Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Akademiplatser för vinter/våren 2015

Här kommer datum för Box Whiskyakademi vinter/våren 2015. Max 4 platser per akademivecka. Boka kan ni göra från och med nu till Peter på  peter.soderlind@boxwhisky.se . Vi tar endast emot anmälningar till denna e-postadress och liksom tidigare så är det först till kvarn som gäller. Uppge vilken vecka ni önskar och ange namn och adress så tar vi kontakt med de som fått plats. . Lycka till!

v.9:  23-27/2
v.12: 16-20/3
v16: 13-17/4
v.21: 18-22/5

Under akademiveckan får du en detaljerad genomgång av den ädla konsten att producera maltwhisky. Du får handfast arbeta med varje del i processen från malning...

Läs mer http://boxwhisky.se/akademiplatser-for-vintervaren-2015/

XO från 1870 till 2000

XO från 1870 till 2000La Part Des Anges P.D.A. 01 Cognac XO Edition Exclusif (nr 40407 ,1 495 kr) är den första utgåvan i Magni Spirits nya serie ”La Part Des Anges” (P.D.A.) och buteljeras i en numrerad upplaga om endast 900 flaskor. De dyker upp i Systembolagets tillfälliga sortiment den första oktober.

De fat som Folke Andersson laborerat med denna gång har lagrats under tre århundraden. Den äldsta cognacen lades på fat under 1870-talet. Cognacen kommer från distrikten Grand Champagne, Petite Champagne och Fin Bois. För att få rätt balans i helheten, har Folke också använt cognac från 1940- och 1970-talen, samt en del från...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/cPRMlUgtV5w/

Snart släpps våra akademiplatser!

Platserna för vår veckolånga utbildning Box Whiskyakademi vintern/våren 2015 kommer att släppas nu på torsdag kl. 12.00. Man anmäler sig till oss per e-post och anger önskad vecka för utbildningen. E-postadressen man ska anmäla till, och veckorna, meddelas här och på hemsidan på torsdag. Som vanligt är det först till kvarn som får mala malten. Platserna är begränsade och intresset är mycket stort så var ute i god tid.

Under akademiveckan får du en detaljerad genomgång av den ädla konsten att producera maltwhisky. Du får handfast arbeta med varje del i processen från malning av malten till fyllning av fat....

Läs mer http://boxwhisky.se/snart-slapps-vara-akademiplatser/

Ardbeg – Supernova 2014 55%

Ardbeg – Supernova 2014 55%Den dök upp för första gången år 2009, tätt följd av en efterträdare året efter – Ardbeg Supernova. Den marknadsfördes med pompa och ståt som den rökigaste Ardbeg som någonsin buteljerats, med en fenolhalt på mustiga 100 ppm. Vi har sedan dess sett hur oöppnade buteljer av dessa utgåvor rasat iväg i pris på diverse auktionssidor och forum, och många är de Ardbeg-fans som suktat efter en tredje utgåva av Supernovan. I våras började rykten att florera, och jag tog givetvis chansen att försöka pumpa Mickey Heads (destillerichef på Ardbeg) när jag var där i Apri l i år. Låt...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/xkDMWq9OLq8/

Grant, Drambuie, The Rat Pack en rostig spik

image002Glenfiddich, Balvenie, Grant’s och Tullamore DEW – alla ingår de i familjekoncernen William Grant & Sons. Där har de sällskap av Hendrick’s Gin och rommen Sailor Jerry. Nu har familjen utökats med whiskylikören Drambuie, som väl knappast behöver någon närmare presentation. De flesta känner väl till legenden om att det var Bonnie Prince Charlie som gav receptet till en kapten Mackinnon 1745. Det är kanske inte lika känt att den tillsammans med blended scotch whisky blir drinken The Rusty Nail, som var The Rat Packs favorit på 1950-talet.
c12_0603_03z+the_rat_pack+the_rat_pack(1)The Rat Pack utgjordes av Frank Sinatra, Sammy Davis Jnr, Dean Martin,...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/PdMJKozyRR4/

Hösten 2014

Efter den besöksintensiva sommarperioden har vi nu ett uppehåll i produktionen under september. Men vi är inte sysslolösa för det, utan väntar mest på svalare väder och de ideala omständigheterna för produktionen – whisky produceras året om, men det görs gärna under den svalare tiden på året. Under det att vi väntar på att löven skall börja falla så håller vi oss dock upptagna av urval av fat och buteljeringar. Detta tar mycket tid i anspråk och måste givetvis bli bra, så det gäller att lägga ner det man kan i det (nämligen sin själ och passion). Mer info om...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/09/hosten-2014/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=hosten-2014

Ardmore 2000 – Svenska Eldvatten 50,2%

Ardmore 2000 eldvattenDen första september var det åter igen dags för ett nytt släpp från den svenska buteljeringsfirman Svenska Eldvatten. Detta är det första i en ny serie, kort och gott kallad “Eldvatten”. Det som skiljer från deras ordinarie buteljeringar är väl i princip designen på etiketten, samt att man valt att numrera varje butelj. Att man inte har ändrat på något annat är jag faktiskt glad över. Talesättet “Don´t fix what´s not broken” gäller i allra högsta grad här, då Svenska Eldvatten har skämt bort oss med en hel rad magnifika buteljeringar genom åren.

