Recensionens detaljer

Poäng 
 
87
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
21
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Det sjunde och sista Work-in-Progress släppet från Kilkerran som har producerats av Glengyle destilleriet sedan 2004. Vi har kunnat följa detta pågående arbete sedan några år tillbaka och i mitt tycke har Kilkerran verkligen gått från klarhet till klarhet. Nästa år släpps det färdiga arbetet och är således inte längre något progressande.

I somras lyckades jag knipa några flaskor av detta släpp på både sherryfat och bourbonfat. Nyheten för i år var att bourbonfatet släpptes vid fatstyrka 54.1% och sålde slut otroligt snabbt. Några flaskor var från början ryktade att komma till Sverige och systembolaget men nådde aldrig hit. Däremot kom den sherrylagrade i augustiii 2015 och finns i skrivande stund att få tag på.
Doft
Ganska stängd initialt med svaga toner av vanilj och mjuk rökighet. Efter en stund kommer det fram Mariekex, pepprig vanilj och lite ek. Vitpeppar kommer fram som dominerande krydda och gott om mineral finns även i denna (precis som i sherry wood i andra Kilkerran). Med vatten blir det även lite citrus som tävlar med de andra dofterna.
Smak
Den anländer trots sina 54.1% alkohol relativt milt på tungan. Kryddig med vanilj, men en helt annan kryddighet än sherry wood. Här är det vitpeppar och kryddigheten från aromatiskt trä, mjuk torvrök och citrus som fortsätter intensifieras när whiskyn rullas runt i munnen. Citron, grapefrukt och vaniljsocker blir tydligt och blir betydligt torrare med vatten tillsammans med en lite kylig mynta på tungan. Myntan hittade jag även i sherryfatslagringen och kommer sannolikt från destillatet. Vet iinte om jag hittat det tidigare men måste definitivt gå till skåpet och hälla upp ett tidigare släpp i glaset för att se.
Avslut
Avslutet är starkt och kraftfullt med en underbart salt rökighet. Matig och köttig med toner mineralsalt även här som hänger kvar längst. Däremot är avslutet inte heller här speciellt långt, liksom med sherryfatet. Är de kortare än vad de varit i tidigare släpp? Sannolikt inte, minns inte faktiskt..Vatten gör avslutet lite pepprigare men det är precis lika tilltalande för det.
Beskrivning / Sammanfattning
En riktigt imponerande dryck. Det är svårt att ranka den ena högre än den andra i detta 7e och sista work in progress släpp. Men i min gom vinner bourbon wood åter över sherry wood. Denna gång med en hårsmån endast. Men är den det bästa bourbon wood släppet från Kilkerran? Är inte helt säker, förra årets bourbon wood, 6th release var också väldigt bra. Och även om det fanns toner av vanlijkex även i detta släpp saknade jag lite tonerna av frukostflingor, tänk Rice Krispies, som var så tydligt i 6e släppet. Om ni testat Hazelburn på bourbonfat vet ni vad jag menar.

Poängintervall 86-89.

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se