Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Klubbnytt: Malty Towers kallar till årsmöte

klubbaMalty Towers Whisky Association kallar härmed till årsmöte på Hotell Amigo i Emmaboda den 7 mars kl 18:00. Föreningens valberedning leds av Marcus Holmqvist på telefon 070-4982308 . Kontakta honom senast 2013-01-31 för förslag till valbara platser nedan.

Val av Ordförande 1 år
Val av ledamot 2 år
Val av ledamot 2 år
Val av suppleant 1 år

Motioner till årsmötet skall inlämnas senast 2013-01-31 till styrelsen på mail till info@maltytowers.se

Årsmötets agenda och valberedningens förslag kommer redovisas på hemsidan och via e-mail till samtliga medlemmar i föreningen senast 14 dagar innan årsmötet.

Efter årsmötet blir det whiskyprovning. Separat inbjudan...

Läs mer http://maltytowers.se/2014/01/13/klubbnytt-malty-towers-kallar-till-arsmote/

Whiskybloggen: Malmö Öl Whiskyfestival

mowMalty Towers kommer inte anordna resa till Malmö Öl & Whiskyfestival. Tiden blir allt för knapp att arrangerar med att ta in anmälningar och pengar. Däremot kan man själv åka till Malmö t.ex. med tåg, beställa biljetter. Här kommer en liten lathund.

Festival
Festivalen funkar så att du går runt på festivalen och köper smakprover. De kostar allt från 15 kr och uppåt. För whisky får man 2 cl och öl 10 cl. Ett häfte har kuponger för 150 kr.

Lördagen 29 mars kl. 11:00-21:00

Alla biljetter säljes via   http://www.movfestival.se/biljetter.html på Julius Biljettservice

Entré Pris 230kr (ingår ett whiskyglas...

Läs mer http://maltytowers.se/2014/01/10/whiskybloggen-malmo-ol-whiskyfestival-2/

Vintage 1979 (Svenska Eldvatten)

1979…då var man 8 år och gick i trean, lade all fritid på att spela golf eller läsa böcker och/eller Pilot och såg med ett barns allvar på det sovjetryska hotet.

Det var dock också året då den här saken skapades, nu släppt i en liten serie av Svenska Eldvatten:

”Vintage 1979″ @ 52,2 % (beställningsnr på Systemet är 85404) – doft med ljus frukt (mango och päron), vanilj, lätt gräs och rök, tydliga stråk av elegant grain. Gräsig och lätt syrlig i smaken, med djup fruktighet och visst mått av ekbett. En något tropisk fruktsallad i eftersmaken, grädde med lite vanilj, tydligt...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/01/vintage-1979-svenska-eldvatten/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=vintage-1979-svenska-eldvatten

Tamdhu 25yo 1988 - Whisky Fässle Duck Edition 50,7%

Tamdhu 1988Från tyska Whisky Fässle kommer, via den svenska importören Whiskytaste Sweden AB , kvällens testobjekt som är en 25 årig bourbonlagrad maltwhisky från Speyside-destilleriet Tamdhu. Destilleriet har med sina sex pannor en ganska rejäl produktion som i huvudsak går till blended-industrin. Då och då dyker den dock upp som single malt också – i synnerhet via oberoende buteljerare, som i det här fallet. Vi har framför oss en fatstark 25-åring, destillerad 1988 och buteljerad 2013. Lagringen har som sagt skett på en bourbon hogshead.

Doft: Bourbonfat, sa du? -Jo tack! Kokos, mandel och vanilj i drivor bekräftar detta ganska tydligt. Härligt!...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/ttbOajeEi3g/640-tamdhu-25yo-1988-whisky-faessle-duck-edition-507

Bunnahabhain 23yo 2nd Release - Abbey Whisky 44%

För en tid sedan satt jag med i en så kallad Twitter Tasting, där jag tillsammans med whiskybloggare från hela världen provade ett antal whiskies från den oberoende buteljeraren Abbey Whisky . När vi ändå är inne på temat Twitter: ni vet väl att ni kan följa oss även där på @whiskyblogg va? Nåväl, tillbaks till provningen. Fyra whiskies stod till buds, där den fjärde var en “secret dram”. Mer om den vid ett senare tillfälle. Först ut här på bloggen blir mina notes på den 23-åriga Bunnahabhain som provades. Den kom från et refill bourbonfat som fylldes 1989 och...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/N0yqzKdjN1k/641-bunnahabhain-23yo-2nd-release-abbey-whisky-44

