Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Stipendiet – bli vår whiskyambassadör!

Nu har du som Allt om Whiskys läsare en unik chans att bli whiskyambassadör. Detta tack vare att Allt om Whisky åter utlyser ett rese- och studie-stipendium, denna gång i samarbete med det skotska destilleriet Old Pulteney.
stipendium_old_pulteney
Stipendiet innebär att du får en weekend-resa till destilleriet inklusive specialguidad tur, flera spännande whiskymiddagar och skönt boende. Men det stannar inte där. Du kommer också att få lära dig allt om whiskyproduktionen från grunden, om fatlagring, destillation och blending. Dessutom får du chansen att välja ut ett fat som ska buteljeras för den svenska marknaden!

stipendium_old_pulteney

Läs en av våra förra stipendiaters...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/paw37LBcbpg/

Gutt u ha!

600594Så här presenterar Gotlandsbryggeriet sin egen Wisby Julakvavit:

”Enligt gammal gotländsk folktro fanns små väsen som kallades för ”di sma unda jårdi” vilka bodde under den bördiga gotländska jorden. Om husbonden hade varit elak, kunde det innebära att han fick sina gårdsredskap förstörda. Hade han däremot varit snäll, kunde ”di sma” komma upp och spela musik och bjuda på dryck i obegränsad mängd. Om drycken var kryddad med kummin, dill, nejlika, stjärnanis samt en skvätt ekfatslagrat destillat av öl, som i vår julaquavit, vet vi inget om. Vad vi däremot är säkra på är att denna aquavit är ”Gutt u...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/PAafUy4L1ww/

Händer i november

Ute härjar gråheten tämligen rejält, precis som det brukar vara i Bohuslän i november. Grått, fuktigt och rått – eller, ja, så kallt är det verkligen inte ännu, för värmen dröjer sig kvar. Men, om vi lämnar vädret och går in för att se vad som händer före julruschen, vad finner vi då?

Den stora nyheten är två: vi släpper våra andra och tredje buteljeringar, båda två samtidigt, den 20 november kl 10:00 via Systembolagets så kallade ”webbsläpp”. De blir alltså enbart tillgängliga på systembolaget.se från och med kl 10:00 den 20 november, så länge som de nu räcker. Den...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/11/hander-i-november/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=hander-i-november

Test: Här är bästa julölen 2014

Julölets främsta uppgift är att vara gott. Och att det ska passa julmaten.
Allt om Whiskys expertpanel tog därför sig an ett föreställt julbord och testade öl utifrån det. Ganska snabbt blev det givet att en indelning behövde göras och då föll valet på: Svenskt mot världen – vem klarar testet bäst?

Resultatet av panelens ansträngningar är överraskande, precis som en riktigt lyckad julafton ska vara.

TSS = Tillfälligt sortiment, BS = Beställningssortiment, DVH = Dagligvaruhandeln, T5 = Exklusiva sortimentet

Bästa tre svenska julöl

Test: Här är bästa julölen 2014
S:t Eriks Dahlgren Winter DIPA 8%, 11344 , 330 ml S:t Eriks Bryggeri (Galatea Spirits AB)...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/s9MhgNPISZQ/

Amrut Peated Sherry Finish – Blackadder Raw Cask 58,1%

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERASå har det åter blivit dags för en Indisk Amrut från den oberoende buteljeraren Blackadder, i deras serie Raw Cask. Det som släpps i denna serie är alltid fatstarkt och varken kylfiltrerat eller färgat. Man låter till och med sediment från fatet följa med ned i flaskan, allt för att vi skall få en så naturlig whisky som möjligt. Bli inte orolig om det flyter runt lite skräp i din dram, med andra ord.  Som oftast när det handlar om Amrut så anges ingen ålder, men vi kan nog förutsätta att det är en förhållandevis ung whisky, då lagringen går...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/jAi6jS8ufuQ/

’Big Peat – X-mas 2014’ 53,8% ABV


’Big Peat – X-mas 2014’ 53,8% ABV
Before I start digging deep into the latest shipment of samples from Clydesdale that arrived a couple of days ago (Clydesdale is one of Swedens top importer and seller of whisky), I just have to say hello to a sample that was in the shipment that arrived in september. Among the samples was the ’Big Peat’-christmas-2014-edition. I should think that most of you have heard of the Big Peat, but if not it is produced by Douglas Laing & Co . Now owned by one of the Laing-brothers, namely Fred. From what I have heard (and please correct me if...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2014/11/big-peat-x-mas-2014-538-abv.html

Heta drycker värmer far på hans dag

...

