Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Reflektioner om att tjäna pengar på whisky

Den svenska gemenskapen omkring whisky är stor, kärleksfull och härlig. Jag har fått jättemånga nya vänner under de senaste två åren, bara genom att umgås online och på någon enstaka mässa här och där. Det finns en anda av hjälpsamhet, en gemensamhetskänsla och en stark känsla av tillhörighet. Jag älskar denna gemenskap, och den betyder mycket för mig.

Ibland är gemenskapen dock något hysterisk, ibland irriterande, ibland tröttsam och ibland hycklande. Bland svenska whiskyentusaister är särskilt beteendet att tjäna pengar på whisky en ypperligt öm punkt. Det är bara legitimt under vissa, väldigt specifika förutsättningar. Den som inte följer de...

Läs mer http://tjederswhisky.se/reflektioner-om-att-tjana-pengar-pa-whisky/

RÅ – vår råsprit

Som ni läsare av denna blogg säkert redan vet så släppte vi en batch om drygt 1100 små (200 ml) flaskor av vår råsprit – kallad ”RÅ” – förra veckan, där Systembolaget fick 864 flaskor att fördela. Råsprit är det destillat som vi producerar helt själva på bränneriet och som läggs på ekfat för att efter minst tre års lagring bli whisky. När det gäller RÅ så är den dock helt olagrad, direkt från spritpannan utan spädning, med 71 % alkoholhalt. Eftersom det är vår råsprit så är den också tillverkad av tungt torvrökt malt.

Nu har vi märkt att...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/04/ra-var-rasprit/

Smakresan: Hong Kong strong ale

När ostindiefararna på 1700-talet gjorde den långa resan till Asien fanns förstås rejäla mängder öl ombord. Den förvarades i fat men faten var inte bara praktiska som kärl utan gav även en viss konserverande effekt. Under sitt besök i Hong Kong fick Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson fundera på hur ett öl skulle bryggas för att kunna klara en flera månader lång seglats.

Tillsammans med Mackmyras whiskyexpert Eric Bräck diskuterar han olika typer av ekfatslagring och vilken påverkan de har på drycken. Inspirerad av både Eric och det brittiska imperiets ölproduktion väljer Richard att göra en strong ale, som kommer att lanseras...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/zWH7HNxpIl0/

Oban: Stor nyhet från liten bukt

imageOban är gaeliska för liten bukt och år 1794 byggdes Oban Distillery av bröderna Stevenson och än idag lever deras arv kvar. Master Blender, Dr Craig Wilson, övervakar noggrant varje del av lagringsprocessen. Den sker i flera steg där varje fat, nya och gamla, sherry och amerikansk ek, bidrar med egna unika egenskaper. Efter varje mognadssteg får dryckerna gifta sig i små fat. Denna typ av mognad integrerar alla smaker och ger en välbalanserad, rundad och fylligare single maltwhisky. – Den unika och komplexa smaken i Oban Little Bay återspeglar dess miljö. Inbäddad mellan klipporna och havet på Skottlands västkust...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/7yo6HtgNjiM/

Spellista för en blivande whiskylegend

Vi har sett Jan Beckers hos ett par stora andra whiskyföretag tidigare men det verkar som att han hittat hem nu. I senaste numret av Allt om Whisky nummer 2/2016 har vår journalist Andreas Grube intervjuat honom och vi får lära känna Jan och hans spännande vardag hos Douglas Laing.

imageAllt om Whisky bad honom göra en spellista på Spotify bara för våra läsare och det gjorde han med nöje. Han har musik som bästa vän när han reser runt hela världen. Vi kan väl bara säga att han njuter av all slags musik.

