Recensionens detaljer

 
Box Dálvve
Whisky
(Updated: november 10, 2016)
Poäng 
 
87

Whisky

Tastenote titel
Box tar nu nästa steg på sin resa mot att bli en än mer etablerad aktör på whiskyhimlen. Med Dalvve får vi Sveriges nästa standard whisky och man blir den andra leverantören efter Mackmyra som lyckas med detta.
Beskrivning / Sammanfattning
Doften är inledningsvis söt och ungdomligt fräsch, vaniljfudge med nötter som kickar in efter lite tid i glaset. Ett uns rök lurar bakom kulisserna hela tiden. Detta är en snygg näsa som vinner på tid och lite luft.

I smak bjuds vi på en fruktig, maltsöt vanilj och citrusbomb. Ungdomen är märkbar men det betyder inte ngt negativt i detta fallet, tvärtom får gommen en rejäl massage med sötma som möter ekigt motstånd. Något pepprigt kryddigt dyker upp efter en klassisk centrifugering i gommen. Den får ett medellångt något slätstruket avslut som tyvärr drar ner betyget lite i denna annars ganska trevliga whisky som vi kommer att få se under en lång tid framöver i samma skepnad men i s.k. batcher.

Det är inte det bästa jag har provat från Box och konstigt vore väl annars med tanke på att detta är en ganska stor batch med tillhörande svårigheter att balansera upp drycken med alla olika/unika fat. Viktigare då är att det långt ifrån är det sämsta jag provat. Dessutom så skojar man inte bort att denna går loss för endast 479:- och är på 70 cl. Skulle jag avsluta mina noter nu så finns det bara en sak kvar att säga!? KÖP DEN och njut av fin svensk whisky.

Jag har dock ett par saker till... För det första så är detta att en batch på närmare 14000 flaskor så det krävs en del trollande med faten för att få till det. Roger har framför allt riktigt bra sprit att laborera med och det märks att kvaliteten finns där för dessa kvantiteter. Redan efter drygt 5 år som är snittet bland alla faten som använts så har man lyckats presentera en hög standard. Ska bli mycket spännande att se hur den stora massan tar emot denna Dalvve. Jag avslutar med en sista rad riktad till hela Box Crew "Bra jobbat" och jag tror vi är många som ser fram emot att få stifta bekantskapen även med kommande batcher.
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se