Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Glen Grant 16 YO: en härligt fruktig whisky

Den här whiskyn är buteljerad på 43%. Jag inhandlade nyligen en flaska på en liter i taxfreebutiken i Split på väg hem från semestern i Kroatien. Jag är tacksam för att utbudet där var så begränsat: det var den enda buteljen i butiken som både hade åldersbestämning och som jag inte hade provat. Faktiskt är det nog bara andra eller tredje gången jag provar något från det anrika destilleriet Glen Grant. Flaskan har snabbt blivit min huswhisky: det är den jag häller upp här hemma när jag ska laga mat och lite tanklöst njuta av en trevlig whisky utan krusiduller....

Läs mer http://tjederswhisky.se/glen-grant-16-yo/

Bosse Bildoktorn – Med smak för whisky

Bo Andersson är nog mest känd för sin kunskap om bilar och som sitt alter ego “Bosse Bildoktorn”. Det många kanske inte vet är att han kallar sig Anglofil och har ett stort intresse för Storbritannien och whisky. Han håller bland annat whiskyprovningar och har skrivit två böcker om whisky. Vi kontaktade honom för en intervju och som alltid bjuder han på sig själv.

image

Bosse “Bildoktorn” Andersson

Hej Bosse. De flesta känner nog till dig som ”Bildoktorn” men hur skulle du presentera dig för Whiskytowers läsare? Precis om Karlsson på taket är jag ”en vacker och genomklok och lagom tjock man i...

Läs mer http://www.whiskytower.se/bosse-bildoktorn-med-smak-whisky

Bourbonboom Bourbonrekord

imageEnligt Kentuckys Distillers’ Association producerade statens bourbondestillerier 1 886 821 fat förra året, och det är högsta noteringen sedan 1967. Sedan år 2000 har konsumtionen gått upp med 315 procent.

Det allra högsta rekordet för bourbontillverkning sattes 1967, då handlade det om 1 922 000 fat, förra året var det alltså bara 35 179 fat mindre. Frågan är om rekordet kommer att slås i år, för det verkar inte vara någon hejd på den rådande bourbonboomen.

Idag ligger totalt 6 657 063 fat med mognande bourbon i Kentucky, den högsta noteringen sedan 1974 då det handlade om 6 683 654...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/anCYyTjcxp4/

Dalmore Vintage 2004 (46%)

Dalmore är kända för sina sherryfatslagrade whiskies. Dalmore Vintage 2004 är dock speciell då den endast är lagrad på bourbonfat. Först är den lagrad på ex-bourbonfat och sedan slutlagrats på 1st fill bourbonfat. Dessutom har man höjt alkoholhalten till fina 46% vilket ger mer kraft att bära dofter och smaker. Richard Paterson , master blender, ligger även bakom denna skapelse från Dalmore.

Dalmore Vintage 2004 är en 10 årig single malt som buteljerats på 46% ABV och som kostar 429 kr på Systembolaget.

image

Dalmore Vintage 2004 (46%)

Doft Kent: Citrusfrukter i mängder; apelsin, aprikos, grapefrukt och satsumas. Finns även en...

Läs mer http://www.whiskytower.se/dalmore-vintage-2004-46

Aberlour a´bunadh batch 54 (60,7%)

Aberlour har i sin a´bunadh hittat en egen väg. Denna utmärkta NAS-whisky vill föra oss tillbaka till ursprunget (a´bunadh betyder just ursprung). Man vill med den hylla destilleriets grundare James Fleming. Såväl flaskan, som skall symbolisera en medicinflaska, som själva whiskyn är så egen och så unik att den spelar i en egen liga. Dess kraftfulla karaktär och otroligt djupa sötma, tack vare lagringen på Oloroso Sherryfat, blir ofta en vattendelare mellan whiskyälskare. Antingen älskar man det, eller så hatar man det. Det finns inget mellanting. Att den dessutom är på fatstyrka bidrar också till dess unika doft och smak....

Läs mer http://www.whiskytower.se/aberlour-abunadh-batch-54-607

Finsk laphroaigchoklad godast?

imageVisst finns det en del choklad smaksatt med whisky, men frågan är om inte finska Dammenberg är bland de bästa.

Dammenberg är ett litet familjeägt företag som ligger i Sääksjärvi Lempäälä ungefär sex kilometer utanför Tampere. Där har de sedan 1994 gjort choklad, och redan från början utvecklade de sina produkter i samarbete med Finlands Celiakiförbund. Deras choklad är alltså helt fri från gluten, nötter och ägg, de gör också choklad utan soja, socker och mjölk. Dessutom är all deras choklad halal-certifierad

Och så gör de whiskychoklad alltså. Men deras choklad är minst sagt speciell, för den är smaksatt med...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/P-eCmFtuq9Q/

Amrut Regular (46%)

1948, strax efter att Indien blev självständigt från Storbritannien, grundades Amrut . Man började med att tillverka melasswhisky och rom. Men på 80-talet beslutade man sig för att börja tillverka en maltwhisky. Denna maltwhisky blandades med importerad whisky från Skottland innan den såldes. Lite senare på 90-talet hittade man några bortglömda tunnor av destilleriets maltwhisky och upptäckte då att med några extra år på ekfat kunde den bära sin egen smak utan inbladning av Skotska whisky. I början av 2000-talet började man exportera sin Single Malt till England där den snabbt blev uppskattad. Som andra land följde Sverige.

