Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Glenfarclas 10 YO (40%)

Som vi nämnde i samband med måndagens intervju med Callum Fraser (klicka för länkning) från Glenfarclas Distillery, så kommer vi under denna vecka testa och recensera 4 av destilleriets utgåvor, nämligen Glenfarclas 8, 10, 12 och 15 åring. Dessutom kommer vi i samband med recensionerna av 10, 12 och 15 åringarna att få del av Callum Frasers egna smaknoteringar, då dessa ingår i destilleriets ordinarie sortiment.

Igår recenserade vi, den numer utgångna 8 åringen, och den ansåg vi vara lite för kantig och omogen. Idag är det Glenfarclas 10 YO som gäller. Den buteljeras på 40 % alkoholhalt men lanseras...

Läs mer http://www.whiskytower.se/glenfarclas-10-yo-40

En intervju med Nordmarkens Destilleri

I juni förra året skapades helt diskret en Facebooksida som hette Nordmarkens Destilleri AB. I början av september presenterade de där sin idé att starta ett svenskt whiskydestilleri. Under hösten medverkade de på ett par mässor i Karlstad och Borlänge, men det hela genomfördes ändå ganska så mycket ”under radarn”. Själv fick jag inte upp ögonen för detta nya svenska destilleri förrän just före nyår. Inte var det genom deras underbart charmiga och quirky julhälsning på youtube , utan nyheten kom genom att Grythyttan berättade att de sålt sina pannor till Nordmarkens destilleri, en nyhet de berättade på sin Facebookvägg...

Läs mer http://tjederswhisky.se/intervju-med-nordmarkens-destilleri/

Transparens och whisky

Compass Box Whisky är en s.k. oberoende buteljerare baserad i London och som har gjort sig ett namn för såväl utmärkta whiskies – inköpta från andra men blendade i egen regi – som starka och ibland kontroversiella åsikter och uttalanden. Ett par av deras whiskies eller tolkningar därav har bannlysts från marknaden av den mäktiga SWA, Scotch Whisky Association – de stora grabbarnas ledningsorgan för whiskyindustrin (och bevakare av det gemensamma värde som termen ”Scotch” står för). Exempelvis fick Compass Box inte lägga till en lös stav av finaste fransk ek i sina fat för en sorts intern finish i...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/02/transparens-och-whisky/

Klubbnytt: Inbjudan till whiskyprovning

imageMalty Towers Whisky Association bjuder in till 2016 års första whiskyprovning i direkt anslutning till årets årsmöte. Provningen kommer att bli en ”Ultimate experience” som vi hoppas ska tilltala er.

TID: Fredagen den 12 Februari

Kl 18.00 Årsmöte enligt separat kallelse Kl 18.30 Whiskyprovning Plats: Hotell Amigo i Emmaboda Pris: 400 kr inkluderar Whisky och Mat (Icke medlemmar 500 kr). Måltidsdricka köper var och en själv. Avgiften betalas på plats.

Begränsningar: – Max 30 deltagare. – Först till kvarn gäller. Medlemmar har förtursrätt före icke medlemmar. Senaste anmälningsdag är söndag 7/2 via mail till info@maltytowers.se Anmälan är bindande: – Avbokningsavgift...

Läs mer http://maltytowers.se/2016/01/21/klubbnytt-inbjudan-till-whiskyprovning/

Exklusivt släpp av rom från Martinique

imageDestilleriet och plantagen Rhum Trois-Rivières ligger i norra delen av byn med samma namn i kommunen Sainte-Luce på Martinique. Det är en stor egendom på 2 000 hektar som 1660 helt sonika tog i beslag av en Nicolas Fouquet som var Louis XIV:s finansminister. Han hade dock misskött sig och arresterades året därpå av musketörer under ledning av en d’Artagnan (jo faktiskt, en förebild till Dumas romanfigur).

Plantagen på Martinique bytte ägare gång på gång och där utvecklades en sockerindustri med tre raffinaderier. 1785 tillkom romtillverkning och så har det fortsatt, men inte förrän 1996 fick man sitt AOC (Appellation...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/-EPyFFBZ0D8/

Food Trucks till Uppsala Beer Whisky

imagePå fredag går Uppsala Beer & Whisky av stapeln i mässhallarna på Fyrishov i Uppsala. Inför årets upplaga har man satsat mer på matupplevelsen.

– För att vistelsen på öl- och whiskyfestivalen ska bli så trivsam som möjligt så har vi, förutom våra 76 utställare, tagit in Sveriges fem bästa Food Trucks, säger arrangören Fredrik Annell Berger. Utbudet sträcker sig från klassiska burgare gjorda från scratch via grekiskt och mexikanskt till kantarellbaserade rätter.

