Bloggarkivet

Här kan du läsa andras eller skapa din egen blogg i ämnet whisky.
Teckensnitts storlek: +

Tastenote cask experience - Nu kör vi

Tastenote cask experience - Nu kör vi

Vi har länge funderat på att genomföra ett experiment med egen lagring av sprit. Efter ett antal besök på distillerier och föreläsningar av bl.a. Roger Melander på Box Whisky känner vi oss redo att kicka detta projekt. Vi har samlat information samt kunskap, provat att slutlagra i småfat och övat massor med blending i både lyckade och mindre lyckade blends. Så vi känner oss nu redo att flytta detta till skarpt läge.

IMG_0895webb.jpg

Allt startade egentligen av en slump. Självklart har vi funderat på att genomföra ett lagringsexperiment tidigare men inte på allvar förrän jag snubblade på Kingsbarn Distillery. Då jag är ett stort fan (och även resten av Tastenote crew) av Wemyss malts som är en av ägarna bakom Kingsbarn så öppnades mina ögon rejält när jag såg att de var "On steam". Den 17 februari 2015 rann de första dropparna ur pannan på Kingsbarn och så sent som i mitten av oktober i år släppte man ut sin allra första produkt i den new make som vi nu använder i detta experiment.

IMG_0903webb.jpg

Efter överläggningar med Torslunds Kagge köptes ett 5 liters hårt rostat fat av Amerikansk ny vitek in. Spriten från Kingsbarn håller standardmässig styrka och 63,5% och är helt orökt. New maken är mycket fruktig och kryddig så vi hoppas och tror att resultatet kommer bli väldigt intressant. Slutresultatet tror vi oss kunna se som tidigast om 6 månader och som längst 10 månader men det är vägen fram som kommer att vara det intressanta här. Vi kommer att prova minst en gång i månaden och rapportera via tastenote siten samt facebook gruppen.

IMG_0875webb.jpg

Dagen D.

Den 25 november kl 20.42 inföll således det historiska ögonblicket och vi fyllde fatet med Kingsbarn spriten. Detta efter att vi på rekommendation från Roger Melander lakat ur de värsta tanninerna i den nya Amerikanska eken genom att fylla fatet med hett vatten. Detta gjordes i två omgångar om vardera ett dygn mellan den 23-25 november.

IMG_0909webb.jpg

Ett antal personer kommer att agera referenspersoner som kommer att vara med oss under resans gång och prova samt delge kommentarer. Vi ser fram emot denna fatlagringsresa och förhoppningsvis kan både ni som läser och vi som skriver lära oss en massa nytt om denna förtrollande drycks mysterier.

IMG_0926webb.jpg

The Islay journey del 2
Kvalitet eller kvantitet i whiskyns värld
 

Kommentarer 1

Tone Skavhaug den torsdag, 03 december 2015 20:27

Kult! :D

0
Kult! :D
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se