Amrut Regular...

Läs mer http://www.whiskytower.se/amrut-regular-46

Hyde No.1 Sherry Finished 10YO (46%)

HYDE Single Malt är en irländsk whiskey som är tillverkad i små serier på en traditionell kopparpanna. No.1 är lagrad i över 10 år i kolade, 1 st fill, ex-bourbonfat från Kentucky i USA, innan den avslutningsvis lagrats ytterligare tio månader i rostade spanska oloroso sherryfat.

Hyde No.1 är buteljerad vid 46% ABV och kostar 749 kr via Systembolagets beställningssortiment . Om ni vill läsa mer om just denna buteljering, rekommenderar vi Clydesdales hemsida (länk).

image

Hyde No.1 Sherry Finished 10YO (46%)

Doft Kent: Upplever den som söt, nästan sockrig. Tillsammans med fruktigheten blir det konserverad frukt i sockerlag… Aprikos, plommon och persika. Finns...

Läs mer http://www.whiskytower.se/hyde-no-1-sherry-finished-10yo-46

Öl: Dugges Six Ways

imageFör snart en månad sedan så släppte Dugges Bryggeri en första imperial stout i en serie de kallar Six Ways som innehåller sex varianter av samma grundöl. Fram till oktober kommer flera öl i serien.

För att ta vara på skillnaderna och kreativiteten hos sina bryggare gjorde de en Imperial Stout. De delade upp ölet i lika delar och gav sedan bryggarna fria händer. Resultatet blev sex vitt skilda varianter av ett och samma öl.

Först ut var Hop Hop Hop (nr 31028 , 33 cl, 39,90 kr) och bakom det stod bryggaren Robin Andersson. ”Torrhumlad till max med tre...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/KIFXFJOcQ-g/

Åldersnoja

Det händer i stort sett aldrig att vi hör det från någon som faktiskt har provat vår whisky, men det är ändå relativt ofta som vi på mässor etc får höra – mer eller mindre teatraliskt viskade – kommentarer om att ”den måste vara minst 12 år för att kunna vara bra”, eller ”svensk whisky är för ung för att smaka bra”. De som uttalar detta är alltid män, alltid i övre medelåldern och helt frankt, de har fel.

Ingen är tvingad att gilla Smögen eller någon annan whisky. Men eftersom det är synd att uttrycka kritiska åsikter när de...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/07/aldersnoja/

St:Germain likör: Fläder utmanar klassiker

image”One of the most influential cocktail components introduced in the last decade”, skriver New York Times. St-Germain har funnits sedan 2007 och redan året därpå kom den till Sverige. Idag är den en av de mest populära drinkingredienserna bland många erkända bartenders.

Likören St-Germain framställs av handplockade fläderblommor när dess smak och arom är som bäst, vilket innebär att skörden är begränsad till ett fåtal veckor varje vår. Varje flaska är märkt med vilken skörd just den är framtagen från. St-Germain innehåller inga konserveringsmedel, extrakt eller stabilisatorer och endast färska blommor används. Likören har en fräsch och ren smak av...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/L_L3hOXDFHE/

Ben Nevis MacDonalds Traditional (46%)

Detta är en single malt från Ben Nevis där man blandat in rökigare och kraftfullare destillat. Syftet är att replikera den stil som whisky hade på 1880-talet. Malten har man tagit från Port Ellen på Islay och den ligger på ca 35 ppm.

Så här beskriver destilleriet denna utgåva:

“Till minne av de 185 åren som Ben Nevis destilleriet existerat har vi försökt att återskapa denna berömda whisky som för nästan 130 år sedan, år 1882, såldes över hela världen, i många, många fler lådor än alla de andra Single malts som idag är så populära. Förhoppningsvis kommer lanseringen av...

Läs mer http://www.whiskytower.se/ben-nevis-macdonalds-traditional-46

Horst Lüning – From rocket sience to whisky tasting

Om du kan din whisky och din YouTube, har du med all säkerhet hört talas om Horst Lüning ! Horst är en av de största videobloggarna av whisky på internet idag – whisky.com . Tack vare hans utmärkta smaknoteringar och den stora skaran följare han har, blev han tidigare i år utnämnd till Keeper of the Quaich .

Vi kontaktade Horst för att höra hur han själv ser på sitt videobloggande och hur han kunnat utveckla sitt utmärkta doft- och smaksinne.

