Kilkerran 12yo Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/e2/41/04/klkob12yo-4-1480540541.jpg
 
90 (2)
0
kilkerran-12yo.jpg

Whisky

Distilleri
Glengyle
Varumärke/Serie
Kilkerran
Ursprungsland
Skottland
Region
Campbeltown
Whiskytyp
Single Malt
ABV (%)
46
Lagrade år
12
Nr. Systembolaget
89718

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
90
 
Poäng 
 
89
Näsa 
 
22
Smak 
 
23
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Fint hantverk!
Sample öppnad 170201
Doft
Rök dominerar först. När man kommit förbi röken hittas vanilj, kola och en lätt blommig ton.
Röken är inte besvärande på något vis, den tar inte över utan man kan känna andra dofter också.
Fin näsa!
Smak
Röken dominerar här med tillsammans med en rund peppar som inte är för stark. Malt kommer efter anslaget och får snabbt sällskap av vanilj och ton av citrus. Röken ligger hela tiden kvar som en tunn slöja över hela munnen.
Avslut
Mediumlång som värmer ända ner i magen. Lämnar rök, sötma och citrus på tungan. Bara ton av bitterhet.
Beskrivning / Sammanfattning
Trots det var år sedan jag lämnade rökiga whisky bakom mig så kan jag inte annat än tycka om denna. En fyllig och rund whisky där röken inte blir för påträngande.
Ingen som köper denna kan bli besviken! Inte jättekomplex med tillräckligt för att göra den intressant. Fin balans och faten har valts med omsorg det märks.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
90

Whisky

Tastenote titel
Glengyle har äntligen nått en milstolpe och har nu släppt sin första målwhisky med sin Kilkerran på 12 år. Värt att veta är att Glengyle faktiskt fanns verksamt mellan 1872 och 1925. Distilleriet var ett av c:a 30 talet distillerier som var verksamma i Campbelltown området på den tiden. Campbeltown ansågs vara Skottlands whiskyhuvudstad. Glengyle återuppbyggdes 2004 av Springbanks ägare och det sägs att detta också var till följd av ett krav från SWA att det måste finnas minst tre distillerier för att få forstätta vara eget whisky område. Så för att få behålla namnet Campbeltown så tog man saken i egna händer och byggde således ett distilleri till. Med Springbank, Glen Scotia och Glengyle förblir Campbeltown ett eget whiskyområde till SWA hittar på något annat fuffens för att sätta käppar i hjulen.
Beskrivning / Sammanfattning
Doft: Först en salt-söt träff i nosen som efter ett par minuter utvecklar en mer komplex näsa med nötter, citrus, vanilj och gröna äpplen. Mot slutet också en rökt slöja som lägger sig som ett tunt, tunt täcke över hela upplevelsen.

Smak: En första gomrullning ger ett balanserat intryck med salt, vanilj och citrus i en härlig mix. Den snirklar sig igenom och avslutar efter en stunds gomseglande med ingefära och bittermandel. Rökslöjan är knappt med här och precis innan den dör ut helt så kommer en rökpuff men är knappt förnimbar.

Oj vad jag gillar denna klassiska Campbelltown stilen som Glengyle har valt att presentera sin första core malt med. Det har funnits en tanke hela vägen genom Work in progress serien. I 10 åringen och WIP 7 fanns enormt fina och klart färdiga kvaliteter. Speciellt den bourbonlagrade som jag tyckte var helt fantastisk. Jag vågar sticka ut hakan och säga att detta är en av det största most bang for the buck som kommit under hösten och kanske till och med på hela året. Köp en om du inte redan gjort det, jag tror inte att du kommer att ångar det.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se