Löst
0 röster
Hejsan allihopa!

Jag har skrivit ett gäng tastenotes som jag gärna vill lägga upp här, men jag vill först kolla med er alla, erfarna som nybörjare - hur man ska tänka och vad man ska tänka på när det kommer till poängen?

Är jättetacksam för all hjälp!

// Benke
Du skrev i: Generellt om whisky
lördag, 05 april 2014, 15:07
Gilla
2
Share this post:
Svar (12)
 • Accepterade svar

  TES13
  TES13
  Offline
  söndag, 06 april 2014, 17:49 - #permal'nk
  Löst
  1 röster
  Jeg bruker denne listen for min score:
  00-50 Sky som pesten
  51-64 Ekkelt, bør unngås
  65-69 Uinteressant
  70-74 Aksepteres under tvil
  75-79 Gjennomsnittlig
  80-84 Gode greier
  85-89 Veldig bra
  90-93 Genialt bra
  94-97 Pur nytelse
  98-100 Ingenting slår dette

  Det betyr at hvis du synes at en whisky er god, så bør den (minimum) få 20 på hver av de fire kategoriene lukt, smak, ettersmak og balanse. Virker det logisk? :)
  Gilla
  3
  Svaret är minimerat Show
 • Accepterade svar

  Rolle
  Rolle
  Offline
  måndag, 07 april 2014, 11:11 - #permal'nk
  Löst
  0 röster
  Tjena Bennie
  Kul att du är i tagen att fylla ut vår sida med dina notes=)

  Det Tone här ovan skriver är jättebra.
  Vi kommer faktiskt att titta lite närmare på detta med betygen för att göra det lite enklare för alla och även de som inte jobbar så mycket med de fyra olika intrycken utan kanske enbart vill ha ett total poäng.

  Vi skall titta på att ha en "Lathund" i samband med att du gör din tastenote, som är ungf så som Tone har delat in de olika poängen.
  Sedan kan man då själv lättare placera vart den whisky man provar hamnar och här kan du sedan beroende på vilken nivå du är, antingen dela in poängen enligt Doft, Smak, Avslut, Balans...eller helt sonika enbart välja ett totalpoäng.

  Vi är mycket medvetna om att många "nöjer" sig med ett total poäng än att dela in dem och dessa skall också ha chansen att kunna lägga in sina notes.

  Fortsätt gärna komma med inputs och ideér...tillsammans kan vi göra detta riktigt bra=)
  Gilla
  2
  Svaret är minimerat Show
 • Accepterade svar

  Putte
  Putte
  Offline
  måndag, 07 april 2014, 11:25 - #permal'nk
  Löst
  0 röster
  ja du Bennie, detta är ju som alltid den stora frågan.

  Först och främst så handlar det om hur man ska förhålla sig till detta med poäng. Vi har alla olika smakprofiler och gillar självklart olika saker. Utgå från dig själv när du skriver. Vad skulle du vilja veta om whiskyn om du hade läst tastenoten själv? Det behöver heller inte vara en stor roman :-) som jag själv tenderar att skriva ibland när fingrarna rusar över tangentbordet.

  När det kommer till själva poängsättningen så brukar jag börja tvärtom och funderar i banor av vad är denna whiskyn värd o totalen som Tone skriver ovan. Sedan delar jag in det i delar.

  Jag brukar tänka såhär: Jag börjar med att jämföra med en av mina absoluta favoriter. En whisky som jag tycker är bland det bästa jag druckit och funderar sedan över var någonstans befinner sig den whiskyn Jag provar just nu i förhållande till detta?

  Sedan kommer poängen ganska naturligt! Den kanske har en grym doft men i smaken kliver en strävare ton fram som man inte fann i doften o.s.v.

  Jag hoppas detta kan vara till någon typ av hjälp :D
  Svaret är minimerat Show
 • Accepterade svar

  Rolle
  Rolle
  Offline
  måndag, 07 april 2014, 13:29 - #permal'nk
  Löst
  0 röster
  Upptäckte att jag inte direkt svara på din fråga :D
  Men Patrik var mer observant där;)
  Gilla
  1
  Svaret är minimerat Show
 • Accepterade svar

  tisdag, 08 april 2014, 20:36 - #permal'nk
  Löst
  0 röster
  Tack allihopa för bra riktigt bra svar!

