Smögen Whiskyblogg

Om detaljhandelsmonopolets vara…

Detta är inte någon politisk blogg. Vi har dock som en följd av vår verksamhets natur oundvikligen en del områden där vi på ett mycket påtagligt sätt påverkas – eller drabbas – av vad olika politiska inriktningar debatterar eller beslutar. Skatter är en sådan fråga, en annan är detaljhandelsmonopolet (d.v.s. Systembolagets monopol) och den debatterade och utredda frågan om s.k. gårdsförsäljning av alkohol.

Det här är förresten ett tämligen långt inlägg, med en del rätt bestämda åsikter. Vilket du som läsare härmed varnats för. Tack för att du fortsätter läsa!

Ansvarig minister i nu sittande regering, Gabriel Wikström (S), har...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/12/om-detaljhandelsmonopolets-vara/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=om-detaljhandelsmonopolets-vara

Arran Bere barley (10 yo)

”Bere” är en gammaldags kornsort som användes förr i tiden, fram till någonstans mitten av 1900-talet. Det var härdigt och tålde därför de skotska väderförhållandena väl. Idag odlas det i mycket liten skala igen, främst genom olika instituts och skolors arbete med att hålla mångfalden vid liv. Att göra whisky baserat på Bere har enligt uppgift inte gjorts på bra lång tid, förrän för ungefär tio år sedan, då såväl Bruichladdich som Arran beslöt att producera råsprit från just Bere igen. I små mängder – och med ett avsevärt sämre utfall i liter alkohol per ton än från dagens normala...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/12/arran-bere-barley-10-yo/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=arran-bere-barley-10-yo

Nya buteljeringar!

På torsdag den 20 november 2014, kl 10:00, släpps våra andra och tredje buteljeringar genom Systembolagets hemsida ( www.systembolaget.se ). Det är precis som med Smögen ”Primör” fråga om ett s.k. webbsläpp, vilket betyder att flaskorna inte kommer att stå på hyllan i någon butik, utan att de endast beställs via www.systembolaget.se och hämtas upp i valfri butik i landet.

 

De båda buteljeringarna är dels vår första single cask, från f.d. Makers Mark Bourbonfat med vårt nr 20/2011, dels första delen i en serie om fyra buteljeringar som belyser sherryfatens påverkan på vår whisky, ”Sherry Project 1:1” (att följas...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/11/nya-buteljeringar/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nya-buteljeringar

Händer i november

Ute härjar gråheten tämligen rejält, precis som det brukar vara i Bohuslän i november. Grått, fuktigt och rått – eller, ja, så kallt är det verkligen inte ännu, för värmen dröjer sig kvar. Men, om vi lämnar vädret och går in för att se vad som händer före julruschen, vad finner vi då?

Den stora nyheten är två: vi släpper våra andra och tredje buteljeringar, båda två samtidigt, den 20 november kl 10:00 via Systembolagets så kallade ”webbsläpp”. De blir alltså enbart tillgängliga på systembolaget.se från och med kl 10:00 den 20 november, så länge som de nu räcker. Den...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/11/hander-i-november/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=hander-i-november

En spaning om malt

Efter lite iakttagande av tillgängliga buteljeringar de senaste åren och studier under resor känns det som att det finns underlag för att dra en och annan slutsats. Andra har i och för sig redan gjort liknande, men varför inte ge ytterligare en syn på saken?

Utbudet av maltwhisky har nog i sig aldrig varit större än det är just nu. Men det går å andra sidan också åt en mer inskränkt riktning. Hur går då detta ihop? Jo, maltwhisky är – med rätta - allt populärare och detta inser de som äger destillerier eller varumärken inom ”produktkategorin” (som det så fint...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/11/en-spaning-om-malt/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=en-spaning-om-malt

Regn och lågtryck

Efter den varma och väl i huvudsak torra sommaren och tidiga hösten – som närmast varit som sommar – så har det nu anlänt ett rejält och kompakt s.k. vädersystem in över västkusten. Regn hela dagen idag, imorgon, på fredag och troligen även delar av lördagen. Låt oss hoppas att alla brunnar är väl rensade…

Regnvädret innebär också att det är lågtryck som gäller. Samt att temperaturen håller sig i det lägre spannet. Båda dessa fysikaliska förutsättningar underlättar produktionen av ny whisky. Förutom att regnet som faller över oss går till Lilla Dale Vatten (eller ”Va-ann” som det heter här) och sedan...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/10/regn-och-lagtryck/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=regn-och-lagtryck

