Recensionens detaljer

 
Lagavulin Feis Ile 2015
Whisky
(Updated: augusti 10, 2015)
Poäng 
 
93
Näsa 
 
24
Smak 
 
23
Avslut 
 
23
Balans 
 
23

Whisky

Tastenote titel
Sedan 2001 har det varje år arrangerats en festival som få whisky nördar, och framför allt de som gillar rökig whisky, inte känner till vilket är Feis Ile.
Festivalen hålls sista veckan i Maj och för att vara säker på att få boende, bör man vara tidigt ut och då menar jag 1 år i förväg för det finns inte många alternativ och antalet besökare är många vilket gör att det tar snabbt slut i tidigt skede. Dock finns det ju alltid alternativet att sova i en bil om man har med sig en sådan, eller ett tält. Skulle kanske försöka undvika det sista men "if you gotta go, you gotta go"

Mer info om festivalen hittar ni här: http://www.islayfestival.com/

I samband med festivalen släpper givetvis de destillerier runt om på ön en speciell utgåva som man enbart kan köpa på plats och i de flesta fall handlar det om en flaska per person.
Den mest eftertraktade whiskyn av dessa släpp är nog Lagavulin som oftast tar slut på en dag eller två och det är kanske inte så konstigt med tanke på de få släpp de gör och den höga kvalitén de håller.

2015 års upplaga är den äldsta hittills på 24 år och trots detta höll den ändå ett bra pris med tanke på dagens situation vad det gäller priser på whisky.
Ca: 1800 SEK kostade den och tog som sagt slut mycket fort.
Idag hittar du den på auktion och med ett pris runt 450 Euro.

Självfallet hade jag höga förväntningar av denna utgåva och som tur är var de också besvarade.


Doft
Rund och fyllig doft med fantastisk balans mellan sötma, frukter, hav och den typiska askan som är signifikant med Lagavulin.
Jordgubbsmarmelad, fikon och vanilj möter hav, gummi, läder och tjära och i det övre registret toppas vi av eukalyptus, ingefära, citron och en metallisk nyans. Man märker tydligt att den andas ålder då Lagavulin i ung ålder är ganska uppkäftig vilket i sig inte är något som helst fel i, men när destillatet kommer upp i ålder tycker jag att det blommar ut i sin fulla kraft och allt sätter sig så snyggt och alla referenser får komma till tals.
Balanserad och bara fantastiskt bra….kan sitta i timmar och bara dofta…sweet jesus.
Smak
Fyllig och rund inledning och i princip samma upplevelser som i doft. Övergår och blir något mer marin tillsammans med mer aska, kryddiga ek influenser
vilket även bidrar till en lätt torr munkänsla. Näst intill lika strålande upplevelse som i smak.
Avslut
Lång och fyllig eftersmak med samma presentation som i smak och ebbar ut i en gräddig nyans av vanilj, jordgubbar, choklad, aska och sälta…..schnyggt!!!!
Beskrivning / Sammanfattning
Blir sällan besviken på Lagavulin och deras Feis Ile släpp, eller några andra släpp heller för den delen. Denna ger dig en lika angenäm stund oavsett om du vill gå på djupet i doften och smakens referens bibliotek, eller bara sitta och njuta utan att fundera. Detta får gärna vara min nya vardags whisky…no problemo
Tyvärr både dyr och svår att få tag på, men som vi säger: Whiskyn är inte billigare än vad den är just nu :)
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se