Bloggarkivet

Här kan du läsa andras eller skapa din egen blogg i ämnet whisky.
Teckensnitts storlek: +

Nytt och spännande från Eskilstuna

Nytt och spännande från Eskilstuna

Jag fick nyligen nys om ett mycket spännande whiskyprojekt som håller på att ta form i Eskilstuna. Det lät helt enkelt för bra för att jag skulle låta det passera så jag beslöt mig för dyka ner och titta lite närmare.

Eskilstuna har en speciell plats i mitt hjärta. Det var ju där som Jocke Berg och grabbarna i Kent växte upp och även om det inte direkt varit alltigenom positiva texter som producerats av herr Berg om Eskilstuna så går det inte att komma ifrån att det var där det började.

Jag är således väldigt vänligt inställd till allt som händer i och omkring Eskilstuna!! Eskilstuna Ölkultur har jag bara hört talas om, aldrig provat något. Oavsett så har de ny fått en lillebror i Eskilstuna whiskykultur som sticker ut hakan och släpper sin första whisky som oberoende buteljerare. Jag älskar ju kreativa innovatörer och precis som jag själv som gett mig på konststycket i Selected Malts så är jag i alla fall inte ensam om galenskapen. På sin Facebook sida skriver man bland annat.."Det är verkligen jätteroligt att vi som whiskyklubb hör ihop med Eskilstuna Ölkultur, vilket möjliggör fantastiska möjligheter till egna importer och lagringar...". Efter ett samtal med Johan Olsson, en av initiativtagarna så finns det all anledning att hålla koll på Eskilstuna framöver. Efter Kents död så behövs det ngt nytt och då får Eskilstuna whiskykultur bli min egen fågel Fenix.


Jag har även fått chansen att prova denna första butelj som alltså är en ung Port Charlotte på 5 år. Destillerad 2011 och med en procenthalt på 64,3% så finns det all anledning att hantera den med försiktighet. 264 flaskor gav fatet och det rör sig alltså om en bourbon barrel när vi talar om lagring.
Första intrycket jag får en är sötstinn, lite brödig baconlindad lakritsstång. Det är klara referenser till nykoket men in a good way. Riktigt god trots den höga alkoholhalten. Visst är det oslipat och lite som att hamna i ruffen på första utslaget. Direkt på tungan känns det lite som new make men direkt efter så händer det lite mer med maltsötman och ekfaten som banar väg med lite mer vanilj och kryddig rök eller peat, hmm.. peat, PEAT... Den är nästan lite stygg och bråkar rejält med min gom innan den ger sig av sakta sakta. Provar att hälla i lite vatten och då stillar den sig något men förändrar inte karraktär något nämnvärt.

Jag måste ändå avsluta med att säga att detta är friskt vågat som ett första släpp. En riktig tuffing och som en ulv i fårakläder presenterar Eskilstuna Whiskykultur sig med en full frontal peat whisky. Vad månne det bli av detta? Jag ska i alla fall hålla ögonen väldigt öppna och riktade mot Eskilstuna framöver.

Box från insidan - Pressrelease av 2nd step 02
Destillat Stockholm - Nytt, fräscht men glest
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se