Heta drycker värmer far på hans dagHeta drycker värmer far på hans dag
novembers nyheter:
-Värme från Sansibar
-Antik Macallan
-Taketsuru hyllas med Non Age
-Heta drycker från Mexiko
Heta drycker värmer far på hans dagHeta drycker värmer far på hans dag

november inleds som sig bör med bryderier kring farsdagspresent, men i år är det ovanligt enkelt. Lagom till pappas egen högtid släpper vi välsmakande buteljeringar från både Skottland, Japan och Mexiko. Vi kan lova att varken du eller pappa – eller mamma heller för den delen – kommer att bli besvikna. Håll till godo, och krama pappa från oss!

En riktigt het november
önskar vännerna på Symposion

Heta drycker värmer far på hans dagHeta drycker värmer far på hans dag

Heta drycker värmer far på hans dagHeta drycker värmer far på hans dag
image

Glen Keith – ovanlig skönhet från sanden på Sansibar

Herbert Seckler är en fascinerande person i whiskyvärlden. Han driver

Läs mer http://www.symposionhot.com/2014/11/05/heta-farsdagstips/

En spaning om malt

Efter lite iakttagande av tillgängliga buteljeringar de senaste åren och studier under resor känns det som att det finns underlag för att dra en och annan slutsats. Andra har i och för sig redan gjort liknande, men varför inte ge ytterligare en syn på saken?

Utbudet av maltwhisky har nog i sig aldrig varit större än det är just nu. Men det går å andra sidan också åt en mer inskränkt riktning. Hur går då detta ihop? Jo, maltwhisky är – med rätta - allt populärare och detta inser de som äger destillerier eller varumärken inom ”produktkategorin” (som det så fint...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/11/en-spaning-om-malt/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=en-spaning-om-malt

Whiskybloggen: Tre 90 poängare gav ”a sense of happy satisfaction”

PEAtt ta sig över 90 poäng i min egen lilla whiskyvärld är inte lätt. Jag har några stycken där. I kväll kom det 3 nya. Jag hade smugit in några andra sorter för att få provningen så blint som möjligt.  Och som vanligt en referenswhisky. En av dem hade jag stor förhoppningar om att komma en bit över 90 pinnar. Dessutom blev den också en bottlekill.

Att dofta på dessa tre malter ger en kakafoni av upplevelser i näsan och man blir lätt exalterad. Går det verkligen att skilja dessa åt var min första tanke. Så provningen fick ta tid. wH1

...

Läs mer http://maltytowers.se/2014/11/03/whiskybloggen-tre-90-poangare-gav-a-sense-of-happy-satisfaction/

Test: Highland Park – Orkneys stolthet

Att skotska destillerier gärna omger sig med myter och historier är tämligen välkänt hos whiskyintresserade vid det här laget. Frågan är om inte Highland Park på Orkney tillhör de mest mytomspunna ändå? Beläget på en karg ö i Nordsjön där vinden blåser riktigt hårt och vikingarnas närvaro känns nära i historien är det svårt att klandra Highland Park för att rida på våra fornnordiska historier. Oavsett mytologi har de framförallt byggt upp sitt rykte kring högkvalitativ whisky. Vi lät vår skribent David Mortimer-Hawkins gå loss på sortimentet i ett allomfattande test.

HP_guld_2014
Highland Park 30 YO 48,1% (nr. 81806 ,
4...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/J5exTmYWbLo/

Whiskyskolan: Rostning och kolning

Eken är vanligtvis mellan 80 och 225 år gammal när den fälls och kapas i lagom långa bitar. Stockarna klyvs eller sågas upp i stavar som får torka och mogna i travar. Den snabbväxande amerikanska eken skördas tidigare än den europeiska. Normalt sker lufttorkning utomhus under 24 – 36 månader tills fukthalten i eken reducerats från cirka 55 procent till 15, men i USA är det vanligt med upp till 6 månaders lufttorkning samt någon veckas sluttorkning i stora ugnar.

Eftersom mer än nio av tio fat i whiskyindustrin ursprungligen har innehållit bourbon så är de flesta whiskyfaten ugnstorkade. Under...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Ij_J_1FXfJ4/

Glenmorangie Taghta 46%

Glenmorangie TaghtaTaghta är gaeliska för “utvald”. Att man namngett den här utgåvan på det sättet, beror på att man har låtit whiskyfantaster från 30 olika länder vara med och bestämma lite kring utgåvan. Bland annat föll valet på Manzanilla-fat för slutlagring. Vi har ju lärt oss vid det här laget att Dr. Bill Lumsden, Head of Distilling & Whisky Creation hos Glenmorangie, gillar att experimentera med olika fatlagringsvarianter, och min gissning är att han haft ett finger med i leken också. Den gode doktorn kommenterar det hela såhär: – Ingen annan whisky har haft konsumenter involverade i alla skeden av skapandeprocessen...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/R6a8hRK8WMA/

