släppet från Kilkerran som har producerats av Glengyle destilleriet sedan 2004. Vi har kunnat följa detta pågående arbete sedan några år tillbaka och i mitt tycke har Kilkerran verkligen gått från klarhet till klarhet. Nästa år släpps det färdiga arbetet och är således inte längre något progressande.

I somras lyckades jag knipa några flaskor av detta släpp på både sherryfat och bourbonfat. Nyheten för i år var att bourbonfatet släpptes vid fatstyrka 54.1% och sålde slut otroligt snabbt. Några flaskor var från början ryktade att komma till Sverige och systembolaget men nådde aldrig hit. Däremot kom den sherrylagrade i augustii 2015 och finns i skrivande stund att få tag på.
,
Doft
Fruktigare än tidigare Kilkerrans tycker jag, söt banan, apelsin och röda äpplen finns där. Mineral och välbalanserad torvrök gör sig synliga tillsammans med en komplex kryddighet där kanel är tydligast urskiljbar. En riktigt rund vaniljton finns med liksom honung, farinsocker och rom-russin. En makalös doft, kanske den bästa jag känt i någon Kilkerran tillsammans med förra årets bourbon wood släpp.
Smak
Den anländer elegant och välbalanserat för en så pass ung whisky som det ändå handlar om. Bordssalt på tungspetsen och en honungs-sötma som fortsätter intensifieras när whiskyn utvecklas på tungan. Här kommer också russin, flintsten och gula äpplen in.

Med vatten kommer mer citrus in i profilen tillsammans med lite mynta.
Avslut
Avslutet är också det välbalanserat med blandade kryddor, torr kanel och svartpeppar blir tydliga liksom en hint av torvrök och mineralsalt. Mineralen hänger kvar sist i svansen.
Beskrivning / Sammanfattning
Om jag testat denna blint hade jag förmodligen misstänkt att detta var en whisky som lagrats både på ex-bourbon och ex-sherry fat. Inte minst från den runda vaniljtonen som jag normalt associerar med bourbonlagrad whisky. Kanske det är att de sherryfat som använts varit av både amerikansk och europeisk ek? Jag vet inte? Vanillin-liknande tanniner kan ju komma även från europeisk ek.

Tidigare har jag hållt bourbonfaten som bäst i Kilkerrans släpp men detta året är det väldigt svårt att ranka den ena bättre än den andra. Det var verkligen inte det jag trodde med tanke på att bourbonfatet dessutom släpptes vid fatstyrka.

Poängintervall 85-88.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
85
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
21
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Enligt Galateas hemsida tillverkas Kilkerran Single Malt av det nyrestaurerade Glengyle Distillery i Campbeltown, systerdestilleri till Springbank. Med nyinvigningen av Glengyle 2004 fick Campbeltown sitt tredje destilleri och återupprättade samtidigt sin status som eget whiskydistrikt. (Det tredje destilleriet är Glen Scotia)

2009 lanserades Kilkerrans serie Work in Progress (WIP). De limiterade utgåvorna mognar på olika fattyper och buteljeras år för år fram till 2016 då whiskyn har blivit 12 år gammal. Från och med 2013 tappas en bourbonfatlagring och en sherryfatlagring varje år.
Jag har alltså testat Sherry Wood som lagrats på sherryfat i 11 år. WIP 7 gav 12000 flaskor som buteljerades vid 46% och har inte färgats eller kylfiltrerats.
Doft
Friska och syrliga dofter av grönt äpple och rabarber inleder. Med några droppar vatten och minst 35 min i glaset, mjuknar och öppnar sig doftpaletten en hel del. Ett fint sherryinslag träder fram tillsammans med bl.a kanel, banan, toffee och något som påminner mig om skumgodis.
Smak
En välbalanserad sötma där bl.a körsbär ingår. Vidare känner jag smaker av god ljunghonung, sherry, ljus choklad och torv. En välkomponerad kryddpåse ingår även där pepprigheten är diskret men god. Lite mer rundhet och fyllighet hade varit pricken över i:et.
Avslut
Avslutet är medellångt med kryddiga och uttorkande ektoner. Peppar värmer litet på läpparna och en viss nötighet håller sig framme. Även ett diskret rökinslag visar sig på slutet.
Beskrivning / Sammanfattning
Ja det här var verkligen en trevlig överraskning! WIP 7 Sherry Wood är komplex i både dofter och smaker. Whiskyn är fint balanserad, lättdrucken och riktigt god. Jag saknar dock litet fyllighet och rundhet i smakerna, kanske kommer det med ytterligare lagrade år? Kilkerran WIP 7 Sherry Wood kostar 499 kr på Systembolaget, vilket får anses vara mycket prisvärt!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se