Recensionens detaljer

 
Box Pioneer
Whisky
Poäng 
 
84
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
20
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Har testat denna några gånger både blint och öppet. Det är lätt att dras med i att Box är väldigt bra när man väl känner till märket och ge betyg därefter. Det finns i Sverige en viss "hype" för just Box - vilket inte heller är helt obefogat ska tilläggas. Det är en bra whisky och den kommer att blir riktigt bra med lite mer år och mognad på faten. Men att testa dem blint ger en mer rättvis bedömning.
Doft
Även om den är ganska stängd till att börja med så dyker det snart upp en härlig torvrök, en speciell karaktär på röken (nästan lite Brora över den karaktären, men mycket yngre förstås). Den öppnas upp ordentligt med vatten och rotfrukter kommer fram, lite palsternacka faktiskt men också gummi och eukalyptos (Mezcal associationer igen). Den här behöver stå med vatten i 30 minuter och vilken resa den bjuder på då.
Smak
Den anländer med viss beska och en pepprig rök långt fram på tungan (vilket antyder att det är en ganska ung whisky i min gom). Den utvecklas under tiden på tungan och snabbt blir det tydligt att pepprigheten går att relatera till både vitpeppar (stark och aromatisk) och citronpeppar (sälta och syra med ett visst bett). Här finns också saltvatten, pepparmint, lite bitter honung dvs, smaken finns där men inte honungssötman. Sötman som framträder är försiktigare mer åt råsockerhållet.
Avslut
Varm och lång men också något ung och spretig med saltvatten och lite Mezcal.
Beskrivning / Sammanfattning
Hade en blindtest för några veckor sedan på en 30 årig Brora (2nd release) och det första jag skrev i anteckningarna var "En box-liknande rök" och "visst är röken boxig?" Även om Brora skiljer sig mycket från Box, (vilket inte är konstigt med tanke på åldersskillnader) så kanske Box om 30 år inte är så långt ifrån den komplexitet som man hittar i flera decienner gamla Highland whiskies. Hade varit väldigt kul att testa en ung Brora mot en ung Box för att se men den drömmen får förbli en dröm och spekulationerna just spekulationer.

Detta är bra och gediget och har ranknings-intervallet (81-86).

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se