Symposion

Ichiro´s Malt – japansk whisky i mästarklass

Ichiro Akuto är en av världens mest kända whiskypersonligheter. Han brukar jämföras med Masataka Taketsuru. Om Taketsuru är den japanska whiskyns fader så är Ichiro dess sonson. Ichiro Akuto har starkt bidragit till den japanska whiskyns succé i västvärlden och dagens våg av nya destillerier i Japan hade inte varit lika stark utan honom.

Ichiro Akuto började som brand ambassador på Suntory, men knöts till sin familjs sake- och whiskydestilleri Hanyu. Familjen hade varit sakebryggare sedan 1600-talet. Destilleriet gick dock i konkurs, men hjälp av affärskollegor från norra Japan lyckades man rädda vad som fanns i lagerhusen och en del...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/09/06/ichiros-malt-japansk-whisky-i-mastarklass/

Rökbomb från Speyside

Benromach är en udda fågel bland Speysides destillerier. Är det något destilleri som slår vakt om gamla traditioner och äldre hantverk så är det just Benromach.

Ambitionen är att göra whisky såsom den gjordes på 1950-talet, med gammaldags kornsorter och malt som röks hårdare som förr. På Benromach har man tid, man jäser i mashtuns av trä, längre än hos de flesta, och destillerar med knapp styrfart. Därefter lagras whiskyn uteslutande på förstagångsfat. Allt detta påverkar såklart whiskyn, som blir fruktigare och får med sig mycket rökfenoler, dessutom får den en kraftfull smakboost av de aktiva förstagångsfaten. Benromach använder sig...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/09/06/rokbomb-fran-speyside/

Smakbomber från Jamaica

Jamaicarommen är enligt många den häftigaste av alla karibiska romsorter. Hemligheterna bakom detta är flera, men till en del stavas de dunder, muck pits, estrar, långa jästider och potstilldestillering.

Den jamaicanska rommen omfattas av ett regelverk som går längre än på de flesta håll i romvärlden. Jamaicarom delas in i fyra övergripande kategorier utifrån mängden estrar. Från lågesterstilen Common Cleans (80-150 gr/hlpa) via Plummers (150-200 gr/hlpa) och Wedderburns (200-300 gr/hlpa) till den mest esterrika Continental Flavoured (700-1600gr/hlpa).

Många av öns destillerier använder sig dessutom av så kallade Distillery Marks, en unik bokstavskombination som skapats för att beskriva det specifika romreceptet...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/09/06/smakbomber-fran-jamaica/

Velier Royal Navy Tigershark

Italienaren Luca Gargano och företaget Velier har mer än någon annan förmått romdestillerier att skapa ett regelverk. Hans Gargano-classification är numera en ledstjärna för många av världens destillerier.

Han har dessutom försett romentusiaster med buteljeringar som fått dryckesvärlden att häpna, han har funnit bortglömda destillerier som skapat svallvågor bland romkonnässörer och utvecklat samarbeten för att ta fram replikor och hyllningar till sedan länge försvunna romsorter.

Tiger Shark är den andra releasen i Veliers hyllade Royal Navy-serie och är en vatted rum bestående av pot still-destillerad rom från Brittiska Västindien. Luca är förtegen om vilka destillerier som bidragit till blenden, men...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/09/06/velier-royal-navy-tigershark/

Pärlor och dyrgripar från Gordon MacPhail

Tidig höst brukar innebära att vi får ta del av vad våra vänner Gordon & MacPhail plockat fram ur de legendariska lagerhusen i Elgin.

Årets septemberskörd består av sju olika buteljeringar från tre av G&Ms serier. Bl.a. en cask strenght Clynelish, två ultralyxbuteljeringar samt svenska årsallokeringen av 15- och 25-åringarna från Mortlach och Linkwood.

Connoisseurs Choice

Connoisseurs Choice-serien räknas till de mest berömda bland skotska whiskyserier. Den lanserades 1968 och firades med ett rungande 50-års jubileum förra året.

