Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Lagavulin 8 YO (48%)

Lagavulin 8 YO är första delen av destilleriets 200-årsjubileum. Vad som kommer att följa senare under året vet vi inte ännu. Just denna buteljering är en direkt hyllning till den viktorianska journalisten Alfred Barnard som skrev om Lagavulin i sitt banbrytande arbete ”The Whisky Distilleries of the United Kingdom” och som själv blev en älskare av rökig Islay whisky. Denna recension är dessutom den första av två olika Lagavulin under vår Lagavulin-vecka som inleddes med måndagens intervju med destillerichef Georgie Crawford (länk).

Lagavulin 8 YO 200th Anniversary Edition har mognat uteslutande på återfyllda amerikanska ekfat och är buteljerad vid 48%....

Läs mer http://www.whiskytower.se/lagavulin-8-yo-48

1 månad kvar. Nu startar vi nedräkningen!

Om en månad samlas whiskyvänner från när och fjärran här hos oss på destilleriet för den 10:e whiskyfestivalen på Box. I snart ett decennium har vi träffats, smakat, doftat, diskuterat, ätit, njutit av musik och gott sällskap. Nu firar vi 10 år med en extra häftig Festival. Rekordmånga whiskyföretag erbjuder spännande whisky från hela världen, P-floyd, jo ni läste rätt, avslutar lördagskvällen med en superkonsert. Det blir extra många Festivalbuteljer, Stefan Nordlander på scenen, hissnande flyguppvisning, ännu fler provningar, fulladdade mattält, skummande festivalöl från Oppigårds och framförallt, riktigt trevligt sällskap. Så om du inte har köpt biljetter än så är...

Läs mer http://boxwhisky.se/1-manad-kvar-nu-startar-vi-nedrakningen/

Georgie Crawford – Destillerichef Lagavulin

Lagavulin är ett av de mer klassiska destillerierna i Skottland. Inte minst här i Sverige är dess karaktäristiska rökiga whisky älskad. Hur många har inte provat Lagavulin 16 ? I och med att man i år firar sitt 200-årsjubileum och i samma veva lanserar sin nya buteljering Lagavulin 8 , bestämde vi oss för att försöka få en intervju med destillerischef Georgie Crawford . Självklart ställde hon upp och berättar om hur hon ser på Lagavulin och sin egen karriär.

Denna intervju inleder också en liten Lagavulin-vecka här på Whiskytower. Vi kommer att recensera Lagavulin 8 på onsdag och Lagavulin...

Läs mer http://www.whiskytower.se/georgie-crawford-destillerichef-lagavulin

Innis Gunn: Dougal Sharp firar 30 år i bryggeribranschen

Med denna förstautgåva firar bryggmästare Dougal Sharp 30 år i bryggeribranschen, en karriär han inledde som tonåring på sin fars bryggeri i Edinburgh.

– När jag insåg att jag varit i bryggeribranschen i 30 år så slogs jag av en sak. Vart tog tiden vägen? Men från mina första dagar på bryggeriet med min pappa på Caledonian Brewery i Edinburgh, visste jag att öl skulle bli en stor del av mitt liv.

Och det kan man ju lugnt säga att det blivit. Vår första Vintage någonsin är ett mycket speciellt öl på många vis, berättar Dougal ”Gunn” Sharp. För det...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/MGPaDD6mR34/

Glenmorangie Milsean NAS (46%)

Vi avslutar vår Glenmorangie-vecka med att recensera den senaste utgåvan från detta delikata destilleri.

Glenmorangie Milsean , som uttalas ’meel-shawn’ och betyder ”söta saker” på gaeliska, är en mycket trevlig whisky som är en del av deras populära Private Edition serie. Den är slutlagrad 2,5 år på 154 rostade portugisiska rödvinsfat. Innan dess är spriten lagrad på ex-bourbon. Den har ingen åldersangivelse.