Stockholmsmässan, rapport

Så har då årets största mässa passerat – Stockholm Beer & Whisky Festival 2014, vilken som vanligt går sista helgen i september och första helgen i oktober. Sex dagar (tor-lör) totalt och öppet för besökare under sammanlagt 68 timmar. Enligt uppgift 37000 besökare totalt och därmed samma siffra som förra året, om än ”något annorlunda fördelade än vanligt” (det kändes som färre än föregående år, var vårt intryck). Inte någon mer påfallande hög berusningsgrad annat än hos enstaka besökare och den största överraskningen stod väl strippan i (enbart) päls och lite fisknät för, då det skulle delas ut knallrosa visitkort...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/10/stockholmsmassan-rapport/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=stockholmsmassan-rapport

Nya buteljeringar, november

Vi har lämnat ut viss information redan tidigare och på bränneriet har det också funnits möjlighet att prova på en av dem…men här är nu fylligare information om de två nya buteljeringar som vi närmast har på gång!

Smögen single cask 20/2011. Detta är en single cask-buteljering från ett f.d. Makers Mark Bourbonfat, normalt kallat ”first fill Bourbon barrel” inom whiskyindustrin, fyllt den 10 juni 2011 och buteljerat i augustii 2014, efter denna mycket varma sommar där mognaden drivits på ytterligare. Det blev 378 flaskor à 50 cl och vid en styrka om 60,9 %. Karaktären är synnerligen mogen för att vara...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/09/nya-buteljeringar-november/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nya-buteljeringar-november

Hösten 2014

Efter den besöksintensiva sommarperioden har vi nu ett uppehåll i produktionen under september. Men vi är inte sysslolösa för det, utan väntar mest på svalare väder och de ideala omständigheterna för produktionen – whisky produceras året om, men det görs gärna under den svalare tiden på året. Under det att vi väntar på att löven skall börja falla så håller vi oss dock upptagna av urval av fat och buteljeringar. Detta tar mycket tid i anspråk och måste givetvis bli bra, så det gäller att lägga ner det man kan i det (nämligen sin själ och passion). Mer info om...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/09/hosten-2014/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=hosten-2014

Fatstyrka

Under sommaren har vi fått en del frågor och kommentarer från besökare till bränneriet, beträffande styrkan som vi buteljerat vår Smögen ”Primör” vid, nämligen 63,7 %. Detta är ett välkänt ämne som har berörts tidigare, men då det är så återkommande och för all del viktigt så tar vi det här igen.

Valet när man buteljerar står principiellt mellan att späda ner till en förutbestämd styrka, eller att låta whiskyn ha den styrka som den har från fatet eller faten den töms från. Råspriten fylls för vår del i fat antingen runt 70 % direkt från sprittanken, eller nedspädd med...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/08/fatstyrka/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fatstyrka

4 år

För fyra år sedan idag, d.v.s. den 20 augustii 2010, fyllde vi vårt första fat med råsprit här på Smögen Whisky. I och för sig kan det sägas ha varit ett större steg förra året, när det fatet ”fyllde whisky” i och med treårsdagen, men vi har nu ännu ett år under bältet och dessutom med såväl den första buteljeringen av whisky – Smögen ”Primör” – som vår karaktärsfulla London Dry Gin – ”Strane” – ute i två versioner. Dessutom har vi märkt att fler är intresserade av att reservera egna fat på 30 eller 50 liter hos oss och...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/08/4-ar/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=4-ar

Smögen Primör, bra kritik

Vår första buteljering, Smögen Primör, som släpptes i mars i år (och som alltjämt finns att beställa från Systembolagets centraldepå, artnr 40496-02, till valfri butik), har nu börjat sprida sig runtom i världen och har gjort ett nedslag i Israel, via Skottland. Den inom whiskyentusiastkretsar välkände Gal Granov har gett ett klart positivt omdöme om Primör och om vart vi är på väg med Smögen på det hela taget. Läs vidare här: http://whiskyisrael.co.il/2014/06/29/tasting-smogen-primor-swedish-whisky/...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/07/smogen-primor-bra-kritik/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=smogen-primor-bra-kritik

Öppet under sommaren 2014

Vi har under sommaren 2014 öppet för visningar onsdag-lördag varje vecka från den 2 juli till den 16 augustii, kl 15:30 och kl 17:00. En visning tar ca en timme, kostar 100 kr/person och möjlighet till provsmakning av vår whisky och gin i samband med visningen finns. Visningen går igenom hela vår process för att tillverka råsprit och sedan låta den mogna till färdig whisky.

