Symposion

Hemligheter från Cooper’s Choice

Det finns ett begrepp i whiskyvärlden man kallar Mystery Malts. Det är whisky där man av olika anledningar inte anger vilket destilleri som ligger bakom. Ofta är det en oberoende buteljerare som inte vill hamna i tvister kring varumärket, eller som fått köpa fat från destillerier mot överenskommelse att inte ange ursprunget. Skälen till hemlighetsmakeriet kan vara flera. Det kan exempelvis handla om att fat inte är destillertypiska och som därför kan skapa förvirring hos trogna kunder. Med Ileach, Finlaggan och andra sorter så är Cooper’s Choice en betydande ”mystery maker”. Från dessa, våra vänner i Glasgow, har vi nu...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/06/13/hemligheter-fran-coopers-choice/

Compagnie des Indies – rom i sjöfararklass

Det franska romföretaget Compagnie de Indes är en av världens mest ambitiösa romdistributörer. Med stor passion samplar de rom från hela världen i ständig jakt på faten som är mest representativa för ursprunget. Man är mycket måna om att inte påverka karaktären och tillåter inga andra tillsatser än eftersötning med socker, vilket sker sparsamt och alltid anges. Compagnie des Indes hyllar den gamla sjöfararkulturen och de pionjärer som trafikerade Atlanten för att handla med dyrbara och sällsynta varor. Rom blev snart något av det viktigaste i lasten. Compagnie des Indes buteljerar i dag rom från hela världen i ursprungstypiska stilar....

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/06/12/rom-i-sjofararklass/

3 ikoner från springbank

Springbank 21 yo – klassiker i ny tappning

Springbanks 21-åring är en av whiskyvärldens stora ikoner. När den lanserades låg den länge under radarn, tidig som den var i det växande maltwhiskyintresset. Länge kunde den köpas på Systembolaget till vad man i dag skulle beteckna som småpengar i sammanhanget. Så småningom fick fler och fler upp ögonen för detta mästerverk och den blev snabbt omtalad bland kännarna som något av de bästa man kunde prova. De första årens utgåvor var betydligt äldre än 21 år och i takt med att fler och fler ville köpa 21-åringen så tog man gamla...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/05/20/3-ikoner-springbank/

Reggea-rom från Rum Nation

1990 reste Fabio Rossi till Skottland för att sampla whisky och göra affärer med destillerierna. Han stod just i begrepp att grunda whiskyföretaget Wilson & Morgan och att ta över sin fars firma hemma i Treviso, där han mer eller mindre hade vuxit upp bland flaskorna i vinlagret. Med förvåning såg han att de lagerhus han besökte inte bara hade whisky. Inklämda bland det ena ädla whiskyfatet efter det andra låg några gamla romfat från forna brittiska kolonier. Det visade sig att de hade skickats till Skottland för att åldras långsamt i det kalla och fuktiga klimatet. Fabio Rossi fick...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/06/03/jamaica-5-yo/

Sherrygoding fr aring;n Campbeltown

Sherrygoding från Campbeltown

Hazelburn är Springbanks orökta och trippeldestillerade whisky. Fast det där med orökt får man nog ta med en liten nypa salt, för allt som oftast dyker det upp torviga karaktärer även i denna Campbeltownmalt.

Årets upplaga av Hazelburn Sherry Wood har lagrats 14 år på Oloroso sherryfat. Rejält med sherrykaraktär med andra ord. Upplagan är, som alltid, begränsad. Totalt släpper destilleriet 9.900 flaskor, varav drygt sexhundra reserverats för svenska marknaden.

Smaknoter

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/05/13/sherrygoding-fran-campbeltown/

Asiens bästa?

image

Med en enda tokhyllande recension lyckades whiskyikonen Jim Murray, 2013, välta den japanska whiskyindustrin över ända. Det var vad som behövdes för att det växande intresset för samurajwhiskyn skulle explodera, för att priserna skulle skjuta i höjden och att de japanska whiskylagren skulle börja sina. När Mr. Murray, jo han vill helst kallas så, hissar den indiska whiskyn från Paul John är väl förutsättningarna något annorlunda, men bli inte förvånande om vi får se en markant ökad efterfrågan också på denna fascinerande whisky.

imageIndien och Storbritannien har mycket nära band. Indien var en brittisk koloni fram till 1947 och den...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/04/23/paul-john-kanya-den-basta-whiskyn-i-asien/

Springbanksläpp x 3

Den tredje och nionde maj kan vara väl värt att notera i kalendern, då släpps nämligen svenska allokeringarna av nya Longrow Red, samt Springbank 15 YO och Hazelburn 10 YO.

Som vanligt, när det gäller Springbank, hade vi önskat betydligt större tilldelning – det kommer blott 150 flaskor vardera av de två sistnämnda. Däremot gläds vi mycket över att ha lyckats säkra drygt 600 flaskor av Longrow Red till svenska marknaden.

