Bloggarkivet

Här kan du läsa andras eller skapa din egen blogg i ämnet whisky.
Teckensnitts storlek: +

Grilldrickan som dog

Grilldrickan som dog

Påsken 2015 blev en av de bästa när det gäller väder och jag tror att det var många grillar som kom fram under helgen. Trots bitande kall vind så släpade även jag ut min gamla Weber på långfredagen och placerade den så centralt som möjligt för solen att värma upp grillmästarn själv. Trots detta så bet kylan mig ända in i benmärgen. Jag var ju förkyld redan innan med flera desperata försök (inkl en bourbon provning dagen innan med tastenote) att hålla den borta med högoktanig sprit så hade den bitit sig fast. 

I detta läget dyker det som alltid upp viktiga frågor. Inte bara vilken sprit som passar bäst för att mota Olle i grind och sätta stopp för det outtömliga flödet av snor och slem från näsa och hals.  Än viktigare är ju vad ska man bör dricka under tiden man grillar. Den självklara grillölen är väl lika säker som amen i kyrkan, men nu är det inte grillölen jag syftar på. Hur ska man välja whisky när det står 5 grader på termometern och vindens kyleffekt ligger närmare nollan. Att dricka kall whisky vore lite som att skrika fan i just den kyrkan. Man gör det helt enkelt inte. Så vilken dryck klarar kylan bäst?

 

Flera av de Amerikanska distillerierna säger sig vilja dricka bourbon kall. Jimmy Russel på Wild Turkey har följande statement på deras hemisda om deras Rare Breed. "Jimmy Russell keeps his Rare Breed in the freezer so he doesn’t have to add ice, which would dilute the flavor. 

Kan detta verkligen stämma undrar man omedelbart?? Vill man dricka sin bourbon kall? Vill man dricka någon whisky kall? För mig vore detta som att fly från allt vad whisky handlar om!? Men uttalandet har ju ändå gjorts av en av branschens mest respekterade Master Blenders!?? Så med andra ord så borde en Wild Turkey Rare Breed (som för övrigt gillades av deltagarna i vår Bourbon provning på Skärtorsdagen) funka eller? fast jag vill inte dricka min whisky kall. Vi brukar alltid predika i våra provningar att det inte finns några rätt eller fel vad gäller tycke och smak i whiskyns värld men när det gäller whisky och kyla så handlar det ju om ren kemi.

I en kall dryck så sluter sig alla dofter och låser sig fast vid kylan. Värme å andra sidan får dofterna att vakna till liv och vilja komma ut (själva kemilektionen som förklarar detta låter jag förbli obeskriven här). Man kan enkelt testa detta genom att lägga en isbit i whiskyn (Men bara för att det är i empiriskt syfte) Prova att jämföra med ett glas utan is med samma rumstempererad whisky i. Du kommer att märka skillnaden ganska omgående. Även Japanerna vill ha is i sin whisky. Detta har ju varit lite av en trend med en speciell handhuggen isboll som ska pryda glas och dryck. För min del känns alla varianter lite som undanflykter. Man vill helt enkelt döda alla dofter i syfte att lättare få ner skiten. I detta avseende är det väl bara att acceptera att det är yrseln man vill åt. Doftsensationer och njutning göre sig icke besvär.

Jag bestämde mig för att skriva om detta och hoppas på få era åsikter om ämnet varm eller kall whisky. För frågan är ännu ej besvarad. Vad tusan ska man ha för sprit till grillningen? Jag är nästan säker på att grillen kommer fram till helgen igen.Månadens Whisky
Limburg Whisky Fair 2015
 

Kommentarer 1

Tone Skavhaug den tisdag, 07 april 2015 17:45

Hva endte du med å gjøre? :D Drakk du bourbon, eller?

Jeg har testet whisk(e)y med is, og jeg er definitivt enig i at kulden kamuflerer de mindre gode luktene og smakene. For eksempel har jeg testet på både japansk og skotsk blend, samt noe billig amerikansk bourbon. Det blir en veldig annen måte å nyte spriten på, men det kan absolutt bidra til å gjøre en ganske udrikkelig whisk(e)y nesten drikkelig ;)

Jeg har også testet å putte whisky i fryseren. Det var vel Snow Grouse, tror jeg. Den ble dessverre ikke drikkelig. Men interessant å prøve.

0
Hva endte du med å gjøre? :D Drakk du bourbon, eller? Jeg har testet whisk(e)y med is, og jeg er definitivt enig i at kulden kamuflerer de mindre gode luktene og smakene. For eksempel har jeg testet på både japansk og skotsk blend, samt noe billig amerikansk bourbon. Det blir en veldig annen måte å nyte spriten på, men det kan absolutt bidra til å gjøre en ganske udrikkelig whisk(e)y nesten drikkelig ;) Jeg har også testet å putte whisky i fryseren. Det var vel Snow Grouse, tror jeg. Den ble dessverre ikke drikkelig. Men interessant å prøve.
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se