Recensionens detaljer

 
Amrut Naarangi
Whisky
(Updated: juli 02, 2015)
Poäng 
 
92
Näsa 
 
24
Smak 
 
23
Avslut 
 
22
Balans 
 
23

Whisky

Tastenote titel
Enligt reglerna inom EU för whisky så får inte denna buteljering kallas för whisky. Men nu befinner sig ju inte detta destilleriet ens i närheten av Europa och tur är väl det? För annars så hade vi aldrig kunnat få reda på hur det hade smakat om man hade slängt i massvis med apelsinskal i sherry och sedan använda denna saliga.. grogg? för att mätta sina fat i tre år. Efter faten mättades så fylldes de sedan med treårig whisky som fick lagras i ytterligare tre år. Kort sagt, så är det en whisky som är "kryddad" med apelsinskal.
Doft
En härligt balanserad näsa! Den är mild, fyllig och tung. Men det finns fortfarande spelrum för en liten fizzig spritighet som retar näsan på ett sätt som ger den lite extra skjuts. Den doftar av karamelliserat råsocker, saftkoncentrat från apelsin (kanske väntat? Eller?) och en god, knorrig doft av koriander och plommon..! Mycket av detta är, för mig väldigt typiska sherrytoner som träder fram. "Hmm, inte bokstavligen apelsin.." tänker jag och funderar sedan på annat med glaset i handen en stund. Efter några minuter så är saftdoften mycket tydligare och klementiner är även med nu. That's more like it!
Smak
Oj.. Säger jag till mig själv några gånger om. En jättemustig, nästan seg munkänsla sprudlande av smaker. Ska jag vara ärlig så känner jag mestadels typiska sherrysmaker här också (och ja, jag menar självklart apelsiner då också), men ojojoj vad bra detta smakar (där kom det några "oj" till). Här finns en skön balans mellan sött och beskt i form av det karamelliserade sockret tillsammans med (apelsin)marmelad som slåss mot en svagt bitter ekighet. Något som påminner mig om en gammal, vällagrad Glenlivet.
Avslut
Här tar ekigheten över sötman och man får en smak av kolat trä som sakta ebbar ut.
Beskrivning / Sammanfattning
Som jag nämnde under doften, så kan jag inte påstå att apelsinsmaken är överväldigande. Däremot så tycker jag att den mer syntetiska/godisaktiga apelsinsmaken är väldigt framträdande i denna whisky, vilket är bland det bästa jag vet när det kommer till sherrylagringar. Så det jag försöker säga är att det är en fint balanserad whisky, helt enkelt. Från start så var jag definitivt intresserad av idén, men var aningen skeptisk till att det kunde bli bra, men jag är superimponerad och det är inte första gången från detta destilleri!
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se