Bloggarkivet

Här kan du läsa andras eller skapa din egen blogg i ämnet whisky.
Teckensnitts storlek: +

Bergslagen släpper Sherry Darling.

Bergslagen släpper Sherry Darling.

Låt oss först göra en sak klart. Jag är ingen sherry tok alls, har alltid föredragit bourbon framför andra fat när det gäller lagring av whisky. Sherry lagrad whisky har på senare år skapat hysteri på många sätt. Folk älskar den mörka färgen. Många säger sig också älska de tunga fruktiga ibland nästan köttigt sträva sherry tonerna. För mig har det alltid varit bourbon framför sherry men det finns ju undantag som alltid. Kanske är det främst för att sherry är en såpass mycket större chansning. Jag har provat många bra sherry lagringar men minst lika många mindre lyckade. Så vad har nu Bergslagen skakat fram.

Nora Distilleri som det hette från början har haft en mycket brokig bakgrund och antar numera en nästan mystisk skepnad. Det är nästan som ett spöke och man undrar hur det kunde bli så komplicerat. När nyheten om att Bergslagens destilleri köpt lagret som fanns kvar blev åtminstone jag väldigt lättad. Distilleriet startade 2007 och flyttades två år senare till Örebro och Lillkyrka. ett antal år senare så meddelades att ett nytt destilleri skulle byggas i Örebro med nyemissioner som följd. Efter ytterligare en tid meddelades att planerna på att bygga ett destilleri i Örebro hade bordlagts och att allt skulle flyttas till Orkney för att där återuppta produktionen. Så blev det aldrig och den dåvarande VD:n Benny Borgh och styrelsen avsattes. 2015 köpte Metin Varli majoriteten av aktierna i bolaget och lovade driva det vidare men så blev det inte utan all utrustning såldes. Sedermera blev det alltså Bergslagens som köpte det kvarvarande lagret. Vilken soppa det har varit men nu så är det alltså dags att få stifta vidare bekantskap med det som trots allt kommit ur Grythyttan distilleriet. Efter den allra sista flaskan som släpptes i Grythyttans namn "Remonteur" så har man ju bara gått å väntat på att ngt ska komma efter.


Hur smakar den då? Jag måste säga att denna första av tre Sherry Darlings inte alls skäms för sig. Djupa fruktiga penseldrag med i huvudsak russin i första sniffen. Ytterligare en sniff och krämig kola, toner av inlagda körsbär, muscovado socker och massor med russin får mig att hajja till!! Vad har vi här egentligen!? Det är en mycket tjock matta av köttigt tung sherry vi har att göra med. Stod det fem år på flaskan?? Att det är aktiva fat är det ju inget snack om men fem år hade jag ju aldrig gissat. jag hittar även bittermandel vilket jag normalt sett mest hittar i något äldre lagringar. Visst skriker sherry faten lite extra högt stundtals och med sitt överflöd av russin och kola är det svårt att penetrera övriga dofter och där finns något som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Det fanns även i Remonteur men jag hittar inte orden denna gången heller. Det är små 50 liters fat, c:a 10 stycken som använts för att skapa Sherry Darling nr.1. Visst skulle denna kanske mått bra av att komma ut ur faten något tidigare men nu är vi ju här och det är verkligen en upplevelse av stora mått. En del skulle skrika ut att den fått för mycket ek påverkan men jag sällar mig faktiskt inte till den gruppen.

Smaken är verkligen pang på med torr sherry, grädd kola, cacao och FAT, FAT, FAT... Den är dock inte övertorr utan jobbar sig igenom och landar hyffsat mjukt trots allt.  Hade aldrig gissat på fem år i smaken heller. Så vad har vi här? Det är absolut inget för den som har problem med tunga sherry lagringar. Det är en tuffing alla kategorier och klokast är nog att närma sig med försiktighet. 

Är det bra då? Jo visst är det bra eller kanske några andra ord bättre skulle beskriva den som t.ex. "häftig", "intressant" och "spektakulär" eller helt enkelt ovanlig. Den kanske inte passar riktigt alla dock. Jag ger den inga poäng för det vore inte riktigt schysst, men en sak är faktiskt klar och det är att jag ska försöka beställa en flaska när den släpps imorgon onsdag den 1 mars. 

Notera. Detta är den första Sherry Darling i en serie om tre olika buteljer som kommer under våren.

Destillat Stockholm - Nytt, fräscht men glest
Mina 3 bästa sätt att upptäcka ny whisky!
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se