Grupper större än en handfull personer bör boka plats. Särskilt på lördagar kl 15:30 är det klokt att höra sig för om hur bokad visningen är, då det blir fullt vid ca 25 personer.

Notera...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/07/oppet-under-sommaren-2014/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=oppet-under-sommaren-2014

Aberlour a’bunadh (batch 47)

Ett normalt sett pålitligt s.k. ”sherrymonster” med högt värde för pengarna (dryga 600 kr) har under en räcka av år varit Aberlour med sin ”a’bunadh”, en buteljering vid cask strength, från enbart Sherry butts, d.v.s. f.d. Sherryfat på ca 500 liters volym. Vi har nu tydligen kommit ända till batch nr 47…

Aberlour a’bunadh, batch 47 @ 60,7 % – doft med väldigt uppenbara toner av såväl sherryfat som Sherry i sig; rostad ek, grillad apelsin, mörk kola, bränd ved och en lätt vinositet. Maltig och vinös sötma i smaken, med toner av mörk apelsinkola och utbränd brasa. Eftersmaken drar...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/07/aberlour-abunadh-batch-47/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=aberlour-abunadh-batch-47

Bruichladdich 10 yo

Efter att tidigare ha reviderat Bruichladdichs nuvarande 10 yo-buteljering lämnades flaskan halvfull under en period. Det var därför dags att åter besöka den, för att se om den hade förändrats på något sätt och i så fall hur; detta är inte helt ovanligt med maltwhisky, att den förändras i karaktär med lagom luftning och då oftast till det bättre. Uppfattningen har annars varit att den nuvarande buteljeringen (2013/2014) inte riktigt nått upp till samma riktigt höga nivå som den första 10 yo som släpptes 2011 och som var lysande.

Bruichladdich 10 yo ”Laddie Ten” @ 46 % – doft med...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/06/bruichladdich-10-yo/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=bruichladdich-10-yo

Talisker 10 yo

Talisker har länge varit en favorit, både för hög kvalitet och för den tämligen unika karaktären som den erbjuder, med sin sälta i kombination med kryddig sötma och viss rök. ”The lava of the Cuillins” som den kände whiskyförfattaren Michael Jackson benämnde den (Cuillins är namnet på bergskedjan på den vilda ön Skye, där Talisker har sitt hem). Ganska välförtjänt epitet.

I sina bästa stunder är Talisker utan tvekan bland såväl de bästa som de mest karaktärsfulla maltwhiskies som världen har att erbjuda. Samtidigt har den vunnit en (för sin speciella karaktär) enormt stor spridning som en av de ursprungliga...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/06/talisker-10-yo/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=talisker-10-yo

anCnoc ”Tushkar”

Knockdhu distillery, ägt av Inver House, har för att undvika sammanblandning med Knockando distillery (och whisky) valt att sedan rätt lång tid marknadsföra sin whisky under namnet ”anCnoc”. Den vanliga 12 yo är på Systembolaget en klart prisvärd, fräsch, torrt fruktig och lätt blommig whisky med mer karaktär än vad både pris och en första anblick ger vid handen. Nu har man (som en hel del andra) valt att producera även en torvig version av sin whisky. Intressant nog har man nu (2014) släppt den i inte en, utan tre olika versioner. För Sveriges del får vi exklusivt hit en...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/06/ancnoc-tushkar/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ancnoc-tushkar

Enhetliga fat?

Detta med whiskyns mognad och utveckling i faten (alltid av ek) är nog den mest fascinerande delen av att skapa whisky. Redan i den relativt snabba del av det hela som omvandlar malt till råsprit är det ett skapande snarare än en produktion; det krävs känsla för att få det rätt och inget är för evigt förutsägbart. Men när det gäller den avsevärt långsammare del av det vi gör som spänner från att fylla ett fat med råsprit till dess det tappas för buteljering – det är då det blir till mycket stor del konst.

De flesta frågor vi får...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/06/enhetliga-fat/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=enhetliga-fat

Koppar – varför?

Ibland får vi frågan varför det är koppar i våra kittelpannor (”pot stills”). Det är en bra fråga. För varför använder man inte modernare material som rostfritt stål?

Ursprungligen valdes koppar som material därför att det var enkelt att forma till de olika delarna. Det var också ett relativt överkomligt material. Inte hade man heller rostfritt stål då, på 1400-talet när det hela började så smått (tror man – det där med första datum är omöjligt att definiera säkert).

Men idag beror valet av koppar som material, dess höga kostnad till trots, på att det är helt nödvändigt för att...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/06/koppar-varfor/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=koppar-varfor

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se