Gordon & MacPhails grand old man, George Urquhart, hade under många år förtroendet att buteljera singelmaltwhiskyn från flera av traktens destillerier. Det...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/09/06/parlor-och-dyrgripar-fran-gordon-macphail/

Caol Ila på lyxigt vinfat

Av Rhônedalens viner brukar nordliga Hermitage lyftas fram som den allra främsta appellationen. Här odlas syrahdruvor som blir till några av världens mest exklusiva röda viner.

Sådant här gillar såklart våra vänner på Gordon & MacPhail som ju har sina rötter inom både whisky- och vinhandel.

Nu har de buteljerat en 14-årig Caol Ila som de, efter 13 år på bourbonfat, låtit slutlagra på Hermitagefat. Resultatet är en fruktig, vinös rökwhisky i högsta divisionen. image

CAOL ILA 2005 HERMITAGE FINISH, 45%  Connoisseurs Choice G&M

Säljstart: Torsdag 29 augustii, webblansering kl. 10.00 Artnr: 40608-01 Pris: 1 153 kr Alkoholhalt:  45% Destillerad:  Måndag...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/08/28/caol-ila-pa-lyxigt-vinfat/

mars Komagatake –japansk höghöjdswhisky

På 798 meters höjd i den lilla byn Miyata i Kisobergen ligger ett av världens högst belägna destillerier. Shinshu Distillery har länge hållit sig borta från världsscenen, men i den nya så kallade Ji-whiskyvågen med mängder med nystartade destillerier som just nu växer fram i Japan har också Shinshu storsatsat.

När Masataka Taketsuru i slutet av 1910-talet skickades till Skottland för att studera whiskytillverkning var hans chef vid Settsu Breweries, Kiichiro Iwai. När planerna på whiskytillverkning skrinlades var Iwai lika besviken som Taketsuru. De var båda lika besatta av idén att tillverka whisky. Taketsuru förverkligade senare sina drömmar vid Suntory...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/08/12/mars-komagatake-japansk-hoghojdswhisky/

Foursquare Patrimonio

Barbadosdestilleriet Foursquare ägs sedan fem generationer av den inflytelserika affärsfamiljen Seale. Destilleriet har tre kolonpannor och en stor potstill, som körs på melass. lagringen sker sedan i Jack Danielsfat på plats på Barbados. 2017 utsågs Foursquare till “Rum Producer of the Year” vid International Spirits Challenge. Foursquare Patrimonio är en fjortonårig potstill- och kolondestillerad rom som lagrats på ex bourbon- och sherryfat.

image

FOURSQUARE PATRIMONIO, 58% 

Säljstart: Torsdag 29 augustii, webblansering kl. 10.00 Artnr: 40584-01 Pris: 1 954 kr Alkoholhalt:  58% Ursprung: Foursquare Distillery, Barbados Typ: Engelska skolan, Single Blended Rum Råvara: Melass Destillation:  Potstill, double retort + Traditional Coffey Still...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/08/09/foursquare-patrimonio/

Nikka levererar igen

Nikka 12 YO, 43 %

Nu är det ett par år sedan det pressmeddelandet kom från Japan då Nikka berättade att deras åldersmärkta whisky skulle tas ur produktion. Nu är det troligen sista gången vi ser tolvåriga Nikka. Nikka 12 är en magnifik japansk blendwhisky som blandades första gången 2014. Whiskyn kommer från destilleriet Miyagikyo och blandas till största delen av destilleriets singelmalt och den berömda mjuka, runda majswhiskyn som körs i destilleriets Coffeypanna. Men det ingår också en mindre mängd mer robust lättrökt whisky från Yoichi Distillery.

image

THE NIKKA 12 Y0, 43% Säljstart: Torsdag 29 augustii, webblansering kl. 10.00...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/08/09/nikka-levererar-igen/

3 x Benromach – och lyxvinfat från Gordon MacPhail

Benromach är ett destilleri som gör ”old School whisky”. Det vill säga whisky såsom den gjordes i Speyside före 1970. Som en följd av detta använder man sedan nyöppningen 1998 endast förstångsfat, så kallade 1st fill. I äldre tider i Speyside var begrepp som secondfill och refill i stort sett okända. Resultatet blir en mer smakintensiv whisky som mognar snabbt. Benromach är också ett av de mest innovativa när det gäller fatlagring. Nu har Benromach buteljerat en whisky som slutlagrats på ”supertoscanaren” Sassicaia.

