Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Box whiskyakademi, den sista dagen – examination

Varje resa når sitt slut, så också Martin Ahlquists spännande reportage från Box whiskyakademi. Ett jättetack till Martin, som tog sig tid att skriva så ingående och intressant om sin intensiva vecka på Box! Denna blogg månar om att vara så oberoende som möjligt, varför serien har genomförts utan något samarbete eller samråd med Box destilleri. Från mig kommer ett kluckande tack med posten, Martin. Stort tack. Sa jag tack? Alla de tidigare delarna av Martins reportage når du via denna länk . /David.

Idag kände jag mig lugn och jag har känt mig lugn ända sedan kvällen för den...

Läs mer http://tjederswhisky.se/box-whiskyakademi-dag-fem/

Mortlach 75 YO snart i min mun: nedräkningen har börjat…

Det pirrar lite i magen. Snart är det dags. Jag tittar i kalendern. Jag tittar igen. Det går en dag. Jag tittar igen. Jag är en sjuåring i en bil: är vi fraaaaaaamme snaaaaaart?

Det är inte en stor, svensk whiskyhändelse som är på g. Det är en världshändelse. På Malmö öl- och whiskymässa har whiskyimportören Symposion organiserat en provning av extremt slag. Världens äldsta whisky – en sjuttiofemårig Mortlach destillerad 1939 som buteljerades 2015 i en upplaga om 100 flaskor – ska öppnas och provas. Provningsledare är Stuart Urquart från den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail , som gjort...

Läs mer http://tjederswhisky.se/mortlach-75-yo/

Malmömässa med världsrekord i whisky

1–2 april är det dags för den allra bästa Malmöfestivalen igen: Malmö Öl & Whisky Festival. Det är hemmaplan för oss och självklart reser vi upp vår fullspäckade mässmonter och laddar hyllorna till brädden med the best from the best. Kom till vår monter så ska vi ta väldigt väl hand om dig. I år slår vi på den verkligt stora trumman och drämmer till med en provning som redan ekar över hela whiskyvärlden. 

imagePå två provningar fredag och lördag slår vi alla rekord och öppnar världens äldsta whisky, Mortlach 75 Years Old Generations . Marknadspriset för en enda flaska ligger...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2016/03/29/malmomassa-med-varldsrekord-i-whisky/

Unikt tillfälle! Bli vår whiskyambassadör!

image

Nu har du som Allt om Whiskys läsare en unik chans att bli whiskyambassadör. Detta tack vare att Allt om Whisky åter utlyser ett rese- och studiestipendium.

Stipendiet innebär att du får en flerdagars resa till Old Pulteneys destilleri inklusive specialguidad tur, flera spännande whiskymiddagar, skönt boende. Med det slutar inte där. Du kommer också att få lära dig allt om whiskyproduktionen från grunden, om fatlagring, destillation och blending. Med denna kunskap kommer du att bli en förträfflig whiskyambassadör. Inte bara för tidningen Allt om Whisky och destilleriet Old Pulteney utan generellt.

image

Förra årets stipendiater, David Tjeder och Frida Birkehede....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/MVInEfPgAnc/

GlenDronach 21 YO Parliament (48%)

Sist ut för recension under vår GlenDronach-vecka är den riktigt klassiska och sherrydrypande GlenDronach 21 YO Parliament . Den har fått sitt namn från det ”parliament”, eller på svenska, den koloni, med råkor som lever i träden vid destilleriet. Råka är den vackraste av Skottlands kråkfåglar, en hyllad gastronomisk delikatess i delar av landet och känd för att bygga sina bon i grenverk som knappt bär den korpsvarta skönheten.

Glendronach 21 YO Parliament lagras på de ”tyngsta” sherryfaten Oloroso och Pedro Ximenes under minst 21 år. Under en så lång mognad utvecklas en whisky med mycket stor påverkan från fatet och fatets tidigare innehåll....