Whiskyn kommer från Ardmore Distillery som gjort...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/DAa3aS5B1Zg/

Miss Claras Oyster DEW

Miss Claras Oyster DEWDen 6 september firades Ostronets Dag för tionde gången. Högtidsdagen har instiftats av Ostronakademien, en ideell förening som grundades 2004. Den är öppen för alla intresserade och ett medlemskap kostar 100 kr. Besök deras hemsida:  www.ostronakademien.se .

Det finns en gammal myt om att ostron och mörk sprit inte går att kombinera. Den har nu motbevisats av bartendern Dennis Temelkov som tillsammans med Tullamore DEW tagit fram barkonceptet Oyster DEW som presenteras under hela hösten på Miss Clara, ett av de senaste Stockholmhotellen i Nobisgruppen. Varje fredag serveras där ostron med en söt vinägrett, en syrlig champagnebål samt en whiskey...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/YGiyeNiKr9M/

Speysiderök


SpeysiderökGlenglassaugh Distillery blev aldrig någon bra affär för entreprenören och generalen James Moir som byggde det utanför fiskeläget Portsoy. Sedan invigningen 1875 har det varit stängt, gått på tomgång eller slumrat i malpåse under mer än hälften av sin livstid. 1960 kom man dock igång och rullade på för fullt tjugo år innan det lades ner 1986.

2008 hamnade det i holländsk ägo, en grupp investerare under namnet ”Scaenf” köpte det av Edrington Group. De ägnade flera månader åt en genomgående restaurering innan destilleriet kom igång i december samma år.

SpeysiderökSedan mars 2013 ägs Glenglassaugh numera av Benriach Distillery Co...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/pDImuzgJweY/

Whiskysnaps

WhiskysnapsDen första oktober lanseras den femte uppföljaren till de tidigare limiterade utgåvorna av O.P. Anderson: O.P. Anderson Whisky Cask

För fjorton år sedan sjösatte kryddmästare Jonas Odland projektet att lagra O.P. Anderson, Sveriges äldsta och mest exporterade akvavit, på 62 ekfat av typerna sherry-, cognacs- och whiskyfat. Resultatet har blivit fyra begränsade utgåvor av O.P. Anderson sedan första lanseringen 2009. Nu lanseras O.P. Anderson Whisky Cask blandad från 15 utvalda fat. ??. Den har den klassiska O.P. Anderson-kryddningen kummin, anis och fänkål. Akvaviten har mognat på ursprungligen amerikanska Bourbonfat som sedan använts för att lagra skotsk single malt. Det handlar...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/zzx6T-j2kKs/

Profetissans profetia

JuraEn gammal dam utvisades på 1700-talet från ön Jura på skotska västkusten av klanen Campbell. Hon förutspådde då att den siste av denna klan skulle lämna ön enögd och på en vit häst. Hennes profetia slog in när Charles Campbell 1938 lämnade ön, blind på ena ögat efter en krigsskada och bogserad efter just en vit häst.

Det ligger bakom namnet på Jura Prophecy en tioårig, ekfatslagrad single malt. Den har belönats med ett flertal utmärkelser, bland annat guld i San Francisco World Spirits Competition 2014, International Spirits Challenge 2013 och?Hong Kong International Wine and Spirits Competition. ?2013 vann Prophecy...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/GrtHjq2sdAU/

Ardbeg Supernova 2014 till Systembolaget

Supernova 2014Först av allt vill jag be om ursäkt för att det varit så tyst här på whiskyblogg den sista månaden. Detta beror inte på att vi tappat intresset för whisky, eller att skriva om den. Jag har haft fullt upp med mitt andra stora intresse, musiken, vilket har tagit oerhört mycket tid den senaste tiden. Vi har färdigställt ett album som släpps i början av september och för er som är nyfikna så finns vår rykande färska video här.

Nåväl, med ursäkten avklarad så går vi till ämnet för dagens blogginlägg, nämligen att Ardbeg släpper en ny Supernova. Vi fick...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/DiOUX6zyiyA/

Fatstyrka

Under sommaren har vi fått en del frågor och kommentarer från besökare till bränneriet, beträffande styrkan som vi buteljerat vår Smögen ”Primör” vid, nämligen 63,7 %. Detta är ett välkänt ämne som har berörts tidigare, men då det är så återkommande och för all del viktigt så tar vi det här igen.

Valet när man buteljerar står principiellt mellan att späda ner till en förutbestämd styrka, eller att låta whiskyn ha den styrka som den har från fatet eller faten den töms från. Råspriten fylls för vår del i fat antingen runt 70 % direkt från sprittanken, eller nedspädd med...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/08/fatstyrka/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fatstyrka

4 år

För fyra år sedan idag, d.v.s. den 20 augustii 2010, fyllde vi vårt första fat med råsprit här på Smögen Whisky. I och för sig kan det sägas ha varit ett större steg förra året, när det fatet ”fyllde whisky” i och med treårsdagen, men vi har nu ännu ett år under bältet och dessutom med såväl den första buteljeringen av whisky – Smögen ”Primör” – som vår karaktärsfulla London Dry Gin – ”Strane” – ute i två versioner. Dessutom har vi märkt att fler är intresserade av att reservera egna fat på 30 eller 50 liter hos oss och...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/08/4-ar/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=4-ar

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se