Glädjande kan vi därför ge er denna intervju med en av dagens största och seriösaste videobloggare om whisky: Horst...

Läs mer http://www.whiskytower.se/horst-luning-from-rocket-sience-to-whisky-tasting

Tullamores appstyrda drinkmaskin: En makalös isbrytarmanick!

imageNär man säger ice breaker tänker man kanske på två saker i första hand. Dels ett slags fartyg eller något som får igång samtal. Det här är maskinen som ska få lite torra events till härliga tillställningar med blomstrande konversationer.

En Ice breaker är ju egentligen en isbrytare vars uppdrag är att göra istäckta vattenleder fria från is så att andra båtar kan ta sig igenom farvatten där det annars inte går under vintern. Men en Ice breaker är också något som gör att ett samtal kan komma igång. Något som får konversationen att flöda till exempel i sociala sammanhang...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/_kfvEj50wFE/

Dalwhinnie Winters Gold (43%)

Dalwhinnie Winters Gold är framtagen för att drickas direkt från frysen!? Låter kanske konstigt, men det är inte första gången ett whiskydestilleri tar fram en whisky med samma rekommendation. Både Johnnie Walker Gold och Famous Grouse Snow Grouse är framtagna för att drickas iskalla.

Att frysa ner en whisky gör några saker med den: det hjälper till att maskera new make smaken (precis som vodka ofta rekommenderas med is och direkt från frysen) och det gör att whiskyn smakar mindre och blir mer anonym. Hur var och en vill avnjuta sin whisky är helt upp till hen. Vi valde att...

Läs mer http://www.whiskytower.se/dalwhinnie-winters-gold-43

Penderyn Madeira (46%)

Vi fortsätter vår Penderyn-vecka . Efter vår intervju med Stephen Davies i måndags och recensionerna av utgåvorna Celt och Peated , är det idag dags för en whisky som har slutlagrats på Madeira fat.

Penderyn Madeira är först lagrad på bourbonfat och sedan slutlagrad på Madeira fat. Enligt destilleriet definierar denna utgåva deras ”husstil”. Den är en NAS och är buteljerad vid 46% ABV. Tyvärr har denna utgåva inte ännu lanserats i Sverige, men finns att införskaffa via näthandel.

image

Penderyn Madeira (46%)

Doft Beppe: Försiktiga dofter. Vindruvvor och äpplen. Vanilj finns också närvarande och även kolafudge. Finns en ton av...

Läs mer http://www.whiskytower.se/penderyn-madeira-46

Penderyn Sherrywood (46%)

Så var det dags att avsluta en mycket trevlig Penderyn-vecka . Vi inledde veckan med en intervju med Stephen Davies och har sedan provat och recenserat Celt , Peated och Madeira .

Penderyn Sherrywood har åldrats i ex-bourbonfat och ex-olorosofat. Det är en NAS som varken är kylfiltrerad eller färgad och den är buteljerad vid 46% ABV. Tyvärr finns denna inte ännu att köpa i Sverige.

Vi vill dessutom tacka Barlow Wine (länk) för att de gjorde denna trevliga Penderyn-vecka möjlig!

image

Penderyn Sherrywood (46%)

Doft Beppe: Mustiga toner av russin, torkade plommon och fikon. Kaffe och choklad med ett uns...

Läs mer http://www.whiskytower.se/penderyn-sherrywood-46

Öl från Founders: Djävulsdansare Sumatrabönor

imageFounders Brewery i Michigan lanserar nu två nya öl på svenska marknaden: Devil Dancer oh Sumatra Mountain Brown.

Idag får vi via Wicked Wines ytterligare två öl från Founders Brewery i Michigan: Devil Dancer (nr 11742 , 35,5 cl, 12,0%, 64,90 kr) och Sumatra Mountain Brown (nr 11848 , 35,5 cl, 9,0%, 36:90 kr).

Devil Dancer har hela 112 IBU och är torrhumlad med tio olika humlesorter. Stilen kallas American Double eller Imperial IPA, fast många säger Double IPA. En entusiast har beskrivit det så här: ”Burnt sugar and caramel sweetness lay into the tongue while a big, clutching hop...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/f31mdZq2Eds/

Strathmill: Keiths arbetshäst

imageIdag finns i den lilla staden Keith vid River Isla tre destillerier i staden. Det minsta, Strathisla, lockar enorma mängder besökare, men till den verkliga arbetshästen Strathmill hittar mycket få.

Det är synd att så få hittar fram till destilleriet Strathmill med sina dubbla pagoder och grönskimrade fasader, men där finns inget besökscenter, där buteljeras ytterst sällan någon singelmalt utan de gör sin malt i tysthet till Diageos världsberömda blendwhiskies som J&B och en lång rad andra. imageSom vanligt är det till Gordon & MacPhail man måste bege sig om man vill uppleva den ovanliga och spännande whiskyn. Nu har...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/dH2IlYhxnDU/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se