Läs mer http://www.whiskytower.se/glendronach-21-yo-parliament-48

Kininvie – Den okända juvelen

Ett av speysides mer okända destillerier är Kininvie som ägs av William Grants & Sons. Dess uppgift har sedan invigningen 1990 uteslutande varit att producera maltwhisky till deras blends. Destilleriet i sig är ett plåtskjul lite undangömt i en skogsdunge i närheten av Balvenie som också ägs av Grants. Endast två gånger tidigare har det varit möjligt att smaka Kininvie som en singel malt; 2006 och 2008, då under namnet Hazelwood och i mycket begränsade upplagor. Numera kan vi faktiskt få tag på Kininvie, även om det är i halvbuteljer och ganska så saftiga i pris. Av den 25-åriga Kininvie...

Läs mer http://www.whiskytower.se/kininvie-den-okanda-juvelen

GlenDronach 12 YO Original (43%)

Den tredje recensionen under vår GlenDronach-vecka är GlenDronach 12 YO som har lagrats i kombination på både Pedro Ximinez- och Oloroso-sherryfat. Whiskyn är inte filtrerad vilket gör att den kan bli lätt grumlig vid tillsats av vatten eller is. Den buteljeras vid 43% och har fått sin rika naturliga färg från fatlagringen. Mer info om denna utsökta 12 åring hittar ni här , vilket länkar er till Nigabs hemsida.

GlenDronach 12 YO Original  kostar 499 kr och finns att beställa på Systembolaget .

image

GlenDronach 12YO Original

Doft Beppe: Här var det härliga sherrydofter. Russin, kanel, mörk chocklad. I bakgrunden känner...

Läs mer http://www.whiskytower.se/glendronach-12-yo-original-43

GlenDronach 18 YO Allardice (46%)

Den fjärde och näst sista recensionen under vår GlenDronach-vecka är GlenDronach 18 YO Allardice som har lagrats på Oloroso-sherryfat i 18 år. Whiskyn är inte filtrerad vilket gör att den kan bli lätt grumlig vid tillsats av vatten eller is. Den buteljeras vid 46% och har fått sin rika naturliga färg från fatlagringen.

GlenDronach 18 YO Allardice finns att beställa på Systembolaget och kostar 949 kr . Om ni vill läsa mer om denna buteljering hänvisar vi till Nigab (klicka för länkning).

image

GlenDronach 18 YO Allardice

Doft Beppe: En mer distinkt fruktdoft med torkade russin och fikon. Mörk chocklad och smör....

Läs mer http://www.whiskytower.se/glendronach-18-yo-allardice-46

Box whiskyakademi, dag fyra – mältning och mäskning

Behöver jag ens säga att det är Martin Ahlquist på MartinsMalts som för pennan, längre? Här har ni näst sista delen av hans reportage som gästbloggare på tjederswhisky.se. / David.

Vaknade och tog en skön dusch. Snabbt slog det mig att lukten från destilleriet uppenbarligen inte bara sätter sig i ens kläder, för när duschens varma strålar träffade kroppen frigjordes typiska malttoner i badrummet och ja, jag kunde knappast ha fått en bättre start. Kort därefter gick jag ner för trapporna till matsalen och jag log återigen lite för mig själv över den så hemtrevliga känslan på Länsmansgården.

Då jag...

Läs mer http://tjederswhisky.se/box-whiskyakademi-dag-fyra/

Martin Ahlquist gästbloggar om Box whiskyakademi: Dag ett

Detta är en den första dagen av fem då Tjeders whisky tas över av Martin Ahlquist, som annars skriver om whisky på MartinsMalts på instagram . Martin har helt nyss gått Box whiskyakademi och jag bad honom skriva om sin upplevelse och om akademin. Texten var så bra och så detaljerad och intressant att jag ville att ni skulle få njuta av den stegvis: en text per dag i dagarna fem blir det. Vi får följa Martins upplevelser och erfarenheter på whiskyakademin dag för dag. Påsken 2016 firas alltså på Tjeders whisky med en eminent gästbloggare och i Boxwhiskyns tecken!...