De Food Trucks som kommer till Uppsala Beer & Whisky Festival är:

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/wdhdNkVCipg/

Callum Fraser – Produktionschef på Glenfarclas Destilleri

Som de flesta som följer oss på Whiskytower vet, så är vi särskilt förtjusta i Sherryfatslagrad whisky. En av de mer klassiska whiskysorterna är Glenfarclas. Vi kontaktade Callum Fraser som är produktionsansvarig på Glenfarclas Distillery för en intervju. Självklart ställde han upp och svarade på våra frågor. En intressant detalj han avslöjade är att han gärna hade haft en whiskyprovning med Whitney Houston som gäst…

I samband med denna intervju tänkte vi på Whiskytower ha en Glenfarclas-vecka , vilket innebär att vi under resten av veckan kommer att recensera 4 olika buteljeringar från destilleriet. Vi kommer att recensera 8, 10, 12...

Läs mer http://www.whiskytower.se/callum-fraser-produktionschef-pa-glenfarclas-destilleri

Seven Stars – Hvens begränsade stjärna

imageSeven Stars No. 4 Megrez är döpt efter stjärnan Megrez i stjärnbilden Ursa Major (Stora björnen). Trots att Megrez är den ljussvagaste av de sju i Karlavagnen lyser den 14 gånger starkare än vår sol. Namnet kommer från arabiska al-maghriz, som betyder ”basen” och som refererar till stjärnans plats i asterismen Karlavagnen, som i USA kallas ”Big Dipper” (stora sleven) medan engelsmännen kallar den ”Plough” (Plogen). (En asterism är ett mönster av stjärnor sett på stjärnhimlen, som inte är en del av en officiell stjärnbild.) Men vem är våran Karla då? Jo, det står för ”karlarnas vagn”, helt enkelt.

imageSju...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/kpA-_ZpU0ZM/

Rekordfestival i Speyside

Bara tio minuter efter det att Speyside Whisky Festivals webbsajt öppnat tisdagen den 2 februari hade man nått samma siffror som det tog en timme att nå förra året.

Drygt 60 av alla arrangemang med whisky som förtecken mellan 28 april och 2 maj är redan utsålda. Biljettköparna kommer från i huvudsak Europa, Storbritannien och USA, men också whiskyentusiaster från Bahrain, Australien, Japan och Indien köpte biljetter.

image

Vid X ligger landets skatt – The Spirit of Speyside Whisky Festival.

Festivalschefen Pery Zakeri säger att succén är en stor överraskning, och inget tyder på att försäljningen går ner: – Vi har...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/w4-EFRezmww/

VD-1607 Old Pulteney 21 YO (46%)

Vi har tidigare recenserat Old Pulteney 12 och 17 (klicka på årsangivelsen för att läsa recension), där vi framförallt hyllade den senare. Nu fullbordar vi Pulteneys portfölj av ålderangiven whisky med att testa destilleriets 21 åring. Old Pulteney 21 YO kostar så pass mycket som 1299 kr på Systembolaget och finns på beställningssortimentet.

Skillnaderna i lagring mellan de två äldsta utgåvorna, är att 17 åringen lagrats till 90 procent på bourbonfat som redan använts för att få mer av den egna smaken och resterande 10 procent från sherryfat. I 21:an är det två tredjedelar från Pulteneys återanvända bourbonfat och resten...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1607-old-pulteney-21-yo-46

Öl: Den första kölschen

imageSå här står det i ett hittills opublicerat, alltomfattande Dryckeslexikon:

”Kölsch – Tyskt överjäst gyllene öl (ale) som har en lätt syrlig men läskande smak. Vanligen serveras det vid cirka 15 grader i smala, raka glas som bara rymmer 0,2 l. Men å andra sidan dröjer det aldrig länge förrän ett nytt gäng Kölsch ställs på bordet. Ibland tillsammans med en ”halv höna”, som i själva verket är en bit ost med Brötchen. Öltypen skyddas av en regeringsförordning från 1985 och får endast produceras av bryggerier i staden Köln.”

Gaffel Kölsch bryggs efter ett anrikt familjerecept och i enighet med...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/QsKGD4W_D58/

Nordmarkens Destilleri – Destilleriet i Värmlandsskogarna

Vi fick en mycket intressant intervju med Ingmar Karls som är en av grundarna av Nordmarkens Destilleri (Länk). Vi ville veta mer om detta spännande projekt och Ingmar ställde vänligen upp på att svara på våra nyfikna frågor. Läs om hur allt började och varför destilleriet valt att använda jäskar av trä.

Vill du ha möjlighet att vinna två snygga whiskyglas från Nordmarkens Destilleri, har du möjlighet att delta i en utlottning. Läs mer om denna utlottning längst ned i artikeln.

image

Ingmar Karls – Delägare till Nordmarkens Destilleri

Presentera dig för våra läsare. Jag heter Ingmar Karls och är till vardags projektledare i...

