BenRiach 10 years old Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/a1/19/14/benriach201020yo-8-1444842224.jpg
 
83 (1)
0

Whisky

Distilleri
Benriach
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
Single Malt
ABV (%)
43
Lagrade år
10
Nr. Systembolaget
85866

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
83
 
Poäng 
 
83
Näsa 
 
22
Smak 
 
20
Avslut 
 
20
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Den första BenRiach core range som både destillerats, lagrats och buteljerats under Billy Walkers tid. Billy Walker och hans sydafrikanska kollegor Wayne Kieswetter och Geoff Bell. övertog BenRiach i april 2004 från Chivas Brothers. Man inser då snabbt att whisky som destillerats i början på nya millenniet börjar komma upp i en ansenlig ålder även om vi som hållit på med detta ett tag lätt ser dem som noviser.

I somras släpptes BenRiachs nya core range på systembolaget. En 10-åring som snabbt uppmärksammades när den släpptes två månader tidigare i övriga Europa. Detta troligen eftersom Billy Walker och BenRiach år 2015 har en ganska respektingivande portfolio bestående av superpopulära sherrymonstret Glendronach och starkt kommande Glenglassaugh vid sidan om BenRiach. Men man kan inte sticka under stolen med att Billy Walker har fokus på kvalietet och uppmärksamheten är välförtjänt.
Doft
Kola, toffee och ek är det första som träffar näsan. Detta följs snabbt av en fruktighet bestående av päron och citrus. En väldigt avlägsen rök gör sig plötsligt hörd och harmoniseras med de övriga dofterna. Här finns också mörk bitter honung och nyöppnad påse Ahlgrens bilar. Vanilj, banan och florsocker.
Smak
Den anländer på tungan med en ganska ung och kaxig attityd. Spritigheten känns men uppfattas inte som den klassiska kornspriten. Snarare något kolonndestillerat rent och baserat på något annat sädesslag eller omältat korn. Lite Irländsk potstill skulle jag nästan kunna likna den vid. Under tiden den utvecklas (och framförallt efter 10-15 minuter i glaset) blir den först något spretigare innan peppar, grönt äpple, bränt socker och den beska honungen kommer tillbaka.
Avslut
Avslutet känns också något ungt, lite som en blend eller gammal grain whisky. Här finns kola, peppar och den lätta torvröken är knappt detektbar men om man letar finner man den i bakgrunden.Här finns också lite fänkål eller sötlakrits som hittas när det mesta andra lämnat.
Beskrivning / Sammanfattning
Visst har denna 10-åringar lite begränsningar men jag måste ändå säga att det definitivt är en shape-shifter som fångar mitt intresse. Den uppträder lite olika vid olika tidpunkter och den utmanar hela tiden sinnena. Detta är ingen whisky för nybörjare och kanske det är så att BenRiach är för dem som söker lite mer utmaning generellt. Men denna skiljer sig också från andra släpp från samma destilleri. Den är lite bråkigare men också lite intressantare på ett sätt. Det är inte den bästa BenRiach jag druckit, inte i närheten, men kanske den intressantaste och mest prisvärda. För 449 kronor på apoteket (SB)!! Jag tackar och bockar för det.

Poängintervall 82-85.

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se