I slutet av 1970-talet förändrades vinvärlden radikalt då den lilla producenten Tenuta San Guido från Toscana satte...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/08/07/benromachx3/

National Rums of Jamaica

Jamaica är hemlandet för några av världens mest ester-rika och mest fascinerande romsorter. Det till stora delar statliga bolaget National Rums of Jamaica (NRJ) har utvecklat en egen klassificering där mängden estrar anges som ”marks” på fatgavlarna. Förkortningarna är vägledning för blenders och buteljerare. Romstilarna delas in i lågesterstilen Common Cleans, den mest ester-rika Continental Flavors och däremellan Plummers och den kraftfullare Wedderburns.

I början av 1900-talet var Jamaica den största romproducenten i världen med ett hundratal destillerier. De brittiska kolonierna fick tidigt en omfattande handel med Europa och plantageägare hade en gigantisk blendingmarknad att tillgodose. I de brittiska kolonierna...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/08/09/national-rums-of-jamaica/

Nikkas klassiska färgserie TEST

Nikka Black

Nikka Black, Red och White är whiskyserien som satte färg på den japanska whiskyn. Nikka Black introducerades första gången 1965. Masataka Taketsuru var i sin krafts dagar och fullt sysselsatt med att planera sitt andra destilleri Miagikyo som skulle bli verklighet fyra år senare. 1960-talets Nikka Black var avsedd för den japanska marknaden. Etiketten pryddes av en märklig skotte ”the Bearded Black” som höll ett gigantiskt kornax över axeln. Än i dag är detta en av de mer välkända whiskysorterna i Japan även om den inte har mer än namnet gemensamt med den Nikka Pure Malt Black som...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/07/02/nikkas-klassiska-fargserie-test/

Serien som satte färg på japansk whisky

Nikka Pure Malt Black, Red och White är whiskyserien som satte färg på den japanska whiskyn. Nikka Black introducerades första gången 1965. Då var fortfarande grundaren Masataka Taketsuru i sin krafts dagar och fullt sysselsatt med att planera sitt andra destilleri, Miyagikyo, som skulle bli verklighet fyra år senare. 1960-talets Nikka Black var avsedd för den japanska marknaden. Etiketten pryddes av en märklig skotte ”the Bearded Black” som höll ett gigantiskt kornax över axeln. Än i dag är detta en av de mer välkända whiskysorterna i Japan även om den inte har mer än namnet gemensamt med den Nikka Pure...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/06/25/nikkas-klassiska-fargserie/

Hemligheter från Cooper’s Choice

Det finns ett begrepp i whiskyvärlden man kallar Mystery Malts. Det är whisky där man av olika anledningar inte anger vilket destilleri som ligger bakom. Ofta är det en oberoende buteljerare som inte vill hamna i tvister kring varumärket, eller som fått köpa fat från destillerier mot överenskommelse att inte ange ursprunget. Skälen till hemlighetsmakeriet kan vara flera. Det kan exempelvis handla om att fat inte är destillertypiska och som därför kan skapa förvirring hos trogna kunder. Med Ileach, Finlaggan och andra sorter så är Cooper’s Choice en betydande ”mystery maker”. Från dessa, våra vänner i Glasgow, har vi nu...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/06/13/hemligheter-fran-coopers-choice/

Compagnie des Indies – rom i sjöfararklass

Det franska romföretaget Compagnie de Indes är en av världens mest ambitiösa romdistributörer. Med stor passion samplar de rom från hela världen i ständig jakt på faten som är mest representativa för ursprunget. Man är mycket måna om att inte påverka karaktären och tillåter inga andra tillsatser än eftersötning med socker, vilket sker sparsamt och alltid anges. Compagnie des Indes hyllar den gamla sjöfararkulturen och de pionjärer som trafikerade Atlanten för att handla med dyrbara och sällsynta varor. Rom blev snart något av det viktigaste i lasten. Compagnie des Indes buteljerar i dag rom från hela världen i ursprungstypiska stilar....