  Jag ska ha den listan framme när jag bedömmer whisky nästa gång, Tone. Måste säga att den är mycket roligare på norska ;)

  En sån där lathund låter faktiskt riktigt bra, Rolle. Det får mig att tänka på en till fråga: balans – ifall en whisky är obalanserad, men på ett sätt som man tycker om, så måste man väl kunna bedöma det med positiva poäng, eller hur? :)

  Oj, det var väldigt mycket bra faktan där, Putte! Jag brukar ofta få en spontan siffra i huvudet när jag testar en whisky, så ska nog tänka på att göra tvärtom till nästa gång, som du nämnde.
  Gilla
  2
  Svaret är minimerat Show
 • Accepterade svar

  Rolle
  Rolle
  Offline
  onsdag, 09 april 2014, 10:10 - #permal'nk
  Löst
  0 röster
  Balans är samma som helhetsintryck kan man säga.
  En whisky kan ju givetvis lukta och smaka kanon utan att vara balanserad.

  Dock skall man försöka med balansen hjälp, påtala om den är t.ex balanserad i sin profil där det du känner i doft återkommer i smak och att detta även infinner sig i eftersmak. En balanserad whisky håller alltså en röd tråd genom hela registret och spretar inte iväg.

  Ett exempel då på hur det kan se ut:

  Doften tycker du är fantastisk. Vi säger att detta är en söt sherry wirre med fin fruktighet, choklad, jurdgubbar, kanel etc. etc. och det är en fyllig fin doft som inte spretar iväg och även är finkel betonad. Den får 24p

  Smaken är annorlunda med säg mer örtiga inslag, en oanmäld röksmak kommer in, den är betydligt mindre söt och nu istället mer salt. Säg att du inte gilla detta och sätter 20p eller att även om den saknade en del av det du utläste i doft ändå gillar det, kan du belöna den med ett högre poäng.

  Eftersmaken kanske en blandning av ovanstående och vi säger att du gilla även de nya inslagen i smak men att den dog lite fort i eftersmaken.

  När du då kommer till balansen är det här som du meddelar att tex: Den var inte balanserad mellan doft och smak men att du ändå gillar de nya smakerna som infann sig men betyget för balansen bör givetvis avspegla det totala intrycket.

  Exemel på poäng enligt ovan:

  Doft: 24
  Smak: 23
  Eftersmak: 22
  Balans: 20

  När jag provar whisky brukar jag först värma upp whiskyn i handen, sedan kör jag en sipp helt utan att börja skriva ner alla intryck och istället enbart slappna av och se på vilken nivå den kan infinna sig i.
  Sedan bestämmer jag mig för ett ungf. poängsegment och jobbar utifrån detta.

  Hoppas att det blev något vettigt ur detta ;)
  Gilla
  2
  Svaret är minimerat Show
 • Accepterade svar

  TES13
  TES13
  Offline
  onsdag, 09 april 2014, 21:55 - #permal'nk
  Löst
  0 röster
  Du startet diskusjonen med et veldig bra spørsmål, Bennie - dette ble jo interessant og kjempemorsomt!

  Jeg ser at den norske varianten av skalaen kanskje er litt mindre utdypende enn den svenske "lathunden" (festlig uttrykk!) på TasteNote, men prinsippet er jo det samme. Hvis du følger den norske bloggen Skotsk Taake på Facebook, så vil du imidlertid se at de bruker 100-poengsskalaen, men på en helt annen måte. Det blir litt rart for meg.

  Vel, det jeg egentlig ville si: Jeg kom til å tenke på noe som en whiskyvenn sa til meg en gang. Når han smaker på whisky, så vurderer han whiskyen ut fra hva det er å trekke for, altså han starter på sett og vis på 100 og trekker deretter fra. Jeg likte egentlig den ideen og har forsøkt å praktisere det noen ganger. Kanskje er det mer rettferdig?

  Når det gjelder balanse, så følger jeg Roland langt på vei, men det er det mulig at jeg vurderer litt annerledes noen ganger. En ubalansert whisky kan, for meg, noen ganger være så spennende at jeg velger å ha gi høy score på balanse, også! Er det feil? Nei, det kan jeg ikke tenke meg ;)

  For øvrig følger jeg Patrik og Roland på det med å ha en totalscore som utgangspunkt for vurderingen. Det var det jeg mente å si med at 20 på hver kategori gir 80 i score, og at det er en god whisky. Hvis du ikke synes whiskyen er god i det hele tatt, så bør den altså få mindre enn 80 i score.