Amrut Peated - Blackadder Raw Cask 63%

AmrutPeatedRAW63PICT9215Det har varit ganska tyst här på whiskyblogg i några veckor. Julen har firats, och jag har även ägnat mig åt min andra hobby, musiken, en hel del. Givetvis har det testats lite spännande whisky också, och dessa upplevelser skall givetvis redovisas här inom den närmaste framtiden. Först ut är en whisky som jag faktiskt provade för flera veckor sedan, strax innan den släpptes i beställningssortimentet. Det handlar om en Amrut från Blackadder igen – ni kanske minns att jag jublade över en sherry cask som satte bollen mitt i krysset för nån månad sedan? Dagens whisky släpptes samtidigt, men...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/OHHjbYqjOsw/639-amrut-peated-blackadder-raw-cask-63

Longmorn, provning

Veckan före jul så begav sig ett dussin tappra mannar in i de gamla maltdimmorna, för att eftersöka det inre väsen som kan tänkas ha bebott Longmorn distillery under hippie-erans 1968 och även för att jämföra de båda sentida officiella buteljeringarna av detta ofta synnerligen välpresterande men ack så anonymt marknadsförda destilleri:

Longmorn 15 yo (OB) @ 45 % – detta var den tidigare standardbuteljeringen som erbjöds från destilleriets ägare, Chivas Brothers (d.v.s. Pernod Ricard). Doften ger oss fräschör med grönt gräs, bastupanel, ängsblommor vaniljfudge och lite läder (22). Konserverad frukt i smaken, med muskot, moget grönt äpple och choklad...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/01/longmorn-provning/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=longmorn-provning

Tidens tand…

Obönhörligen gnager den, tidens tand. Så också här på bränneriet. Värmeelementen till mäskpannan har tappat i effektivitet den senaste tiden och kommer att bytas ut under våren. Detta p.g.a. påväxt som bränt fast på elementen och som delvis är omöjlig att få av. Och igår så small värmeelementet till varmvattenberedaren för mäskvattnet. Nu har den förvisso ett antal tusen timmar fläckfri tjänstgöring bakom sig, men i det fallet verkar det mest vara ett totalhaveri och helt utbyte av enheten som gäller. Förhoppningsvis arbetar man på den leverantören, i trots av mellandagar och allmän ledighetsyra…

Så tiden kan man se på...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/12/tidens-tand/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tidens-tand

Gotlands första whisky

Sverige som whiskyland ger inte upp bara för att det går knackigt för Mackmyra och för att Grythyttans Whisky förlägger produktion utomlands. Det finns mer därbakom, bland annat whisky från svenska vinpionjären Lauri Pappinen på Gotland.
Gute WhiskyNu lanserar han nämligen öns första maltdestillat. Upplagan är bara 200 flaskor för detta första släpp. En begränsad upplaga som är både signerad och numrerad. Lite av en unik händelse med andra ord.

– Även om detta är en mycket smal produktion, så har den en publik som söker unika produkter. Målgruppen är mer samlare och presentmarknaden, säger Lauri Pappinen på Gute Vingård
Efter...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/ibNTuW7SzM8/

Vilken makalös respons!

Kära Symposionvänner

Det var en makalös respons vi fick på vårt julerbjudande om att dela ut små läsvärda julklappar som tack för ett härligt och framgångsrikt år – nästan som om det vore julrea på Systembolaget med gratis provsmakning.

Vilken makalös respons!Vi är överväldigade och glada för responsen, men tyvärr finns inte så mycket julklappspapper i hela Malmö att vi klarar att presenta alla som hört av sig. Därför har vi lottat ut våra klappar till några lyckliga vinnare. Hoppas att ni andra känner att vi gärna skulle ”klappat” er också, för är det något som är sant så är det att...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2013/12/25/vilken-makalos-respons/

God Jul!

