Spice Tree Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/f2/1f/c4/spice20tree-34-1442595140.jpg
 
85 (1)
0

Whisky

Distilleri
Undisclosed
Varumärke/Serie
Compass Box
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
Blended Malt
Fattyp
  • Amerikansk ek
  • Europeisk ek
Fatbeskrivning
French oak finish
ABV (%)
46
Lagrade år
NAS
Nr. Systembolaget
85947

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
85
 
Poäng 
 
85
Näsa 
 
23
Smak 
 
21
Avslut 
 
21
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Återkomsten av en olaglig whisky....

...har denna kallats sedan 2006 för ett år tidigare hade John Glaser och hans team gjort en helt unik produkt som ansågs olaglig. Som alltid med Compass Box släpp handlar det om bra destillat på fantastiska fat. Samtliga maltwhisky i Spice Tree är från Highland (Clynelish framförallt) och från first-fill fat som är runt 10 år. Därefter blandas whiskyn och hälls över i hårt rostade hogsheads av Fransk ek. Innan 2006 tillsattes också rostade ekstavar för att öka på kontakten mellan destillat och ek. En teknik som används av vingårdar sedan lång tid tillbaka. Detta gav en kraftfull och komplex smak åt whiskyn men stoppades av politiska skäl som mycket annat bra. Det är nämligen inte tillåtet att tillsätta trästavar i whiskyfat oavsett hur bra produkten blir, och hur naturliga smakämnena än är. Scotch Whisky Association satte därför stopp på en produkt som prisats bland whiskyälskare med konnässörer med anledningen att detta har aldrig gjorts förut och därför är det inte lämpligt att göra nu heller.

Nåja, lagar och regler är väl till för att följas.....eller?.....

När produktionen drogs igång igen hade Glaser och gänget försökt optimera whiskyn och få smakerna att bli desamma utan att använda sig av trästavar under de extra två åren på Franska fat. Resultatet?
Doft
Här finns sherrytoner i form av torra kryddor, russin och katrinplommon. Men också bourbonlagrad whisky i form av mjuk vanlij, marshmellows och florsocker. Här finns också en del rom-lika influenser som påminner om banan och melass tillsammans med kolasnören i bakgrunden. Även något som påminner om grainwhisky tyckte jag mig finna när man jag satt med näsan i glaset en stund.
Smak
Den anländer både sött och syrligt på tungan med russin, kryddor och kaffe vilket utvecklas efter några sekunder mot mer ek, mineral, kanel och peppar. Bordssalt sköljer över framsidan av tungan (vilket jag ofta hittar hos Clynelish) tillsammans med lite syrligt äpple.
Avslut
Finishen är varm och initialt fyllig med syrlig frukt, citron, grapefrukt och någon igen syrligt återkommande grainwhisky (trots att detta är en blended malt och ingen grainwhisky i). Här finns också lite snabbkaffe i bakgrunden innan den relativt lätt ändå försvinner från tungan.
Beskrivning / Sammanfattning
En väldigt intressant produkt och jag hade verkligen velat testa den äldre versionen av whiskyn med trästavar för att jämföra. Men de går för enorma priser på olika nätbaserade whiskyauktioner så det vara o-upplevt. Tackar Frida Birkehede för provet och upplevelsen.

Poängintervall 83-87.

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se