Lyssna på Spotify:  Jan Beckers på Douglas...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/uPvFg4_5hqk/

Kilchoman – Gårdsdestilleriet på Islay

Ett tämligen nytt destilleri på Islay är Kilchoman som grundades 2005 och som har tagit svenska rökälskare med storm. Vi kontaktade ägaren och destillerichefen Anthony Wills för en intervju. Anthony berättar om att han har en bakgrund som oberoende buteljerare innan han beslutade sig för att starta ett destilleri. Han berättar även om samarbetet de hade med Box Destilleri, när Box stod i startgroparna.

image

Anthony Wills, Founder and Managing Director of Kilchoman Distillery

Hi Anthony! Please introduce yourself to our readers. I’m Anthony Wills, the founder and managing director of Kilchoman Distillery.

What did you work with before you started...

Läs mer http://www.whiskytower.se/kilchoman-gardsdestilleriet-pa-islay

Whiskybloggen: Malmö Öl Whiskyfestival

Att gå på whiskymässa är alltid trevligt. Malmös Öl & Whiskyfestival är inget undantag. Festivalen hölls i mässhallen vid Malmö Arena i Hyllie. För en whiskyintresserad kan det kännas ganska rörigt. Ölmässan är klart större och drar förstås till sig en yngre publik men också andra som är intresserad av procenten. Därför fanns det en hel del som var lite rund under fötterna när de stegade in på whisky-delen av mässan. Det var det negativa på en sån stor mässa. Men förstås träffade man många whiskyentusiaster som doftade och smakade på dessa ädla drycker. Jag får väl erkänna att jag...

Läs mer http://maltytowers.se/2016/04/04/whiskybloggen-malmo-ol-whiskyfestival-3/

Hur smakade bourbon 1838?

imageDen 8 april kommer 80 flaskor av destilleriets ytterst begränsade specialutgåva Woodford Reserve Master’s Collection 1838 Style White Corn till Systembolaget. Ni kan läsa lite mer om den i vårt senaste tidningsnummer (ute nu) och ni har väl inte missat att vi under året har USA som ett återkommande tema?

– Med denna Master’s Collection har vi gjort en resa tillbaka i tiden för att skapa en ny bourbon utifrån vårt destilleris historiska rötter, säger Morris. Det lilla destilleriet Woodford Reserve ligger i en dal vid bäcken Glenn’s Creek i Kentucky. Det sägs att destillering har pågått där sedan 1700-talet,...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/29n8EAdmjZg/

Ailsa Bay Utgåva 1 – NAS (48,9%)

Ailsa Bay låter lite som en sån där soldränkt plats som man besöker i TV-programmet När och Fjärran , men det kan inte vara mer från sanningen. Istället för en lagunvacker havsvik i närheten av ekvatorn, ligger Ailsa Bay Distillery i ett from av industriområde inbäddat i Girvan Grain Distillery. Mer likt ett oljeraffinaderi. Så i själva verket är Ailsa Bay ett destilleri i ett destilleri… Platsen är South Ayrshire nära den skotska västkusten i Lowlands.

Mer information om destilleriet och om den whisky som William Grant & Sons vill skapa, finns att läsa i Beppes redogörelse från sin resa...

Läs mer http://www.whiskytower.se/ailsa-bay-nas-batch-1-489

I’ll be tasting that Mortlach 75 YO tomorrow

It’s true, it’s happening, yes you are right to dislike me, and yes you should be envious.

Tomorrow, I’ll be attending a tasting led by Stuart Urquart at Gordon & MacPhail , during which a bottle of Mortlach 75 YO – the oldest whisky ever bottled – will be opened and shared together with people mad enough to purchase tickets for such an event. This is huge. Only 100 bottles were released, and trust me, the price for these babies is so steep it’s safe to say that most will never be opened. I’m feeling like a seven-year-old on Christmas...