Vi på Smögen Whisky får härmed önska alla våra vänner på olika platser runt om i Sverige och övriga världen en God Jul! Vi har fått många förfrågningar om att köpa en flaska av vår första buteljering som julklapp, men p.g.a. de långa ledtiderna för att få en buteljerad produkt in i Systembolagets sortiment så har detta inte varit möjligt att ordna; releasedatum för vår första buteljering, Primör, är preliminärt den 13 mars 2014, som ett renodlat s.k. websläpp (d.v.s. beställning via Systembolagets hemsida för leverans ut till din egen butik)....

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/12/god-jul/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=god-jul

BOX har äntligen sin första whisky!

Natten mot den 23 december vakade personalen på BOX plus ägare och respektive in att det var dags att fylla whisky. Destillerichef Roger Melander hällde upp de första dropparna av den första BOX whiskyn någonsin, det var orökt sprit som legat på bourbonfat. Mer information kommer när vi hämtat oss efter denna stora händelse. Tills dess, ha en underbar jul och ett riktigt gott nytt år!...

Läs mer http://boxwhisky.se/box-har-antligen-sin-forsta-whisky/

Whiskybloggen: Box Destilleri har nu sin första whisky.

Whiskybloggen: Box Destilleri har nu sin första whisky.Den 23 december kan Box Destilleri säga att nu har man whisky i lagerhuset. Det är exakt 3 år sedan man fyllde sitt första fat. Redan i natt har man enligt sociala medier ”whiskyvaka”. Blir för Svenska Akademin att lägga till ett nytt ord i listan.

Ett nytt kapitel har skrivits i destilleriets historia. Med det vi har provat av destillatet kommer det nog skrivas många kapitel framöver. Jag gissar att det är ett stort ögonblick inatt när man häller upp den allra första whiskyn i destilleriets historia och att deltagarna har lite gåshud.

Jag vill passa på att skicka...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/12/22/whiskybloggen-box-destilleri-har-nu-sin-forsta-whisky/

Whiskybloggen: God Jul alla whiskyvänner

DuvemÃ¥laPling! sa det i telefonen. Ett SMS från Box Destilleri. Det var Peter Söderlind som direkt ute från lagerhuset skickade en bild på ett av våra 3 fat. Ett fat som han inte kunde komma åt att fotografera sist. Det kallar jag fatägarservice. Man får ett leende på läpparna varje gång man ser något nytt på vårt fat. Det känns tryggt att Peter går där uppe i lagerhuset och klappar om våra fat.

När vi nu i klubben siktar in oss på årsmötet som går av stapeln den 7 mars. Efter årsmötet blir det en whiskyprovning. En kallelse här på...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/12/21/whiskybloggen-god-jul-alla-whiskyvanner/

Paul John - Brilliance 46%

Paul John BrillianceIdag riktar vi åter blicken mot Indien. Amrut igen? – kanske du tänker, men icke! Den här gången är det whisky från Goa som står på testbänken. Närmare bestämt från John Distilleries som grundades år 1992 av Paul P. John. Destilleriet har en rejäl armada i sin produktportfölj av både viner och brandy. Vårt intresse riktas dock mot den egenproducerade maltwhiskyn. Tack vare importören Whiskytaste kan vi nu finna dessa whiskies även i vårt avlånga land. Vi har fått möjlighet att provsmaka några utgåvor och kommer redovisa våra tankar kring dessa här på bloggen den närmaste tiden. Först ut blir...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/9ALpJM5epk4/638-paul-john-brilliance-46

Box Destilleri fyller whisky den 23 december!

För första och enda gången i världshistorien - Box Destilleri fyller whisky!

Den 23 december är det exakt tre år sedan Box Destilleri fyllde sitt första fat. Det är en mycket stor händelse för ett maltwhiskydestilleri. I och med detta datum uppfyller Box Destilleri den 100-åriga skotska lagstiftningen och numera EU-normen om vad som får kallas whisky.

Att Box Destilleri nu får uppleva sin treårsdag betyder också att företaget har klarat den allra svåraste fasen i sin utveckling. Det är först nu som det finns möjligheter att buteljera den whisky som vilar i lagerhusen och det är egentligen först nu
...

Läs mer http://boxwhisky.se/box-destilleri-fyller-whisky-den-23-december/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se