Glenmorangie Milsean är buteljerad på 46% och kostar 899 kr på Systembolaget.

image

Glenmorangie Milsean NAS (46%)

Doft Beppe: Vanilj och honung. Blommor och frukt. Persika och omogen ananas. Kaffe med en lätt touch av choklad. Mandel och pärlsocker....

Läs mer http://www.whiskytower.se/glenmorangie-milsean-nas-46

Glenmorangie Nectar d’Or Sauternes Cask (46%)

Dagens Glenmorangie under vår temavecka har lagrats de två sista åren av totalt 12 på franska söta dessertvinsfat (Sauternes fat). Glenmorangie Nectar d’Or är från samma ’Extra Matured’-serie som Lasanta och Quinta Ruban . Nectar d’Or har precis som de övriga först lagrats 10 år på ex-bourbonfat. Med skillnaden att Nectar d’Or slutligen har lagrats 2 år på Sauternes dessertvinsfat. Naturligtvis är hela idén med serien ”Extra Matured” att visa upp Glenmorangie whisky som en grund för andra smaker.

Glenmorangie Nectar d’Or  är buteljerad på 46% och kostar 605 kr via Systembolaget .

image

Glenmorangie Nectar d’Or Sauternes Cask (46%)

Doft Beppe:...

Läs mer http://www.whiskytower.se/glenmorangie-nectar-dor-sauternes-cask-46

Mackmyras kungliga whisky Moment XVI

I mars 2009 fick Mackmyra svensk Whisky besök av Sveriges konung Carl XVI Gustaf. Den whiskybatch som destillerades samma dag fylldes på svenska ekfat i storlekarna 30, 100 och 225 liter och placerades i whiskylagret i Bodås gruva, 50 meter under jord.

De svenska ekfaten är Mackmyras mest exklusiva fat. För att hedra Kungen, som nyligen fyllde 70 år, buteljerar de nu faten och lanserar flaskorna i deras mest exklusiva serien Moment. – Självklart var det en speciell dag för oss den där kyliga marsdagen för sju år sedan när Kungen kom på besök. Därför känns det extra kul att nu...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/0oRFR-vorJg/

Glenmorangie The Quinta Ruban Port Cask (46%)

Den tredje whisky som vi provar under vår Glenmorangie-vecka är även den från destilleriets ’Extra Matured’-serie, nämligen The Quinta Ruban Port Cask . Om du missade intervjun vi publicerade i måndags med Dr Bill Lumsden , som var innovatören när det gäller slutlagringar av whisky, hittar du den här .

Glenmorangie The Quinta Ruban är från samma ’Extra Matured’-serie som Lasanta och Nectar d’Or . Quinta Ruban har precis som de övriga först lagrats 10 år på ex-bourbonfat. Med skillnaden att Quinta Ruban slutligen har lagrats 2 år på Quinta Ruban portvinsfat. Naturligtvis är hela idén med serien ”Extra Matured”...

Läs mer http://www.whiskytower.se/glenmorangie-quinta-ruban-port-cask-46

Carlsberg: Öl som för 133 år sedan

Forskare på Carlsbergs forskningslaboratorium hittade jäst som överlevt i en flaska från 1883. De påbörjade ett intensivt arbete för att utvinna levande jästceller från flaskan. Och lagom till Carlsbergs forskningslaboratoriums 140-årsjubileum har man lyckats återskapa världens första kvalitativa lager i sin mest autentiska form – av originaljästen från 1883 och med exakt samma recept, ingredienser och bryggteknik som för 133 år sedan, en teknik som då revolutionerade bryggarkonsten. Fram till dess var ölbryggning en oförutsägbar konst som ofta resulterade i odrickbara öl på grund av den så kallade ölsjukan. Carlsbergs forskningslaboratorium upptäckte 1883 den rena jäst som gjorde det möjligt att...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/oMPO1Wmd7DA/

Glenmorangie Original 10 YO (40%)

Vi inledde vår Glenmorangie-vecka med en intervju med Dr Bill Lumsden igår ( länk ) och idag fortsätter vår djupdykning i destilleriet och deras olika utgåvor av subtil whisky.