Läs mer http://tjederswhisky.se/box-whiskyakademi-dag-ett/

Martin Ahlquist gästbloggar om Box whiskyakademi: Dag två – destillering och sampling

Här fortsätter Martin Ahlquists reportage från hans vecka på Box destilleri under deras whiskyakademi. Om du missade berättelsen om den första dagen hittar du den här . Håll till godo, maltvänner! / David.

Under slutet av gårdagen kom vi i gruppen överens om att jag och Anders idag skulle köra destilleringsprocessen, vilket även innefattar att smaka av hjärtats 20–30 delar. Bäst att få i sig ännu en bra frukost, eller kanske snarare en rejäl en. Eftersom servicen och frukosten på Länsmansgården är fenomenal så var det dock inga som helst problem att bli både mätt, nöjd och belåten denna morgon...

Läs mer http://tjederswhisky.se/box-whiskyakademi-dag-tva/

Martin Ahlquist gästbloggar om Box whiskyakademi: Dag tre – fatkunskap i teori och praktik

Vid det här laget har ni säkert full koll på att det är Martin Ahlquist som för pennan på tjederswhisky i några dagar, och att han berättar om Box whiskyakademi; här kan du läsa om hans första dag , och här om den andra . Nu fortsätter vi med dag tre, såhär på International whisky day tillika Påskdagen. /David.

Sov klart bättre i natt. Skönt! Har som inte lust att sitta och nicka av trötthet under förmiddagens teoripass när jag faktiskt är riktigt intresserad av allt vi går igenom. Eftermiddagen skulle komma att bli mer praktisk, men först en rejäl...

Läs mer http://tjederswhisky.se/box-whiskyakademi-dag-tre/

Sherrylagrat = smaksatt (?)

Det händer inte sällan att man stöter på frågeställningar av den sort som ställs i rubriken till detta inlägg: ”en whisky som har lagrats på ett sherryfat är väl smaksatt med sherry” (alternativt, ”…har väl fått det mesta av sin karaktär från sherryn”).

Detta är i princip fel. Fast i praktiken är det samtidigt rätt, i någon mån. Förvirrande? Välkommen till den inte alldeles okomplicerade och enkla whiskylagringens värld! För att något reda ut begreppen kan följande sägas:

Whisky producerad inom EU, vare sig den är skotsk eller svensk, får inte blandas ut med någon annan flytande substans eller annan...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/03/sherrylagrat-smaksatt/

Whiskyprovning, ordningsföljd

Det händer ibland att vi får en del frågor om i vilken ordning man bör prova whiskies, d.v.s. när man har tre eller flera och särskilt när man tänker sig en mer formaliserad typ av provning med flera deltagare. Det känns som ett bra tema att ge sig på och skriva lite om, eftersom en bra metodik vid provningar såväl förhöjer chansen att lära sig något, som den mer direkta njutningen av att genomföra provningen.

Man kan förstås prova hur man vill och efter exempelvis stigande ålder eller typ av fat eller regionalt ursprung eller en uppsjö andra kriterier. Men...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/03/whiskyprovning-ordningsfoljd/

GlenDronach 8 YO Hielan’ (46%)

Nr 2 i vår GlenDronach-vecka är GlenDronach 8 YO Hielan’ . I måndags publicerade vi en intervju med Destillerichef Alan Mc Connochie (länk) och igår recenserade vi Peated .

Alla GlenDronach buteljeringar i kärnportföljen har smek- eller tillnamn och man hymlar inte med åldersbeteckningar. Hielan’ är inget undantag. Namnet är högskotsk slang för ”highlander”, och åldern är åtta år. Hielan’ blir den yngsta medlemmen i portföljen och är en blandning av dels distinkta sherryfat (oloroso och PX) dels bourbonfat.

GlenDronach 8 YO Hielan’ är buteljerad på 46% och finns att beställa på Systembolaget för 499 kr . Nigab som är leverantör av GlenDronach...