  Jeg gleder meg til å lese anmeldelsene dine :)
  Gilla
  1
  Svaret är minimerat Show
 • Accepterade svar

  whiskysaga
  whiskysaga
  Offline
  tisdag, 15 april 2014, 14:54 - #permal'nk
  Löst
  0 röster
  Hei, jeg slenger meg på diskusjonen litt sent. Jeg har skrevet en (lang) artikkel om dette med score på whisky. Den finner dere her: http://www.whiskysaga.com/whisky-score-hvorfor-og-hvordan/
  Gilla
  3
  Svaret är minimerat Show
 • Accepterade svar

  söndag, 27 april 2014, 21:04 - #permal'nk
  Löst
  0 röster
  Jag får verkligen tacka så mycket för all hjälp! Jag testade verkligen alla tips och metoder ni kom med och la just upp min första tastenote - med poäng! Och mer kommer det bli ;)

  Läs den om ni känner för det och kom gärna med kritik!

  Och avslutningsvis så måste jag säga att länken du kom med, var väldigt hjälpsam, Thomas!:)
  Gilla
  2
  Svaret är minimerat Show
 • Accepterade svar

  TES13
  TES13
  Offline
  måndag, 28 april 2014, 21:58 - #permal'nk
  Löst
  0 röster
  Jeg synes det virker som om du har jobbet godt med skalaen, Bennie :-) Da jeg leste tastenoten din, synes jeg så absolutt at det var samsvar mellom poeng og din beskrivelse.
  Svaret är minimerat Show
 • Accepterade svar

  Ronny
  Ronny
  Offline
  torsdag, 29 maj 2014, 09:21 - #permal'nk
  Löst
  0 röster
  Jag provade under en period att sätta poäng, men la ner det efter ett tag då jag inte kände att det gav mig så mycket. Dock kan jag ibland spontant tänka en poängsumma när jag smakar något.

  Dessutom har jag en tendens att tänka egenskaper och karaktär mer än att känna specifika smaker och dofter i min dram. Det faller som alltid tillbaka på att hitta sin egen väg och sätt.

  Dock uppskattar jag att läsa målande, inlevelsefulla tastenotes där man poängsatt drycken. Det är alltid roligt att se vad andra tycker, även om det inte matchar vad jag själv känner inför en specifik whisky.

  Det här blev inget svar alls på din fråga märker jag, sorry ;)
  Gilla
  1
  Svaret är minimerat Show
 • Accepterade svar

  Rolle
  Rolle
  Offline
  onsdag, 11 juni 2014, 07:19 - #permal'nk
  Löst
  0 röster
  Well...Ronny...svaret blev att man i slutändan skriver ur sitt egna perspektiv och på sitt egna sätt vilket är det viktigaste för en själv. Hur man skriver SIN tastenote är helt upp till var och en. Här finns inga regler om omfattning av text eller sätt att uttrycka sig på. Dock kan det vara enklare för "allmänheten" att man till viss del förhåller sig till "allmänna" uttryck och inte blir för personligt som t.ex...en doft av farmors gamla handväska då det blir svårt för mig att relatera till;)

  Vad det gäller själva poängsystemet och dess upplägg, är det i dagsläget ett officiellt språk som används för att hålla sig till en mall som de flesta känner igen. Dock sätter detta system lite krav på den som bedömer och detta är vi helt medvetna om att det inte alltid är så lätt samt begränsar antalet användare något.
  Vi vill ju inte att det skall vara för svårt att lägga in sin tastenote utan vi vill att det skall vara enkelt och att denna sida skall bli en bra plats där vi tillsammans bygger upp ett stort bibliotek med tastenotes för alla att ta del av.

  Med detta sagt tittar vi på att istället för att dela upp poängen i Doft, Smak, Avslut & Balans, enbart ha kriteriet Totalpoäng.
  På detta sätt kanske vi lättare kan få fler användare att lägga upp sina tastenotes?!?

  Som du säger Ronny...det är kanske lättare för "massan" att relatera sin whisky till totalpoäng med hjälp av "Lathund Poängsättningslistan" som vi har på sidan. För den inbitne kan man istället manuellt skriva in sitt betyg i respektive "textbox" för respektive uttryck.

  Vad tror vi om detta?
  Svaret är minimerat Show
Ditt svar

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se