Springbank 15 YO

Sherryfat och Springbank är en skön kombination, Det är något med den kryddiga och robusta Springbankwhiskyn som gör att den blir rund, mjuk och elegant när...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/04/23/tre-uttryck-av-springbank/

Lyxwhisky från Gordon MacPhail

Våra vänner i Elgin förnekar sig inte. Nu har de klättrat upp och ner och djupare in i lagerhusen än på mycket länge. Med sig ner till buteljeringsanläggningen har de kånkat tre spännande fat och klätt dem i de nya eleganta dräkterna som lanserades förra året. Det är lyx de luxe det handlar om och mycket, mycket gott

image

Inverleven – nedlagd raritet

I prestigeserien Private Collection har Gordon & MacPhail låtit ett fat från sedan länge försvunna Inverleven möta sin flaska. Inverleven var ett litet destilleri som låg exakt på gränsen mellan Highland och Lowland inom det stora graindestilleriet Dumbarton...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/04/23/lyxwhisky-fran-gordon-macphail/

Äkta och elegant utan tillsatser

image

Franska indiebuteljeraren Compagnie des Indes är något av en komet i romvärlden. På relativt kort tid har grundaren Florent Beuchet lyckats etablera en nisch för ursprungskaraktärisk rom som hyllar grundprincipen äkta och elegant utan tillsatt socker eller andra tillsatser.

CDIs single cask-buteljeringar har blivit särskilt omtalade. Florent väljer alltid ut faten själv och är noga med att inte låta eken överskugga rommens ursprungskaraktär.

De två single casks som lanseras nu kommer från klassiska Diamond Distillery i Guyana och från hemligt destilleri i Florida. Båda går i ren och oförvanskad CDI-stil.

”The natural wonderful rum” som Florent brukar säga.


Diamond Distillery,...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/04/18/akta-och-elegant-utan-tillsatser/

Pärla från det gömda landet

Det lilla landet Belize, vid den centralamerikanska ostkusten, känner kanske inte så många till, men det har en imponerande historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka.

majakulturen växte fram kring 1500 f.Kr och kom att blomstra kring 1000-talet e.Kr. Spanjorerna utforskade kusten under 1500-talet, men kom aldrig att kolonisera. Istället blev det brittiska sjörövare och smugglare som tog kontroll och sedermera blev landet en engelsk koloni. Det officiella namnet ändrades 1973 från Brittiska Honduras till Belize.

Sockerindustrin är landets viktigaste näring och står för nästan hälften av exporten. Med sockerrör följer rom och det är precis det vi ska...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/03/28/belize-single-barrel-selection/

Grain som glimmar och tuffing från högländerna

Grainwhisky är ryggraden i den brittiska whiskyekonomin och själva förutsättningen för blendindustrin. Det går nästan inte att förstå hur mycket sprit som tillverkas vid grainfabrikerna eller värdet den inbringar till den brittiska staten. Hur man än försöker räkna blir talen hisnande. Vi talar om tiotals miljoner fat och försäljningen kan mätas i antal flaskor per sekund, där Johnnie Walker toppar med nästan sju stycken.

Grainwhisky görs i stora industriella anläggningar och använder nästan alltid vete som bas. Lite slarvigt kan man säga att den är en vodka som lagras på ek och blir whisky när den fyller tre år. Mycket...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/02/27/grain-som-glimmar-och-tuffing-fran-hoglanderna/

Tomintoul Peaty Tang – den rökiga bergswhiskyn

Med rökig smak av höglandstorv är Tomintoul Peaty Tang en speciell whisky på många sätt; smaken, den höga höjden, tillverkningen och mycket mer. Men framförallt är Peaty Tang den rökiga whiskyn som inte ville vara en Islaywhisky.

Peaty Tang är bergsdestilleriet Tomintouls variant av en torvrökt men ändå ”gentle dram”. Två gånger om året, ända sedan 2001, under ett par veckor före sommar- och julledigheterna, släpper man alla hämningar och kör rökig malt så pannorna storknar.

image

Från torvmossen Feith Musach, som ligger en drams promenad från destilleriet, hämtar man torv som har en helt annan sammansättning än torven från exempelvis...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/02/26/tomintoul-peaty-tang-den-rokiga-bergswhiskyn/

Tomintoul Peaty Tang

Tomintoul är ett mycket speciellt destilleri. Ett av de högst belägna i Skottland, svårtillgängligt och med principer om nära vatten, nära korn och nära torv som ger whiskyn en alldeles egen stil. Man eftersträvar en elegant och subtil whisky, men då och då tar man höglandstorven till hjälp och gör en rejäl värsting, men whiskyn är ändå en gentle dram fast med en peaty tang.