Läs mer http://www.whiskytower.se/nordmarkens-destilleri-destilleriet-i-varmlandsskogarna

Famous Grouse: Berömd ripa i ny skepnad

imageDet nya utseendet har blivit till för att man vill ge The Famous Grouse en mer ”premiumkänsla”. Det handlar om ny flaskform, uppdaterad etikett med modern tolkning av ripan. Men The Famouse Grouse är förstås fortfarande The Famous Grouse.

Så här uttrycker direktör Glenn Gibbon det hela: – Den nya designen har utvecklats som ett resultat av konsumentens efterfrågan på förbättrad kvalitet och kommer ytterligare att differentiera varumärket från våra konkurrenter och sätta en högre standard. Vi tycker att den nya designen är ett modernt uttryck av våra viktigaste tillgångar: the Grouse, och vårt ’berömda’ namn, vilket kommer att hjälpa...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/v9oiDmgm8_Q/

Tomatin Legacy – aktivt arvsförvaltande

När Tomatin Distillery grundades 1897 fanns ingen arbetskraft i det isolerade landskapet i Aviemore. Tomatin löste problemet genom att helt enkelt bygga en mindre by för sin framtida personalstyrka. Sedan dess har destilleriet fortsatt förvalta arvet genom att alltid erbjuda sin hängivna personal bostäder. Och ”arv” heter ju ”legacy” på engelska och det har man också kallat en av sina whiskies.

Tomatin Legacy (nr 52 , 325 kr) görs på skotskt korn och ett eget vatten från källan Alt-na-Frith som springer upp från grunden av Monadhliath-bergen. Bourbonfatet och speciellt de nya ekfaten ger efter lagring ytterligare en dimension av komplex...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/53_FqNlVvOs/

South Australia – från vin till whisky

The McLaren Vale Distillerys grundare och tillika destillerichef är John Rochfort (den tredje från vänster på bilden) som flyttat tillbaka till South Australia efter flera års verksamhet på Tasmanien, en av de större whiskyregionerna i södra hemisfären. Senast var han chef på Lark Distillery – som plockade hem en guldmedalj i kategorin Best World Whisky vid The International Whisky Compeition i Chicago för två år sedan.

image

McLaren Vale Distillery, South Australia. Foto: John Krüger

I McLaren Vale, ungefär fyra mil söder om Adelaide, ligger vinproducenten Hardys Wine & Winery som numera är ett globalt stort vinmärke. John Rochfort nämner fattillgången...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/cG2UrgmoZhY/

Fredrik Larsson – Whiskyarkivet

Vi fortsätter vår vandring bland svenska whiskybloggare. Vi fick en trevlig intervju med Fredrik Larsson som driver den trevliga bloggen Whiskyarkivet (länk). Fredrik berättar att han försöker hitta upplevelser och bra whisky som kanske inte alla har provat och skriva om dem utifrån ett personligt perspektiv. Passa på att lära känna denna trevliga man.

image

Fredrik Larsson – Whiskyarkivet

Hej, vem är Fredrik Larsson egentligen? Hej! Jag är en ganska så alldaglig man med ett stort whiskyintresse. Fru och tre barn. Jag är i grund och botten kock och har jobbat med mat och dryck hela livet. Jag brinner för smaker...

Läs mer http://www.whiskytower.se/fredrik-larsson-whiskyarkivet

VD-1607 Kilchoman Machir Bay 10th Anniversary Tour 2015 (58,9%)

Vi har fått förmånen att prova samples av den åtråvärda buteljeringen av Kilchoman Machir Bay 10th Anniversary Tour 2015 . Tack för möjligheten Clydesdale ! (länk till deras hemsida) Denna speciella buteljering släpptes i samband med destilleriets 10 årsjubileum och i samband med deras europaturné. Ett fåtal flaskor släpptes i Sverige, och är nu tyvärr väldigt svår att få tag på. Eventuellt kan man lyckas köpa någon vi någon auktionssite. Den är buteljerad på fatstyrka och av noga utvalda fat.

imageDoft Beppe: En tydlig torvrökighet. En ganska söt doft med en slags metallisk rökighet. Dock så döljer röken mycket av...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1607-kilchoman-machir-bay-10th-anniversary-tour-2015-589

Ailsa Bay – 48,9% ABV

image
Friends and followers! A couple of weeks ago I was fortunate enough to be contacted by the nice people at the PR-firm Edelman Deportivo, working for the swedish drinks-distributor Nigab. They wanted to know if I would like to review their coming release of a whisky called Ailsa Bay, of course I wanted to, and so they sent me a sample, so big thanks for that!
Ailsa Bay was founded in 2007 and is produced at the distillery with the same name. It’s situated in the Lowlands, right beside the grain distillery Girvan. Both distilleries are owned by drinks giant...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2016/02/ailsa-bay-489-abv.html

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se