Renhetens medaljer

KuuttanenI tio års tid har Purity Vodka gjorts i destilleriet på Ellinge slott i Skåne. Att det var Thomas Kuuttanen på Symposion som skapade den torde väl de flesta känna till. Men att den under dessa år vunnit drygt 90 guld- och Mastersmedaljer vid de största internationella sprittävlingarna kanske inte är allom känt. Och nu har den fått 13 till – i Cannes, där 700 deltagande spritmärken tävlade. Thomas själv säger så här:

– Det är med stor stolthet som jag reser hem från Cannes med tolv guld och trofén som årets bästa spritmärke bland alla deltagande varumärken. Men det...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/1-Wf0ezxrZo/

Hole-in-One tre år framåt

Hole-in-One tre år framåtSedan 2012 har whiskyn Glenmorangie samarbetat med golftävlingen The Open Championship. Det är världens äldsta internationella stortävling inom golf och har spelats på de bästa banorna sedan 1860. Den arrangeras sedan 1919 av The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews (R&A)

Nyligen skrev whiskyn och tävlingen ett kontrakt som sträcker sig tre år framåt. Nästa år kommer Glenmorangie att vara ”Spirit of The Open” när den går av stapeln i St Andrews. De följande två åren blir det på Royal Troon Golf Club och Royal Birkdale Golf Club.

GLENMORANGIEPresident och CEO på Glenmorangie Company är

Marc Hoellinger, som...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/26TDl6l25PU/

Whiskybloggen: Ardbeg Kildalton Supernova 2014

kildalton

Ardbeg Kildalton 2014

Kommande vecka släpps den omtalade Ardbeg Kildalton. Jag måste säga att man använder namnet från en av deras bättre buteljeringar från 80-talet och de har absolut inget gemensamt. Kildalton ligger några km från destilleriet och är ett medeltidskors på en liten gammal kyrkogård. The Kildalton Cross. Ardbeg tillhör ett av mina favoritdestillerier just för sin rökiga whisky. Tyvärr så är lagerna tomma på gammal whisky och man släpper nu NAS buteljeringar varje år till högre och högre priser. När Auriverdes släpptes var det en stor besvikelse och en trend som pekade nedåt gällande vad jag förväntar mig...

Läs mer http://maltytowers.se/2014/10/26/whiskybloggen-ardbeg-kildalton-supernova-2014/

David provar Glenfiddich 26yo

David provar Glenfiddich 26yoLess is more är ett talessätt vår vän Yngwie J. Malmsteen inte håller med om. Men, bland whiskyvänner finns ofta en inbyggd skepcism mot större bolag. Diageo och Johnnie Walker kommer aldrig få samma respekt på whiskyforumen världen över som en Kilchoman Single-caskbuteljering. Ett destilleri som ofta drabbas av ”litet-är-bättre” snobbismen är Glenfiddich med sina närmare 30% av världens sålda single malts. Och visst, deras 12yo standardbuteljering är kanske inte den roligaste whisky som prytt Systembolagets hyllor, men det räcker att gå bara ett par steg längre för att hitta skönheter som Solera Reserve och 18yo.

Nu släpps en 26...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/pmhcJF2wors/

J-dagen


J-dagenMåndagen den 3 november släpps årets julöl här hemma. I år handlar det om inte mindre än 56 stycken. Ett av dem, Falcons Julöl, får dock en alldeles speciell lansering på fredagen i samma vecka. Då arrangerar Carlsberg Sverige för första gången firandet av J-dagen i både Falkenberg och Stockholm.

I Stockholm levereras fredagen den 7 november Falcons julöl på fat med häst och vagn till ett tiotal restauranger i Gamla Stan och på Södermalm. I Falkenberg har de anställda på det gamla Falconbryggeriet sedan sex år sedan skapat en egen variant av J-dagen där det bjuds på julmust och...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/_KCpYH6kVzI/

Sex års guldcider

Stowford PressFör sjätte året i rad plockade engelska Stowford Press hem guld när årets tävling på Stockholm Beer & Whisky Festival avgjordes. Man hittar den i Systembolagets beställningssortiment där den har numret 88008 och kostar 18,10 kronor.

Den halvtorra cidern har en tydlig äppelkaraktär med inslag av akaciahonung och citrusskal. Rekommenderas till rätter av fläsk eller kyckling, men också som sällskapsdryck.

Producenten Westons är ett familjeföretag som startades 1880 av Henry Weston i byn Much Marcle mellan Birmingham och Cardiff där det ligger än idag och drivs numera av Helen Thomas, Henrys barnbarnsbarn. Fortfarande används samma äppel- och päronodlingar som när...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/-9neXDqF_1s/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se