Mer om Tomintouls historik

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/02/25/tomintoul-peaty-tang/

Foursquare – långt ifrån fyrkantigt tråkig

imageFoursquare Distillery ligger på Barbados, denna Västindiens östligaste utpost som har en särställning i romvärlden. Det var hit de första europeiska handelsskeppen anlände och sjömännen kom i kontakt med den lokala spriten ”kill-devil”, som var invånarnas namn på den rom som såldes på barerna i Bridgetown. Några av dagens destillerier är mer än 300 år gamla.

Foursquare är ett av Barbados mest omtalade destillerier och utsågs 2016 till bästa romproducent både vid International Wine and Spirits Competition och International Spirits Challenge.

2015 inledde destillerichefen Richard Seale ett samarbete med romvärldens ledande buteljerare, Velier. Det har resulterat i en rad fascinerande...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/02/22/foursquare-principa/

Hampden Estate Overproof

Hampden Estate Overproof är en officiell destilleributeljering som kommit till stånd genom ett samarbete mellan Hampden Estate och LM&V, med Luca Gargano vid rodret. I core rangen ingår även en 46%-ig buteljering som släpptes på Systembolaget i januari. De båda hör till romvärldens mest omtalade och bejublade under senaste året.

Overproof är en esterrik, smakbomb med största tänkbara fruktighet. Jäst med vildjäst (dunder) och helt utan tillsatt socker.

image

HAMPDEN ESTATE OVERPROOF 60 %

Säljstart:  Fredag 1 februari, utvalda butiker Artnr:  40382-01 Pris:  899 kr Alkoholhalt:  60 % Typ:  Engelska skolan, Jamaica Pure Single Rum Råvara:  Melass Vatten:  Från källa ca...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/29/hampden-estate-overproof/

Habitation Velier

WORTHY PARK 2007

Habitation Velier brukar beskrivas som världens enda romserie med Pure Single Rum. Det vill säga rom som kommer från ett enda destilleri och som endast destillerats i potstills. Det är också rom som uteslutande lagrats i tropikerna och buteljerats utan kylfiltrering på sin naturliga fatstyrka. Benämningen Pure Single Rum kommer från ”The Gargano Classification” som har etablerats som de främsta riktlinjerna inom romindustrin. Syfte med Habitation Velier är pedagogiskt och vill tydliggöra hantverksstilar och destillerier med utgåvor som är en världspremiär från ett specifikt destilleri. Serien är också ett samarbete mellan Velier och destillerierna i ett slags...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/29/habitation-velier/

VELIER ROYAL NAVY VERY OLD RUM

imageFrån italienska Velier kommer en mycket omtalad rom, som förra året blev en snackis i hela romvärlden. Det är Luca Gargano, mannen bakom Velier och några av de senaste årens största romhändelser som tagit fram den. Luca Gargano är chefsarkitekten för den så kallade Garganoklassifikationen som delar in rom i stilar och ursprung. Velier är romindustrins ledande buteljerare av högklassig rom och när en rom bär Luca Garganos namn kan man vara säker på att det är något speciellt. Som hans Royal Navy Very Old Rum. Detta är en blandning av romsorter från de brittiska delarna av Karibien. Här ingår...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/29/velier-royal-navy-very-old-rum/

Godsaker från Cooper’s Choice

GLEN GRANT 1995

Från våra vänner på Vintage Maltwhisky Company i Glasgow har vi valt ut tre favoriter för januarilanseringen. Först fastnade vi för en Glen Grant på respektabla 22 år. Glen Grant i den lilla destilleristaden Rothes är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier att besöka. En fantastisk trädgård och en makalös destillerihistoria buren av den legendariske Majoren, vivören, visionären William Grant, en av imperietidens stora personligheter. Glen Grant gör den kanske lättaste whiskyn i hela Speyside, destillerad i pannor som designats för sådan stil och försetts med så kallade purifiers (finkelfällor) som gör råspriten ännu renare. Glen...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/29/godsaker-fran-coopers-choice/

Värmande vinterwhisky

Stundande whiskysläppet bjuder på ett par riktiga godbitar från vännerna på Gordon & MacPhail. Eller vad sägs om två 25-åriga Speysiders från Mortlach och Linkwood?

Cooper’s Choice levererar också en häftig Speyside-delikatess; en bourbonfatlagrad Glen Grant med 22 år på nacken. Dessutom släpper de sherryfatslagrad Bunnhabhain och en grainwhisky med marsala finish från saligen insomnade destilleriet Port Dundas.

 


 

MORTLACH 25 YEARS OLD

Det spelar nog ingen roll vilken whiskyvän man frågar om Mortlach, alla lär hålla med. Få skotska destillerier har en lika habil högstanivå. Kanske är det detta som är orsaken till att jätten Diageo valt ut...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/28/varmande-vinterwhisky/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se