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/06/12/rom-i-sjofararklass/

3 ikoner från springbank

Springbank 21 yo – klassiker i ny tappning

Springbanks 21-åring är en av whiskyvärldens stora ikoner. När den lanserades låg den länge under radarn, tidig som den var i det växande maltwhiskyintresset. Länge kunde den köpas på Systembolaget till vad man i dag skulle beteckna som småpengar i sammanhanget. Så småningom fick fler och fler upp ögonen för detta mästerverk och den blev snabbt omtalad bland kännarna som något av de bästa man kunde prova. De första årens utgåvor var betydligt äldre än 21 år och i takt med att fler och fler ville köpa 21-åringen så tog man gamla...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/05/20/3-ikoner-springbank/

Reggea-rom från Rum Nation

1990 reste Fabio Rossi till Skottland för att sampla whisky och göra affärer med destillerierna. Han stod just i begrepp att grunda whiskyföretaget Wilson & Morgan och att ta över sin fars firma hemma i Treviso, där han mer eller mindre hade vuxit upp bland flaskorna i vinlagret. Med förvåning såg han att de lagerhus han besökte inte bara hade whisky. Inklämda bland det ena ädla whiskyfatet efter det andra låg några gamla romfat från forna brittiska kolonier. Det visade sig att de hade skickats till Skottland för att åldras långsamt i det kalla och fuktiga klimatet. Fabio Rossi fick...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/06/03/jamaica-5-yo/

Sherrygoding fr aring;n Campbeltown

Sherrygoding från Campbeltown

Hazelburn är Springbanks orökta och trippeldestillerade whisky. Fast det där med orökt får man nog ta med en liten nypa salt, för allt som oftast dyker det upp torviga karaktärer även i denna Campbeltownmalt.

Årets upplaga av Hazelburn Sherry Wood har lagrats 14 år på Oloroso sherryfat. Rejält med sherrykaraktär med andra ord. Upplagan är, som alltid, begränsad. Totalt släpper destilleriet 9.900 flaskor, varav drygt sexhundra reserverats för svenska marknaden.

Smaknoter

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/05/13/sherrygoding-fran-campbeltown/

Asiens bästa?

image

Med en enda tokhyllande recension lyckades whiskyikonen Jim Murray, 2013, välta den japanska whiskyindustrin över ända. Det var vad som behövdes för att det växande intresset för samurajwhiskyn skulle explodera, för att priserna skulle skjuta i höjden och att de japanska whiskylagren skulle börja sina. När Mr. Murray, jo han vill helst kallas så, hissar den indiska whiskyn från Paul John är väl förutsättningarna något annorlunda, men bli inte förvånande om vi får se en markant ökad efterfrågan också på denna fascinerande whisky.

imageIndien och Storbritannien har mycket nära band. Indien var en brittisk koloni fram till 1947 och den...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/04/23/paul-john-kanya-den-basta-whiskyn-i-asien/

Springbanksläpp x 3

Den tredje och nionde maj kan vara väl värt att notera i kalendern, då släpps nämligen svenska allokeringarna av nya Longrow Red, samt Springbank 15 YO och Hazelburn 10 YO.

Som vanligt, när det gäller Springbank, hade vi önskat betydligt större tilldelning – det kommer blott 150 flaskor vardera av de två sistnämnda. Däremot gläds vi mycket över att ha lyckats säkra drygt 600 flaskor av Longrow Red till svenska marknaden.

Springbank 15 YO

Sherryfat och Springbank är en skön kombination, Det är något med den kryddiga och robusta Springbankwhiskyn som gör att den blir rund, mjuk och elegant när...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/04/23/tre-uttryck-av-springbank/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se