Chichibu Chibidaru Het!

 
88 (1)
0
Chichibu chibidaru.jpg

Whisky

Distilleri
Chichibu
Ursprungsland
Japan
Region
World
Whiskytyp
Single Malt
Buteljerad
2014
Fattyp
  • Bourbon
  • Europeisk ek
Fatbeskrivning
Ex-bourbon, Ex-sherry och Mizunara ek
ABV (%)
53.5
Antal flaskor
6200
Lagrade år
04

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
88
 
Poäng 
 
88
Näsa 
 
24
Smak 
 
22
Avslut 
 
21
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
En Japansk whisky på helt orökt malt som lagrats på så kallade Chibidaru-fat. Det innebär en typ av quarter-cask där man istället för att ha färre stavar i fatet som är brukligt i Skottland, har stavarna kortats för att göra volymen mindre. Volymen på ett chibidaru-fat är ungefär 150 liter vilket innebär en fjärdedel av 600 liter (dvs hogshead) och nästan i storlek med ex-bourbon fat.

Så fyra och ett halvt år på 150 liter, vad kan det ge?
Doft
Rikligt med kryddig ek, muskot och kummin. Det finns också lite rök i doften men inte torvrök, dessutom lite gummi. All malt i denna whisky är faktiskt orökt så var röken kommer ifrån vet jag inte? Det kan vara bränd sot från faten. Det finns också lösviktsgodis i form av Cloetta Sockerbitar, vaniljsocker och stora platta sega jordgubbar (!). Med vatten kommer frukten fram, äpplen och mango framförallt.
Smak
Den anländer både sött och syrligt med mjuk vanilj. Konsistensen är härligt krämig och oljig. Efter några sekunder på tungan utvecklas vaniljen först och följs snabbt av citron och exotiska frukter som banan och melon. Dessa frukter framhävs med vatten och frukterna från doften.
Avslut
Vaniljen hänger kvar i avslutet som är snustorrt och härligt. Svartpeppar och exotiskt fruktfat backar upp vaniljen och allt försvinner faktiskt ganska snabbt vilket är beklagligt för ett så balanserat avslut vill man gärna smacka på en stund.
Beskrivning / Sammanfattning
Det finns en hype för Japansk whisky. Personligen är jag något obekväm med hypar [hajp:ar], de driver upp priserna och oftast är whiskyn inte i närheten så bra som man förväntar sig baserat på efterfrågan. Förmodligen är det värdet snarare än smaken som många köpare är ute efter. Därför finns det en liiiiiiiten önskan innerst inne där jag helst vill säga att denna whisky är inte speciellt bra, att priset överträffar kvalitén...men jag kan inte. För denna whisky är FÖRBANNAT BRA! Jag otroligt fascinerad över vilken kvalitet man kan få destillatet efter 4,5 år lagring på 150 liters fat. Den är så sammansatt och komplex doft- och smakmässigt. Det enda jag kan önska är att avslutet skulle vara lite längre.

Av dessa 6200 fat kommer 48 flaskor att hamna på systembolagets webbsläpp. Jag vet inte riktigt när, men ganska snart i skrivande stund (slutat av september 2015). Priset lär hamna runt 1495 kr och med tanke på kvaliteten är det faktiskt prisvärt (att dricka) om man har pengarna över.

(poängintervall 86-89)

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se