Först ut för recension är destilleriets flaggskepp och ryggraden bland de olika utgåvorna. Det är en 10 årig single malt som mognat på både 1st och 2nd fill ex-bourbonfat från Missouri i USA.

Glenmorangie Original 10 YO är buteljerad på 40 % och kostar 415 kr via Systembolaget .

image

Glenmorangie Original 10 YO (40%)

Doft Beppe: Gräs, blommor, vanilj och frukt. Citrus och hö. Det är nästan lite gräddig och krämig....

Läs mer http://www.whiskytower.se/glenmorangie-original-10-yo-40

Glenmorangie Lasanta 12 YO (43%)

Whisky nr 2 som vi provar under vår Glenmorangie-vecka är från destilleriets ’Extra Matured’-serie, nämligen Glenmorangie Lasanta . Om du missade intervjun vi publicerade i måndags med Dr Bill Lumsden , som var innovatören när det gäller slutlagringar av whisky, hittar du den här .

Glenmorangie Lasanta är från samma ’Extra Matured’-serie som Quinta Ruban och Nectar d’Or (som vi kommer att recensera härnäst). Lasanta har precis som de övriga först lagrats 10 år på ex-bourbonfat. Med skillnaden att Lasanta slutligen har lagrats 2 år på Oloroso sherryfat. Detta gör den till ”sherry avslutad”, vilket betyder att det inte riktigt...

Läs mer http://www.whiskytower.se/glenmorangie-lasanta-12-yo-43

Initium: en oberoende buteljering av Grythyttan single Maltwhisky

Efter min kritik av den bristfälliga informationen angående Nordmarkens släpp av Initium igår har ett svar har inkommit från Nordmarkens destilleri, som klargör vad gäller vad det egentligen är för whisky. Sent igår kväll skrev de följande på sin Facebookvägg :

”Hejsan, Vi har varit frånvarande under dagen men har förstått att det finns frågetecken kring vår lanserade whiskyprodukt, Initium. Vi har i tidigare fb inlägg varit tydliga med att det handlar om en oberoende buteljering och ber om ursäkt för att vi varit otydliga i den senaste informationen från igår. Här kommer mer detaljer om vår produkt, Initium.

Initium...

Läs mer http://tjederswhisky.se/initium-en-oberoende-buteljering-av-grythyttan-single-malt-whisky/

Dr Bill Lumsden – Whisky innovatören

En legend inom whiskyindustrin, inte minst när det gäller slutlagring på olika fat, är Dr Bill Lumsden . Denne innovatör har för alltid förändrat whiskyindustrin med sina experiment, och han anses idag som en av världens bästa whiskytillverkare. För er som kan er whisky vet att han är hjärnan och ytterst ansvarig för varje droppe whisky när det gäller Ardbeg och Glenmorangie .

Vi är därför stolta att idag kunna publicera en intervju med Dr Bill Lumsden . Intervjun kommer att följas av fem recensioner av olika Glenmorangie under kommande dagar denna vecka.

I vanlig ordning kommer vi att presentera intervjun...

Läs mer http://www.whiskytower.se/dr-bill-lumsden-whisky-innovator

Initium: en ny svensk whiskyskandal?

Vi har tidigare uppmärksammat det lilla destilleriet Nordmarkens destilleri här på Tjeders whisky. De har nu, som de skrev på sin Facebookvägg igår , sin ”första whiskyprodukt, med namnet ’Initium’, klar för leverans”. Den kan beställas via privatimport på Systembolagets hemsida.

Såhär ser flaskan och etiketten ut:

image

Initium: en whisky som inte kommer från Nordmarkens destilleri.

Jag har ett par allvarliga invändningar mot hur Nordmarkens destilleri väljer att marknadsföra denna produkt och framför allt mot designen på etikett och kartong. Som Ingmar Karls förklarade för mig i en intervju i februari är Initium en oberoende buteljering av whisky, inte whisky...