Läs mer http://tjederswhisky.se/the-mortlach-75-yo-tomorrow/

Glenmorangie: Global utmärkelse till Bill Lumsden

image

Doktor Bill Lumsden som har titeln ”Director of Distilling, Whisky Creation & Whisky Stocks” står bakom skapelserna både hos Glenmorangie och Ardbeg. Han hyllas som en ”pionjär i maltwhiskyindstrin”. Rupert Wheeler, chef för utmärkelserna kommenterade:

– Varenda gång jag pratar med honom konstaterar jag att hans entusiasm och kunskap om whisky är, för att uttrycka det milt, smittande.

Doktor Bill är en av dem inom whiskybranschen som fått flest utmärkelser. Förra året mottog han ”Special Recognition Award for a Master Distiller/Blender” vid International Spirits Challenge. Och tre gånger har han utnämnts till ”Industry Leader of the Year” av The Malt...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/C1iti61ZCoI/

Öl: The Garage Project – nu i Sverige

image

De tre bryggarna flyttade in i en före detta bensinstation, så namnet kom lite av sig självt – det var ju ett garage de arbetade i. Men det var inte bara därför – de ville närma sig det hela med en sorts ”garagementalitet”, de ville tänka utanför boxen, göra något annat. ”Project” lade de till för att det är fråga om just ett projekt – en pågående process som de tänker vidareutveckla.

Och den pågår fortfarande. Nyligen kom via Cask Sweden La Calavera Catrina 6% (nr 11245 , 36,90 kr) och Day of the Dead 6,7% (nr 11254 , 35,90...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Nf3wIWQuMC4/

Råsprit, idag på Systembolaget

Idag den 31 mars 2016, kl 10:00, så släpps 864 stycken flaskor à 200 ml av vår råsprit (Eng. ”new make”) genom Systembolagets s.k. webbsläpp. Råspriten kallar vi helt enkelt för ”Rå” och den är gjord på malt av sorten Optic, vilken har rökts till hela 74 ppm fenolhalt under torkningen i kölnan. Alkoholhalten är 71 %, vilket är styrkan direkt från spritskåpet. Med andra ord en rejält koncentrerad och intensiv upplevelse – men med en avsevärd maltig mjukhet som grund, vilket gör den klart njutbar även som snaps eller aperitif.

Man får beställa upp till två flaskor per person...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/03/rasprit-idag-pa-systembolaget/

Ailsa Bay – Den okända jätten

Destilleriet Ailsa Bay grundades 2007 av William Grant & sons. Destilleriet är toppmordernt och flexibelt. I skrivandets stund så kokar man 5 olika stilar av destillat. Ett lättare i Speyside stil, typ Balvenie. Ett lite kraftigare destillat, typ Oban. Slutligen kokar man tre rökiga destillat. Det kraftigaste av de rökiga är det som nyligen lanserats som Ailsa Bay.

image

Ailsa Bay Distillery

Destillerichefen Chris Burges visar oss runt och berättar om detta flexibla destilleri som är stort och avancerat. Pannorna hos Ailsa Bay är 16 st till antalet och är kopior av Balvenies. De styrs av en person per skift i...

Läs mer http://www.whiskytower.se/ailsa-bay-den-okanda-jatten

Spirit of Hven – Seven Stars No. 4 Megrez (45%)

Megrez är den fjärde i serien ”Seven Stars” från Spirit of Hven . Det är en mellanrökig singelMaltwhisky, skapad från korn till flaska i det lilla familjeägda destilleriet som ligger på ön Hven mitt emellan Danmark och Sverige.

Whiskyn har fått sitt namn efter stjärnan Megrez i stjärnbilden Ursa Major (Karlavagnen). Den är lagrad på flera olika fattyper och buteljerad på 45% alkoholhalt. Mer information om hur den framställts kan fås genom att läsa på Hvens hemsida, klicka här . Megrez kostar 795 kr på Systembolaget.

image

Spirit of Hven – Seven Stars No. 4 Megrez

Doft Kent: Tydliga sherrytoner från...

Läs mer http://www.whiskytower.se/spirit-hven-seven-stars-no-4-megrez-45

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se