Läs mer http://www.whiskytower.se/glendronach-8-yo-hielan-46

GlenDronach – Peated (46%)

Denna vecka har vi  GlenDronach-tema , vilket innebär att vi förutom intervjun med destillerichef  Alan Mc Connochie (länk) igår kommer att prova och recensera en buteljering under veckans dagar (tis-lör). De olika buteljeringarna vi fått förmånen att testa av Nigab (länkt) är: Peated, 8 åringen, 12 åringen, 18 åringen och slutligen 21 åringen . Tack Nigab för denna möjlighet!

Först ut bland buteljeringarna från GlenDronach som vi testar är deras senaste nykomling, Peated. Sina första levnadsår har GlenDronach Peated tillbringat på amerikanska bourbon hogsheads på cirka 230 liter för att därefter få en slutlagring på typiska GlenDronska sherryfat, både klassisk Oloroso och den...

Läs mer http://www.whiskytower.se/glendronach-peated-46

Destillat Stockholm – Den nya destillatmässan

Ingen har väl missat att det nästa år kommer en ny mässa till Stockholm – Destillat Stockholm – som den heter. Mässan kommer att arrangeras 17-18 februari 2017 för första gången och platsen är Stockholm Waterfront i centrala Stockholm. Info om mässan, klicka här.

Vi blev intresserad att veta lite mer om denna nya spännande satsning och kontaktade Stanley Wong , VD för Svenska Dryckesmässor. Stanley ställde upp och svarade på några frågor om den kommande mässan.

image

Stanley Wong – VD Svenska Dryckesmässor

Berätta om bakgrunden till den nya mässan Destillat Stockholm? Bakgrunden är att flera dryckesföretag har signalerat att...

Läs mer http://www.whiskytower.se/destillat-stockholm-den-nya-destillatmassan

Saker att tänka på om du vill köpa ett fat

En del destillerier erbjuder privatpersoner att köpa hela fat med (blivande) whisky. Det finns många saker att tänka på vid fatköp. Eftersom jag själv har köpt på mig (andelar i) mer fat än vad som är sunt för en normalt funtad människa – nej, det är inte tresiffrigt än, men om jag inte lägger av snart kommer jag hamna där inom ett par år – och därmed har lärt mig en del om hur det hela fungerar tänkte jag här sammanfatta min samlade visdom i frågan.

Innan du köper ditt fat

Den första frågan du behöver ställa till dig själv...

Läs mer http://tjederswhisky.se/kopa-ett-fat/

Årets bästa påsköl – hela listan

image

Såväl gamla pålitliga trotjänare som spännande nykomlingar – och 2016 års utbud av påsköl bjuder glädjande nog på generellt riktigt god kvalitet. Allt om Whisky har provat igenom sortimentet och valt ut tio favoriter.

imageOppigårds Easter Ale (nr 1374 , 27,80 kr) En klassisk arbetshäst som levererar höjdarkvalitet även i år. Delikat snarare än tuff, med torkad tropisk frukt, apelsin, rågbröd och en lätt kådakänsla i smaken. Gör sig bäst till de lite lättare rätterna på påskbordet.

imageDugges Easter Lager (nr 1382 , 19,70 kr) Göteborgsbryggeriet lanserar två olika påsköl i år, och den här mörka lagern föll mig bäst...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/IznekCfQEpU/

Alan Mc Connochie – GlenDronach Distillery Manager

Ny vecka och ny whisky att utforska! Denna vecka kommer vi på WHISKYTOWER att köra med en GlenDronach-vecka . Vi kickstartar med att publicera en intervju med destillerichefen på GlenDronach Mr Alan Mc Connochie . En mycket humoristisk och trevlig person. Dessutom kommer vi under kommande fem dagar testa och recensera 5 olika utgåvor från destilleriet. Så häng med i vår GlenDronach-vecka!

Intervjun med Alan Mc Connochie publicerar vi på engelska, men med en svensk översättning längre ned.

image

Alan Mc Connochie – Distillery Manager GlenDronach

Hi Alan! Please introduce yourself to our readers? Alan Mc Connochie – Distilleries Manager for...

Läs mer http://www.whiskytower.se/alan-mc-connochie-glendronach-distillery-manager

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se