Läs mer http://tjederswhisky.se/initium-en-ny-svensk-whiskyskandal/

Dugges Nr. 2 av 6

För snart en månad sedan så släppte Dugges Bryggeri en första imperial stout i en serie de kallar Six Ways som innehåller sex varianter av samma grundöl. För att ta vara på skillnaderna och kreativiteten hos sina bryggare gjorde de en Imperial Stout. De delade upp ölet i lika delar och gav sedan bryggarna fria händer. Resultatet blev sex vitt skilda varianter av ett och samma öl.

Först ut var Hop Hop Hop (nr 31028 , 33 cl, 39,90 kr) och bakom det stod bryggaren Robin Andersson. ”Torrhumlad till max med tre sorters amerikansk humle”.

Den 1 juni kommer variant Nr. 2 i...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/pzePGhkTwUY/

Whiskyprojektet i Arboga fortsätter

I augustii i fjol intervjuade vi  Oskar Bruno ( länk till den intervjun ) som leder uppbyggnaden av det nya whiskydestilleriet i Arboga och som kommer att ha rollen som destillerichef.

Nu är vi väldigt intresserade att höra hur det går med detta spännande projekt. Vi kontaktade därför Oskar återigen för att höra hur situationen är och hur projektet fortskrider.

image

Oskar Bruno

Hur går det med byggandet av destilleriet i Arboga? Byggnationen går framåt. Vi har idag tagit emot mäskningsutrustningen från Tyskland, samt kopparpannorna från Italien. Vi kommer under de närmsta veckorna ta emot resterande mängd rostfria tankar sam behövliga värmeväxlare...

Läs mer http://www.whiskytower.se/whiskyprojektet-arboga-fortsatter

English Whisky Peated Moscatel Selected by Clydesdale (58.7%)

Tack vare Clydesdale fick vi möjlighet att prova whisky från Englands första single malt destilleri – The English Whisky Co. I november 2006 kom de första dropparna ur pannorna. Ett litet och spännande destilleri där man fyller ca 13 fat i veckan.

I måndags publicerade vi vår recension på English Whisky, Sassicaia Cask Selected by Clydesdale (57.1%). Idag provar vi en annan av de whisky som Clydesdale ligger bakom från samma destilleri.

English Whisky Peated Moscatel Selected by Clydesdale är en rökig whisky som buteljerats på 58,7%. Den kostar även den 939 kr via Systembolaget. Destillerad 2007 och buteljerad 2016...

Läs mer http://www.whiskytower.se/english-whisky-peated-moscatel-selected-clydesdale-58-7

Backyard Brewery: Ljus lager för cyklister

Försäljningen av alkoholfria drycker på Systembolaget fortsätter att öka stadigt och på bara fem år har sortimentet fördubblats. Samtidigt växer cykelkulturen och blir en allt mer populär del av den hälsosamma och miljömedvetna livsstilen. Något som experimentbryggeriet Backyard Brewery i Falkenberg tagit fasta på när de bryggt High Wheeler som lanseras den 1 juni. – Vi ville skapa ett modernt alkoholfritt öl och inspirerades av gemenskapen i den urbana cykelkulturen. Att döpa det till High Wheeler blev den perfekta metaforen: stort hjul – mycket smak, litet hjul – ingen alkohol, säger Backyard Brews Brand Manager Nils Nordqvist.

Backyard Brewery High...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/K5nY8i_gOtQ/

Dave Broom – Engagerande whisky konnässör

Vi är mycket stolta att kunna presentera en intervju med en mycket omtyckt och känd whisky konnässör – Dave Broom . Denne mycket sympatiske och otroligt kunnige mångsysslare inom sprit och whisky tog sig tid att svara på våra frågor.

Dave Broom är en innovatör som inte räds att använda single Maltwhisky i drinkar eller att säga sin åsikt. I vår intervju får vi bland annat veta hur Dave ser på sitt skrivande och hur han hinner med alla sina uppdrag. Dessutom får vi veta vad han rekommenderar att blanda Lagavulin eller Old Pulteney med när man vill göra en...

Läs mer http://www.whiskytower.se/dave-broom-engagerande-whisky-konnassor

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se