Lagavulin 8 limited edition Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/b0/ba/03/Mar16-Lagavulin8YO-90-1464722191.jpg
 
89 (1)
0
Lagavulin-8YO.jpg

Whisky

Distilleri
Lagavulin
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
Bourbon
ABV (%)
48
Lagrade år
08

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
89
 
Poäng 
 
89
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
22
Balans 
 
23

Whisky

Tastenote titel
I och med att Lagavulin iår (2016) firar sitt 200 års jubileum hör det givetvis till traditionerna att man släpper någon/några speciella utgåvor.

Här gör Lagavulin något som många andra inte kanske hade gjort. Man åldersangiver sin whisky trots att den inte är mer än 8 år.
En stor eloge och ett fortsatt bevis på att destilleriet och dess ägare (Diageo) värnar mer om märket och dess kvalité snarare än kvantitet med mediokert innehåll utan information och hög prislapp.
539 SEK kostar flaskan på systembolaget och om vi skall ta en snabb jämförelse ligger Ardbeg senaste släpp Dark Cove nära tillhands. En NAS whisky som nästan kostar det dubbla.

Nog om pris m.m.
Whiskyn är nedvattnad men man har valt att i alla fall stoppa vid 48% vilket är välkommet. Dock innerhåller den färgämnet E150 (vilket vi gärna hade sluppit) men detta till trots är färgen på whiskyn mer lik ett ljust vitt vin än vad man kanske först tror när man först läser det.

Lagavulin spottar som sagt inte ut sig olika utgåvor utan det som finns i standard sortimentet är den kalssiska 16 årinen som vi är många som älskar samt att i slutet av varje kommer en Destillers Edition som har fått en finisch på sherry fat och även e 12 åring i Cask Strenght Edition (fat styrka).
Om man befinner sig på Feis Ile ( Islay festivalen som är i Maj varje år) kan man få chansen att komma över deras Feis Ile utgåva som släpps i samband med detta och sedan finns det även en musik festival där man valt att släppa en exklusiv utgåva som kallas Jazz Edition.

Hur smakar då en 8 årig Lagavulin. Är 8 år för ungt för detta destillat?
Doft
Fräsch och pigg doft med havsvind (sälta) inbäddad i en tydlig citrus karaktär.
Som sig bör med Lagavulin infinner sig den jordiga askigheten ihop med torv och här får vi även mer ekfatskaraktär.
Dessa mer ”högfrekventa” tonerna får stöd av en snygg maltig sötma och banankaka vilket balanserar upp det fint.
Smak
Rund och söt ingress och inte lika ”ung” i sin presentation som i doft.
Fortsatt tydliga smaker av sälta, torv och aska men även något mer fruktig än i doft. Citron, blodapelsin ihop med tydlig kornkaraktär och maltsötma och lätt torr av ek.
Avslut
Lång eftersmak med medelfyllig karaktär. Sältan är fortsatt närvarande ihop med torv, aska, citrus och malt. Klingar ut i en frisk ton av sälta, ek, peppar och aska i mängder.
Beskrivning / Sammanfattning
Från början till slut möttes vi av rena och tydliga karaktärer där ung blev vuxen blev ung i en mycket balanserad presentation. Kan nog vara svårt att ta till sig för många men för undertecknad som håller deras 12yo cask strenght utgåvor varmt om hjärtat, ligger detta inte långt ifrån om vi ser till den rena stilen.
En whisky som slår 8:or kring många mycket dyrare NAS utgåvor ;)
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se