Recensionens detaljer

 
Dalmore Vintage 2004
Whisky
(Updated: mars 21, 2016)
Poäng 
 
85
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
20
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Då vart det dags igen för ännu en tokfärgad Dalmore-OB! Den här gången dock i en bättre alkoholstyrka som förhoppningsvis kan bära upp alla smaker. Denna mahognyröda (!?) vintageutgåvan har lagrats på ex-bourbonfat och sedan slutlagrats på first-fill bourbonfat.
Doft
Först så är det en ganska otypisk profil som hintar av färska bourbontunnor. Bananlikör och honung från bourbonfaten gifter sig härligt med de nästan alltid återkommande apelsinerna (övermogna sådana), klementinerna och nejlikor från detta destilleri. Denna unika (för att vara Dalmore, åtminstone) lagring gör att man känner saker man aldrig tidigare har gjort. En schvung av violpistoler, avslagen cola och krämig vaniljfudge. Även grapefrukt, suddgummi, äppeljuice och tranbär finns här. Och en smygande off-note av klor.
Smak
Även här är det en ovanlig upplevelse..! Bortsett från en vanligt förekommande ekton så så är bourbontonerna starka även här. Banan, ljus sirap och vaniljpistill blandar sig med bittra apelsiner, kanel och kummin och.. nypon! Efter flera sippar så finner jag även en svag ton av sötlakrits och en maltig - rostat bröd med smör. äppeljuicen är med på ett hörn här också.
Avslut
Ett meddellångt avslut bjuder på en tunnare variant av vaniljfudgen, en söt och lite tydligare ekighet än vad smaken har och ebbar ut i en söt smak som påminner om avslagen pommac.
Beskrivning / Sammanfattning
Jag tycker faktiskt att detta är det bästa som har kommit från Dalmores officiella buteljeringar i denna prisklass.. Kanske någonsin?? Det är kanske inte allt för förvånande när en del kriterier från förr faktiskt har uppfyllts, dvs att de har höjt alkoholhalten så att smakerna kan träda fram lättare och kanske framförallt att den har begåvats med ett väldigt snällt pris istället för att dra på med "lyxpriser" som de annars brukar ha. Jag hoppas att de fortsätter i denna riktning och har tänket att whisky är för alla.
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se